Înțelesurile cafelei de specialitatedoar 4 minute sa citesti articolul

prajire cafea de specialitate

Poate te-ai întrebat de multe ori ce este cafeaua de specialitate. Sună bine, te duce cu gândul la ceva de calitate, îți creează un soi de încredere, nu-i așa? Dar totuși, ai vrea să știi mai mult.

cafea de specialitate claro

Ca să te asigur că nu ești singurul care încă are dubii, chiar și specialiștii în cafea au păreri diferite despre definiția cafelei de specialitate. Pe măsură ce industria cafelei continuă să se extindă și să devină mai complexă, există din ce în ce mai multe abordări ale acestui concept. Totuși, noi nu ne dorim să elaborăm un articol științific pe tema cafelei. Dar ne dorim, dacă sunteți la fel de pașionați ca noi de cafeaua de specialitate, să parcurgem împreună o călătorie de cunoaștere despre ceea ce la prima vedere pare atât de simplu, dar în realitate este atât de complex.

Cafeaua de specialitate este înțeleasă astăzi ca fiind cea care îndeplinește anumite criterii sau standarde. Găsim aceste standarde de exemplu la Asociația Cafelei de Specialitate. Însă în limbajul comun acest termen capătă foarte multe sensuri. Ele sunt deschise interpretării și nu au o definiție larg acceptată, motiv pentru care pot fi neclare atât pentru consumatori, cât și pentru profesioniștii din industrie. Conceptul „de specialitate” a continuat așadar să evolueze, la fel ca alți termeni similari din domeniul alimentelor și băuturilor, cum ar fi „gourmet”, „artizanale”, „meșteșuguri” etc.

Articolul de astăzi îl dedicăm cafelei verzi. Am mai scris despre asta, însă astăzi o vom aborda într-o manieră puțin diferită, pentru a înțelege complexitatea ei. Ne vom concentra așadar asupra calității cafelei verzi și vom arunca o privire asupra modului în care cafeaua de specialitate a fost evaluată și identificată de diferite țări și organizații de-a lungul timpului.

Prima referire la cafeaua de specialitate a fost făcută de Erna Knutsen într-un discurs adresat delegaților unei conferințe internaționale de cafea la Montreuil, Franța, în 1978. Aceasta s-a referit la microclimatele geografice speciale care produc boabe de cafea cu profiluri aromatice unice, pe care ea le-a numit „cafele de specialitate”. Plecând de la această idee, reținem primul aspect foarte important al cafelei de specialitate – aroma.

După această primă mențiune, există o istorie destul de dinamică și complicată atunci când vorbim de calitatea cafelei. Înainte de sfârșitul anilor 1990, fiecare țară producătoare de cafea avea propriile standarde și propria terminologie privind cafeaua. Standardele tehnice pentru măsurarea și identificarea cafelei de specialitate au fost elaborate abia începând cu anii 2000, când Asociația Cafelei de Specialitate a început să le creeze. Această schimbare a fost datorată faptului că majoritatea membrilor Asociației Cafelei de Specialitate erau la vremea respectivă mici antreprenori cu prăjitorii de cafea artizanală din SUA.

Dicționarul limbii române ne oferă o definiție destul de generală, care nu cuprinde toate aspectele la care ne referim noi atunci când vorbim de cafeaua de specialitate: produs sau preparat special, făcut potrivit unei rețete sau unor metode de fabricație deosebite. „Specialitatea” este înțeleasă totuși într-un sens mai larg, ca un semn distinctiv sau de calitate. În contextul cafelei, poate face referire la calitatea aromei unei cafele și la absența defectelor, dar poartă, de asemenea, conotații în jurul unor aspecte specifice ale lanțului de aprovizionare, controale de proces și comercializare.

La nivel internațional a fost abordată o nevoie crescândă de standarde și protocoale într-o industrie a cafelei în expansiune. Astfel, stabilindu-se un set comun de termeni și definiții, a fost mult mai ușor de evaluat cafeaua în scopul identificării calității sale. Există metode pentru a asigura coerența în evaluare și determinarea calității.

prajire cafea de specialitate

La o inspecție mai atentă, devine clar că lanțul de producție și distribuție a cafelei are un impact dramatic asupra modurilor în care putem recunoaște, dezvolta și promova produsul de specialitate. În aceste procese există foarte mulți actori implicați, atât în controlul producției, cât și în livrarea băuturii finale. Dacă atunci când vorbim de vin este posibil ca o singură persoană sau companie să planteze, să cultive, să recolteze, să prelucreze, ambaleze, distribuie băutura, cafeaua ajunge cel mai adesea în mâna consumatorului final după ce trece prin mai multe mâini – de la fermier la prăjitorie de exemplu.  Astfel, pentru a privi cu adevărat ce este cafeaua de specialitate, este important să avem în vedere ce rol joacă fiecare dintre acești actori.

Cultivare

Dacă ne referim la cultivare, nu putem vorbi de cafea de specialitate decât dacă vorbim de o cultivare corespunzătoare, de microclimat, chimia solului și a creșterii. Dacă se plantează o mare varietate de cafea la o altitudine greșită sau într-un sol greșit, este clar că nu se poate produce niciun produs de specialitate și nici nu se poate obține combinația corectă de soi și chimie. Potențialul de calitate este distrus din prima.

Conservare

La fel de importantă este conservarea. O boabă de cafea coaptă pe o plantă sănătoasă, plantată în solul potrivit, crescută în mod adecvat, care a avut noroc de condiții climatice adecvate și a fost îngrijită corespunzător, trebuie culeasă la vârful maturității, pentru a păstra potențialul pe care îl deține.

Transportul

Un alt aspect important este transportul. Cafeaua specială depinde de o livrare rapidă din copac la locul de prelucrare, pentru ca potențialul să fie conservat.  Totodată, umiditatea relativă, temperatura și recipientele și condițiile de depozitare devin critice.

Prelucrare

Indiferent de modul de procesare al cafelei, etapa inițială de procesare trebuie gestionată cu atenție, astfel încât cafeaua să nu fie afectată. Felul în care este uscată este la fel de critic. Uscat prea repede sau prea încet, uscat inegal, uscat și apoi reumectat, nu uscat suficient – toate acestea pot fi dezastruoase pentru calitatea finală a cafelei.

Ambalaj

Selectarea ambalajului sau condițiile de depozitare înainte de expediere sunt la fel de importante.

Prăjire

Nu în ultimul rând, modul de prăjire a cafelei este, deși printre ultimele procese, extrem de important. Acesta va face diferența între o băutură cu gust de cenușă și cafeaua adevărată.

Picture of Elena Constantin

Elena Constantin

mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.