Detoxifierea organismuluidoar 5 minute sa citesti articolul

detoxifierea organismului

În ultima vreme auzim tot mai mult vorbindu-se despre detoxifierea organismului, despre hoteluri care fac asta, clinici speciale și diete minune. Toate acestea menite să detoxifice. Ce înseamnă asta oare? Organismul nostru este toxic? Sau doar organismul anumitor persoane este toxic? Dacă da, de ce și cum facem să nu pățim asta și noi?

detoxifierea organismului

Pentru a înțelege cum putem să ne curățăm organismul de toxine, pentru că la asta se referă detoxifierea, trebuie întâi de toate să înțelegem ce înseamnă. Orice organism conține toxine, acestea acumulându-se în mod firesc în urma ingerării de alimente, a aerului viciat și a multor alți diverși factori. Este un lucru normal, dar organismul uman  este echipat eficient pentru a elimina toxinele. Principalul răspunzător pentru această acțiune este ficatul. Ficatul are două roluri extrem de importante în funcționarea organismului: descompune proteinele și grăsimile pentru a le depozita și a le putea folosi mai târziu ca sursă de energie. Substanțele ce nu sunt folositoare organismului sau îi pot dăuna, precum cele din alimentele ultra procesate sau din alcool, medicamente sunt distruse de către ficat prin ardere cu ajutorul enzimelor și a oxigenului. Ceea ce rezultă din acest proces este combinat cu aminoacizii, apoi eliminat din organism urină sau vezica biliară.

Un alt organ ce are un rol important în eliminarea toxinelor din organism sunt rinichii, ei filtrează sângele și elimină substanțele dăunătoare sau nefolositoare prin urina. Pielea prin transpirație și intestinul subțire și cel gros prin fecale elimină și ele o cantitate din aceste toxine.

Drept urmare, organismul uman este perfect echipat pentru a face față valului de substanțe toxice ce le preia din exterior, dacă, evident, rinichii, ficatul, plămânii sunt sănătoase. Totuși în ciuda faptului că organismul nostru poate face față toxinelor din jur, de cele mai multe ori are nevoie de un pic de ajutor. Motivul este în jurul nostru tot timpul: legumele sunt crescute artificial cu multe substanțe ce sunt greu procesate de om, animalele la fel, aerul este extrem de poluat, apa conține și ea o grămadă de substanțe ce nu-i aparțin, șamponul, produsele de curățat, săpunul, etc. Tot ce folosim azi conțin foarte puțină natură și foarte multă chimie, așa că organele umane de detoxifiere au nevoie de o mână de ajutor din partea noastră.  Vă ajută o cură de detoxificare a organismului cu sucuri sau alte variante? În cazul în care nu adoptați un regim de viață sănătos, detoxifierea de o săptămână din când în când nu are niciun efect. Nu este ca și cum organismul tău șterge cu buretele excesele făcute anterior, apoi o ia de la capăt și tot așa. Rolul detoxificării este să sprijine organele corpului uman, implicate în eliminarea toxinelor, să facă față la provocările din ce în ce mai mari din jurul lor.

Cum știm că avem nevoie de o schimbare în viața noastră până nu este prea târziu? Organismul uman este un mecanism extrem de versatil, iar dacă noi învățăm să îl ascultăm ne va spune singur, de fiecare dată, ce suferințe sau nevoi are. Oboseala pe termen lung ce pare inexplicabilă în lipsa unei modificări majore a stilului de viață, somnolența exagerată și prelungită chiar dimineața la trezirea din somn, ambele sunt semne că organismul tău are nevoie de o pauză. Substanțele nocive sunt în exces, iar corpul tău consumă din ce în ce mai multă energie pentru a le putea arde.

Probleme digestive, precum balonarea, crampele, constipația sau diareea frecvente pot fi semne ale aceleași probleme. Ele semnalează că flora ta intestinală se chinuie din răsputeri să facă față toxinelor ingerate și procesării lor.

Durerea articulară sau problemele ale sistemului osteoarticular pot semnala aceeași problemă. O parte dintre toxinele ajunse în organism sunt procesate de sistemul limfatic, care dacă nu funcționează în parametrii optimi poate duce la asemenea probleme.

În plus pe lângă cele de mai sus, atunci când te îmbolnăvești des, dacă strănută cineva spre tine, gata, ești răcit, ești amețit, îți e greu să te concentrezi, toate acestea sunt semne că organismul tău se află în dificultate și a sosit timpul să îi oferi ajutor.

Detoxifierea organismului eficientă presupune schimbarea întregului stil de viață. E important să conștientizezi că în acest fel corpul tău va funcționa bine și îți va mulțumi prin a îți da sănătate și longevitate. Cum faci asta?

Redu la minim consumul de zahăr și elimină alimentele procesate. Nu este greu să îți faci de mâncare acasă, chiar și în zilele pline, poți opta pentru o supă sau niște legume la abur, care nu necesită mult timp de preparare și asupra cărora deții tu controlul, pentru că tu le prepari. Alimentele procesate și zahărul procesat sunt extrem de greu ingerate de organism și pun un stres suplimentar asupra ficatului. Acestea sunt responsabile de apariția obezității, a diabetului și chiar a bolilor precum cancerul.

Bea apă! Apa este extrem de importantă pentru menținerea sănătății tale. Lipsa apei face mai mult rău decât lipsa mâncării. Creierul are nevoie de apă pentru a lucra, deshidratarea ducând la confuzie și pierderi de memorie. Stomacul are nevoie de apă pentru digestie și evident, rinichii, pentru a realiza funcția lor de detoxifiere au nevoie de apă.

Redu sau elimină consumului de alcool! Alcoolul este procesat de ficat, ce îl transformă într-o substanță, acetaldehida, ce este otrăvitoare pentru organism. Tot ficatul recunoaște această substanță ca fiind dăunătoare și o elimină din organism. Dacă însă cantitatea de alcool este mare și constantă, ficatul va fi extrem de solicitat ceea ce va duce la probleme grave de funcționare ale sale.

Fă cât mai multă mișcare! Mișcarea ajută la o bună circulație a sângelui și stimulează sistemul limfatic să elimine toxinele prin piele. Dacă nu îți place sportul, poți să mergi la dans sau yoga sau pur și simplu renunță la mașină. Mergi cât mai mult pe jos sau cu bicicleta, dar fi activ.

Mănâncă cât mai multe alimente sănătoase! Fructele, legumele, plantele ce conțin antioxidanți, lactatele ce conțin prebiotice, toate ajută la detofixiere. Adaugă în meniul tău legume precum sparanghelul, broccoli, morcovii, anghinarea, sfecla roșie, și fructe precum ananasul, avocado, merele. Usturoiul este benefic și el, nu numai datorită faptului că reprezintă o sursă importantă de prebiotice, dar are și efecte antiseptice. Cerealele integrale sunt o sursă importantă de fibră, iar lămâia conține acid citric ce ajută la descompunerea grăsimilor, în plus conține și vitamina C.

Poți suplimenta aportul de vitamine și antioxidanți apelând la suplimente nutritive naturale ce pot sprijini în mod util detoxificarea organismului.

Picture of Alina Timofte

Alina Timofte

mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.