Ozonul, am învățat despre el la școală, dar, mai nou, toată lumea vorbește despre distrugerea stratului de ozon din atmosferă. Și când spun că vorbește de fapt mă refer mai degrabă la faptul că se îngrijorează legate de acest aspect ce duce ușor, ușor spre degradarea naturii și a vieții pe pământ.
Așa că, dacă este așa necesar pentru viața noastră, a oamenilor, atunci cu siguranță ozonul este ceva foarte important, nu?
Există apărute tot de curând discuții legate de calitatea și capacitatea ozonului să dezinfecteze și să purifice aer, suprafețe, locuințe, etc. Deja de o lungă perioadă de vreme, ozonul este folosit alături de razele UV pentru dezinfectarea piscinelor publice, alături de clor.
Putem oare folosi ozonul și pentru a dezinfecta aerul sau suprafețele pe care le folosim zilnic în așa fel încât să ne asigurăm că nu vom contacta nicio boală produsă de vreun virus sau bacterie? Este ozonul îndeajuns? Și ce este de fapt acesta?
Haideți să cercetăm mai jos care sunt acele elemente pe care trebuie să le cunoaștem atunci când evaluăm eficacitatea ozonului în procesul de dezinfecție.
Ce este ozonul
Ozonul este una dintre cele 3 forme existente în natură ale oxigenului: atomi de oxigen (O), oxigen în formă gazoasă (O2) și ozon (O3). Moleculele de oxigen în contact cu razele ultraviolete produse de soare se disipează fotonic și formează ozonul. Rolul ozonului în natură este acesta: prin absorbția razelor UV nu le permite acestora să ajungă în întregime pe pământ și să dăuneze vieții de aici.
Ozonul este un gaz extrem de lăudat și iubit, datorită acestui rol al său, dar foarte puțină lume știe că în realitate ozonul, dacă ar fi mai aproape de noi ar fi extrem de toxic. Ozonul este în fapt un gaz extrem de instabil și în același timp un foarte puternic oxidant. Peste o anumită concentrație acesta este foarte dăunător vieții pentru că produce distrugerea mucoasei și a țesuturilor sistemului respirator la animale, dar și la plante.
Ozonul în concentrații prea mari în apropierea suprafeței pământului este în fapt un poluant foarte puternic. Ca parte a atmosferei, acesta este esențial pentru filtrarea razelor soarelui și pentru a le face mai puțin dăunătoare. Acesta este și motivul pentru care ozonul produs chimic, în laborator nu depășește niciodată o concentrație de aproximativ 0,1 părți per milion (ppm).
Care sunt efectele sale dezinfectante
Așa cum am arătat mai sus, ozonul este un puternic oxidant. Aceasta înseamnă că atunci când intră în contact cu un organism sau o suprafață efectul produs este acela de oxidare. Un exemplu cât se poate de bun de oxidare este rugina, atunci când fierul oxidează proprietățile acestuia sunt distruge, el ruginește și în timp cedează, se rupe.
Un proces similar se produce atunci când ozonul intră în contact cu o celulă a unui organism viu. Acesta oxidează peretele celular, apoi datorită deteriorării acestuia pătrunde în interiorul acesteia și oxidează absolut toate componentele sale: ADN, ARN, enzime și proteine. Astfel, celula este distrusă în scurt timp. Acest proces prin care o celulă este distrusă prin reducere cu ajutorul oxidării se numește liză.
Astfel ozonul este extrem de eficient pentru dezinfectarea aerului sau a apei, pentru că atacă orice organisme prezente în acesta, precum bacterii și virusuri.
Ozonul poate fi produs artificial prin mai multe metode, este folosit în special în purificarea apei, a aerului, în producția alimentară, în medicină și industria textilă. Ozonul are de asemenea calitatea de a elimina mirosurile neplăcute, dar și culorile. Ozonul este un gaz ce nu se poate transporta, de aceea este necesar ca oricine îl folosește ca metodă de dezinfecție și purificare să îl producă la fața locului.
Care este avantajul folosirii ozonului alături de razele UV pentru dezinfectare
Printre metodele de producere ale ozonului se află și cea cu ajutorul razelor ultraviolete. Alături de aceasta mai există încă alte 3 metode a genera ozon, dar acestea sunt destul de complicate: metoda cu ajutorul plasmei, cea electrolitică și metoda corona (descărcare de energie sub forma unei coroane).
Dintre toate acestea metode de a genera ozon, cea ce se folosește de lumina UV este poate cea mai eficientă și cea mai ieftină. Singurul său dezavantaj este că nu produce prea mult ozon pentru a dezinfecta suprafețe foarte extinse sau cantități extrem de mari de apă.
Așa cum am spus la început, ozonul este produs în mod natural în atmosferă prin interacțiunea luminii UV generate de soare cu oxigenul. Acesta este principiul după care funcționează și aceste lămpi UV cu ozon. Acestea folosesc aerul deja existent, ceea ce înseamnă că nu există materiale poluante reziduale.
Faptul că lumina UV în contact cu aerul produce ozonul duce cumva la concluzia că orice lampă UV generează ozon. Acest fapt nu este adevărat, pentru că și de data aceasta contează lungimea de undă a luminii. Lămpile germicide produc o radiație UVC cu lungimi de undă în intervalul 100 – 280 nanometrii. Ozonul însă este produs doar la o frecvență a luminii de sub 200 nm (nanometrii), iar acțiunea dezinfectantă cea mai puternică se atinge la 245 nm. Astfel există lămpi ce produc ambele tipuri de radiație UV, cea optimă pentru crearea ozonului fiind 185 nm. Pentru ca acestea să poată produce lungimi de undă la frecvența de 185 nm sticla lămpii trebuie să fie subțire sau din cuarț obișnuit. Dacă sticla folosită este tratată cu alte substanțe precum titanul, aceasta cu siguranță nu va produce ozon.
Ozonul produs de lămpile UV are avantajul că dezinfectează suplimentar, dar pe de altă parte purifică și îmbunătățește calitatea aerului. Este adevărat că un contact direct între om și ozon nu este deloc recomandat, căci acesta este toxic în aproprierea organismelor vii, dar după fiecare utilizare a lămpii se va aerisii cel puțin 10 – 15 min.
CONCLUZIE
O întrebare logică după citirea articolului ar fi: bine, dacă lămpile UVC dezinfectează, de ce am nevoie de una care produce și ozon? Iar răspunsul este unul simplu: în timpurile actuale o igienizare și dezinfectare suplimentară nu poate produce decât mai mult bine. În plus, ozonul are capacitatea de a funcționa mai bine asupra unei game largi de virusuri, decât razele ultraviolete. Și elimină și mirosurile neplăcute, așa că dacă vă confruntați cu asemenea probleme o lampă UV cu ozon este soluția ideală.
Adauga un comentariu