Tipuri de sare alimentară în lumedoar 6 minute sa citesti articolul

tipuri de sare

Datorită faptului că în țara noastră se utilizează cu preponderență sarea alimentară, extrafină, sarea de mare și cea grunjoasă apariția în comerț a altor tipuri de sare este de obicei privită cu suspiciune, ca o încercare de a înșela consumatorul. În realitate există foarte multe tipuri de sare în lume, iar diferența dintre ele este dată de locul de extracție, granulația cristalelor de sare și concentrația de clorura de sodiu. Există în jur de 12 tipuri de sare în lume, iar diferența între unele dintre ele este fantastică, în primul rând ca aspect.

tipuri de sare

Sarea de masă

Sarea de masă este cel mai clasic tip de sare existent în lume și totodată cel mai ieftin. Sarea de masă este extrasă din mină. În realitatea acest tip de sare provine tot din apa sărată, pentru că depozitele de sare se formează pe locul unor foste bazine de apă, unde aceasta a secat. Acest tip de sare este cel mai rafinat tip. După extragere sarea trece printr-un proces de purificare, restul mineralelor fiind îndepărtate. Apoi se adaugă agenți de conservare pentru asigurarea unei calități și termen de valabilitatea corespunzătoare pentru a putea fi comercializată. Acest tip de sare se folosește în alimentație, se poate folosi la orice tip de mâncare, aluat sau prăjitură fără probleme sau riscuri, în cantitatea corespunzătoare. Sarea de masă este extrem de utilă pentru o grămadă de probleme casince și chiar de sănătate ce pot apărea în acasă. Dar despre asta vom vorbi într-un articol separat.

Sarea de mare

Sarea de mare este o formă de sare ce se obține din evaporarea apei de mare. Cei care au descoperit metoda de extracție a cesteia și utilitatea ei au fost chinezii, cu foarte mult timp în urmă. Aceștia foloseau recipiente mari în care fierbeau apa de mare până când rămâneau doar cristale. Marele avantaj al acestui proces îl reprezintă faptul că sarea nu pierde mineralele adiționale. În general aceste minerale sunt magneziu, potasiu și chiar fier, ceea ce transformă acest tip de sare într-una foarte sănătoasă și recomandat de către medici la nivel mondial. Sarea marină este mai scumpă, iar țările care u au deschidere la mări sau nu au posibilitatea de a extrage acest tip de sare vor trebui să o importe. Bucătarii recomandă să folosiți acest tip de sare pentru asezonarea finală sau la rece a preparatelor.

Sarea de Himalaya

Cunoscută și sub denumirea sa populară de ”sare roz”, aceasta este azi considerată cea mai sănătoasă și minunată forma de sare existentă. Problema esențială a acestui tip de sare este că ea provine de la o singură mină, Mina de sare Khewra din Pakistan. Culoarea roz este dată de oxidul de fier, dar faima sa ca fiind foarte sănătoasă este dată de faptul că se spune că aceasta conține peste 80 de minerale. De altfel s-a creat o întreagă industrie legată de această sare, roci mai mari din mină fiind chiar vândute pe post de lămpi ce se spune că sunt utile pentru cei ce au probleme cu căile respiratorii. Sarea aceasta roz este extrasă manual, ceea ce o face poate mai naturală decât alte tipuri de sare, dar, până acum niciun studiu oficial publicat nu a demonstrat că acest tip de sare este mai bun decât altul. Singura sa calitate testată este culoarea sa interesantă ce face ca preparatul culinar ce o folosește să capete o anumit nuanță.

Sarea celtică

Atunci când te gândești la celtic, îți vine în minte Stonehenge, cultură engleză primitivă, etc. Dar foarte multă lume uită că mare parte din moștenirea engleză se împletește cu cea franceză. Sarea Celtică (sel gris) este o sare extrasă din mare din largul coastei nordice a Franței. Este extrasă 100% natural și manual, iar recoltarea ei este efectuată din stratul de apă cel mai de jos. Este considerată una dintre cele mai pure tipuri de sare, dar aspectul său îi face pe mulți să se gândească de două ori înainte de a o cumpăra. Este Cenușie și are un aspect umed, mucilaginos, datorita faptului că este o sare marină total neprelucrată. Grustul său nu este intens și de aceea acest tip de sare se poate folosi pentru realizarea oricărui preparat culinar.

Fleur de Sel

Da, este franțuzească și da, este considerată Chanel-ul sării. Este extrasă de pe costa Bretagne în Franța, din aceeași regiune ca cea celtică, doar că metoda de obținere a sa este mult mai sofisticată. Fleur de sel sunt acele cristale de sare ce apar la suprafața apei după evaporare. Sunt niște cristale fine și foarte fragile sub forma unor fulgi. Pentru că procesul de producție este extrem de dificil și foarte perisabil acest tip de sare este extrem de scumpă. De aceea este folosită în bucătarii și restaurante ca o ultimă pată de aromă, în cantitate mică și de obicei pentru a marca finalul unui preparat. Este extrem de apreciată atunci când se asociază cu dulciurile, fiind unul dintre cele mai apreciate ingrediente atunci când se vorbește despre caramelul sărat. Și pentru o notă de maestru, Fluer de sel nu se râșnește sau pisează, se presară, iar dacă doriți un plus de gust o sfărâmați un pic cu degetele.

Sarea cușer sau sarea kosher

Este similară sării grunjoase, dar utilizarea sa este exclusiv legată de mâncare. Granulația acesteia este mai fină decât în cazul sării grunjoase, dar mai mare decât cea alimentară. Este de obicei neiodată și nu conține aditivi, iar forma sa de prezentare este o combinație de cristale cu fulgi în funcție de cum s-a cristalizat. Este o sare care se dizolvă rapid, deci poate avea multe întrebuințări în bucătărie. În mod surprinzător nu este una dintre sărurile certificate ca fiind cușer de către comunitățile evreiești. Dar și-a obținut acest nume datorită faptului că fiind o sare în forma foarte pură era folosită pentru colectarea sângelui din carne.

Sarea neagră de Himalaya

Acest tip de sare are de fapt o culoare roșie vineție, iar după măcinare capătă o culoare roz închis. Dar pentru că numele său dat de localnici este kala manak, adică sarea neagră, a rămas drept denumire. Culoarea sa, dar și mirosul specific sunt date de către conținutul său ridicat de sulfuri. Acest tip rar de sare este folosit în bucătăria vegană pentru că poate imita gustul de ou. Cel ce prepară mâncare trebuie să fie foarte bine instruit pentru că dacă nu este folosită cum trebuie, sarea neagră poate strica complet gustul mâncării.

Sare din Marea Moartă

Deși este un tip de sare ce nu este comestibil, doresc să îl amintesc chiar pentru această calitate deosebită a sa. Pentru că Marea Moartă conține o salinitate de peste 300% este considerată unică în lume în primul rând prin faptul că nicio vietate nu poate supraviețui aici. Sare extrasă din Marea Moartă are un conținut mult mai mic de sodiu, în schimb este bogată în magneziu, bromuri, cloruri și potasiu. Această sare este foarte folosită în balneoterapie și tratamente ale pielii, dar niciodată în bucătărie.

CONCLUZIE

Așa cum spuneam inițial, pe lângă sarea extrafină din bucătăria noastră exista un număr foarte mare de tipuri de sare, iar pe lângă acestea probabil multe altele pe care omenirea încă nu le-a descoperit sau nu a ajuns la ele. Pentru a folosi în bucătărie acel tip de sare ce ni se potrivește trebuie să cunoaștem atât tipurile de sare existente pe piață, dar și ce afecțiuni sau probleme de sănătate avem, dac este cazul sau ce așteptări avem de la un preparat culinar.

 

Alina Timofte

Alina Timofte

mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Alții au citit și...

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.