Atunci când ai decis să deschizi un magazin ai căutat cea mai bună locație, cum anume să găsești un design cât mai atrăgător pentru mobila interioară, cum să atragi mai mulți clienți, ce culori se potrivesc cel mai bine și cum anume să aranjezi marfa în așa fel încât să ai parte de cele mai bune vânzări. Apoi, după câțiva ani ai descoperit că trebuie să ai o pagină pe web pentru ca oamenii să vadă cam ce vinzi și cum ar putea să te găsească. Câțiva ani mai încolo ai văzut că e destul de avantajos să faci din pagina aceea un mic magazin online. De curând ai realizat că magazinul online poate fi singura ta sursă de câștig într-o anumită perioadă și te-ai felicitat că îl aveai deja.
Totuși, într-o zi vine copilul sau un coleg de-al lui și te întreabă: „Dar Instagram Shop de ce nu aveți?” și te blochezi. Pentru că sigur că știi ce este Instagram, ai și cont acolo, postezi în permanență, creezi hashtag-uri … dar … magazin? Poți avea magazin chir și pe Instagram?
Da! Atât Facebook, cât și Instagram îți permit să vinzi prin intermediul lor, doar că Instagram are capacitatea de a integra în platformă un magazin online atașat brand-ului tău. De altfel, dacă folosești Instagram probabil că ai văzut că există în aplicația în partea de joc o „sacoșă”, semn clar că acolo poți cumpăra ceva. Cum să creezi un magazin Instagram, la ce iți folosește și ce avantaje îți poate aduce un asemenea shop, toate aceste răspunsuri le poți găsi în micul ghid de mai jos.
Ce este Instagram Shopping
Instagram Shopping este un modul al Instagram ce le permite diferitelor afaceri ce dețin magazine online să integreze în pagina lor un magazin chiar pe Instagram. Acesta arată ca un magazin online, doar că atunci când accesați un produs veți fi direcționat la pagina exactă a respectivului produs de pe site-ul magazinului unde puteți apoi cumpăra.
Puteți crea tag-uri în postările de pe Instagram sau chiar în story-uri care să promoveze produsele din Shop, iar cei ce vizualizează profilul și postările voastre vor putea extrem de ușor să și cumpere de la voi.
Beneficiile unui Instagram Shop
Primul și poate cel mai mare avantaj al unui magazin prezent direct în aplicația Instagram este faptul că un potențial client nu mai trebuie să părăsească aplicația pentru a face cumpărături. Fie că are o idee momentană de a cumpăra ceva, fie că vede o reclamă sau un anume tag într-un post nu trebuie decât să dea click direct din aceeași aplicație și poate chiar și cumpăra. Astfel se reduce pierderea de clienți între o platformă și alta, clientul are totul într-un singur loc și nu mai trebuie să navigheze între aplicațiile din telefon.
Totodată produsele din catalogul magazinului tău Instagram pot fi salvate la fel ca orice postare. Ele se vor slava într-un loc special, shopping pe care îl poți revizui ulterior similar cu listele de favorite create într-un cont pe un site de cumpărături.
Instagram Shop îți permite integrarea de linkuri pentru a face legătura cu magazinul virtual din spatele său. Postările pe Instagram, de orice tip sunt ele nu permit adăugarea de link-uri în descriere, ci doar hashtag-uri. Pentru a integra un singur link (maxim posibil) într-o postare, de fapt trebuie să trimiți utilizatorul în Bio pentru că doar acolo poți pune link. Chiar dacă utilizatorul este interesat într-un produs este foarte posibil să nu meargă în Bio și astfel îl vei pierde. Shop-ul tău pe Instagram are link-uri clare și directe către cumpărarea produsului, clientul va face doar click și va merge direct la pagina produsului cu descriere și tot ce are nevoie legat de cumpărarea acestuia.
Cum să creezi și să configurezi un Instagram Shop
Pentru a putea crea un Instagram Shop trebuie să creezi înainte unul pe Facebook, în secțiunea Shopping. Instagram Shopping preia catalogul de produse existent în magazinul Facebook.
Poți crea un magazin Facebook singular sau poți lega magazinul tău online, site-ul tău independent la un cont de Facebook Shopping. Dacă nu ai deja un magazin online, atunci probabil că cea mai ușoară variantă este să creezi unul direct în contul Facebook. Dacă însă deții deja un magazin online fie el chiar și pe o platformă de cumpărături, precum Etsy, de exemplu, atunci este mult mai înțelept să conectezi catalogul de produse deja existent la contul Facebook Shopping. Vei putea administra un singur magazin, un singur catalog în acest fel și nu două, unul pe Facebook și unul independent.
De asemenea este important ca ambele conturi, Facebook și Instagram să fie conturi de business, nu conturi personale. Dacă ai doar un cont personal pe una dintre cele două îl pot transforma chiar pe acesta în cont de afaceri.
După ce ai conectat cele două conturi și ai creat deja un Facebook Shop va trebui să verifici dacă te încadrezi la a deschide un asemenea Shop. Există două elemente principale importante: magazinul trebuie obligatoriu să vândă produse fizice, iar sediul magazinului trebuie să fie obligatoriu într-una din țările unde serviciul Shopping este disponibil. Legat de al doilea punct, te pot asigura că România se află printre aceste țări.
Ulterior va trebui să creezi un catalog de produse. Există platforme care au integrate în ele deja posibilitatea de a lega catalogul deja existent la contul de Facebook pentru shopping, iar una dintre acestea este Shopify. O lată variantă este să îl creezi tu de la 0 cu ajutorul lui Facebook Shopping prin Catalogue Manager.
Ulterior din meniul Instagram mergi la Settings și înscrie-ți profilul pentru revizuire pentru a putea avea un magazin Instagram funcționabil. Poți verifica în contul tău oricând statutul cererii tale. Aprobarea noului tău Shop poate dura câteva zile și este totodată posibil să îți mai fie solicitate diverse amănunte din partea acestora.
De îndată ce ai primit deja aprobarea poți începe să vinzi prin intermediul Instagram. Pentru ca produsele tale să devină cunoscute și să apară în Shopping Explorer (iconița sacoșă) va trebui să creezi taguri sau hashtag-uri la postările tale pentru a putea direcționa potențialii clienți către produsele tale din Shop.
Cum promovezi magazinul tău din Instagram
Alegerea hashtag-urilor potrivite alături de postările tale este foarte importantă. Dacă acestea sunt inspirate și relevante poți fi selectat de către algoritmul Instagram să apari la recomandările din pagina de Shop (cea din meniul aplicației).
Story-urile din Instagram au o rată mult mai mare de vizualizare și interes față de postările obișnuite. Poți crea nenumărate „povești” care să captiveze audiența, dar și să o informeze. Poți folosi etichetele (stickere) „Product” pentru a identifica produsele vândute în Shop ce apar în Story-urile tale.
O altă variantă foarte bună pentru a promova noul tău magazin Instagram este acea de a investii în Instagram Ads. Aceasta este cea mai rapidă metodă de a te face cunoscut în special la început. Să nu uităm că variantele organice de promovare sunt eficiente, dar pe termen destul de lung.
CONCLUZIE
Dacă ai un magazin online, crearea unui Shop pe Instagram este o metodă extrem de eficientă a crea un nou canal de aducere a clienților noi. Alături de informațiile și poveștile pe care le găsește un potențial client pe Instagram, acesta te va putea găsi și pe tine direct din aplicație. Nu trebuie însă să omiți un fapt esențial: ai nevoie de un magazin online independent pentru a putea crea un Shop în Instagram. In Statele Unite Instagram oferă deja posibilitatea cumpărării chiar din aplicație, fără a o părăsi, dar, momentan această opțiune este valabilă doar acolo.
Adauga un comentariu