5 motive pentru care spațiile coworking sunt minunate pentru afacerea tadoar 6 minute sa citesti articolul

coworking

Lumea afacerilor de zi este foarte diferită de cea din trecut. Oamenii, în special tinerii oameni de afaceri este mult mai înclinată spre a împărții și a coopera cât de mult posibil.

Atunci când ești la începutul drumului indiferent dacă ai pornit o afacere de tip start-ul sau pur și simplu ți-ai început cariera pe cont propriu ca freelancer este foarte dificil să găsești un spațiu pentru a lucra. Clădirile sau spațiile de tip coworking sunt aranjamentul ideal într-o asemenea situație. Îți oferă o stație de lucru, adică un birou și un scaun, unde poți lucra liniștit. Chiar dacă are atractivă ideea ca la început să folosești casa ca birou, vei descoperi rapid că nu este o soluție viabilă.

coworking

  1. Raport extraordinar calitate/pret

Ceea ce poate este cel mai important atunci când pornești la drum cu o afacere este să investești cât mai puțini bani. Închirierea unui birou fie într-un apartament obișnuit cum se practica odată sau a unui spațiu de birouri într-o clădire dedicată reprezintă cheltuieli mari pentru o companie sau un freelancer aflați la început de drum. În plus, chiar dacă vei reuși să găsești un spațiu pe care să îți permiți să îl închiriezi acesta se va afla cu siguranță într-o zona periferică la un tarif așa mic.

Soluția oferită de spațiile de coworking este una perfectă pentru o afacere nouă, dinamică, ce include o persoană sau un grup restrâns de angajați sau parteneri. Astfel, ai posibilitatea de a închiria un birou sau mai multe în funcție de necesitățile tale. NU va fi nevoie să achiți o chirie pentru un spațiu mare pe care oricum nu îl folosești. Spațiile coworking sunt open space cu multiple stații de lucru (birouri) unde poți închiria exact câte locuri ai nevoie. Acestea se află în locuri centrale, ceea ce îți oferă și ție, dar și clienților sau partenerilor tăi posibilitatea de ajunge ușor la locul respectiv. 

  1. Flexibilitate pe termen lung

Un alt avantaj al acestui tip de spațiu este faptul că îți oferă flexibilitate. Când vorbesc despre flexibilitate mă refer la o gamă largă de factori ce sunt incluși în această trăsătură.

În primul rând dacă ești freelancer, este posibil să nu ai nevoie de un birou în fiecare zi sau într-un anumit interval orar. Spațiile coworking oferă diverse variante de abonamente, ce pot fi orare sau săptămânale sau lunare. Vei avea controlul integral asupra felului în care îți organizezi timpul. Nu va fi nevoie să lucrezi în funcție de orarul spațiului, ci vei putea să alegi exact cum și când să folosești spațiul dedicat. Abonamentele nu te obligă la mai mult de ceea ce ai ales, adică dacă ai ales un abonament lunar, spre exemplu, nu ești forțat să semnezi un contract pe un anumit timp. Poți închiria o stație de lucru luna aceasta, iar luna următoare, fie să alegi un alt tip de abonament, fie să nu închiriezi deloc.

Dacă însă ești o afacere mică la început, acest tip de spațiu îți permite să te dezvolți din ce în ce mai mult pe măsură ce echipa ta se mărește. Poți porni de la o singură stație de lucru și apoi să mai adaugi câte unul cu fiecare angajare. Aceasta înseamnă că nu ești obligat să închiriezi de la început un spațiu mai mare decât necesitățile tale. În plus, nici nu trebuie să îți muți sediul atunci când afacerea ta crește. Multe spații coworking oferă suprafețe chiar mai mari, separate de open space, unde îți poți desfășura activitatea atunci când te-ai dezvoltat îndeajuns de mult încât să ai nevoie de un loc separat. 

  1. Avantaje, fără prea multe obligații

Unul dintre marile dezavantaje ale unui birou dedicat pe care l-ai putea închiria este faptul că tot ce ține de întreținere, reparații, utilități, etc cade în sarcina ta. Este responsabilitatea ta să achiți facturile de utilități precum curent electric, gaze, internet. În plus, orice defecțiune ce poate să apară la instalații, rețele, etc sunt tot în sarcina ta. Curățenia biroului și multe alte chestiuni conexe ce se regăsesc într-un birou (spre ex. un aparat de cafea), toate acestea sunt de asemenea responsabilitatea ta.

Într-un spațiu coworking toate acestea nu mai sunt problema ta. Abonamentul tău va include tot ce ține de întreținere, internet și chiar multe alte servicii suplimentare. Foarte multe spații oferă nu numai un aparat de făcut cafea si ceai, dar și cafeaua propriu-zisă, ce poate fi direct inclusă în abonament sau taxată suplimentar ca serviciu adițional. Există o imprimantă multifuncțională la care vei avea acces conform tipului tău de abonament. De asemenea fiecare asemenea spațiu dispune de o bucătărie și sa o sală de mese, loc în care poți servi masa sau îți poți face un Sandwich sau o salată.

Atunci când nu merge internetul sau nu curge apa, nu mai este nevoie să te oprești din lucru și să petreci ore înșir la telefon pentru a repara respectiva problemă. Și asta pentru că nu mai este treaba ta. Vei putea astfel să te concentrezi 100% asupra proiectului și muncii tale, șansele tale de reușită crescând astfel considerabil. 

  1. Networking

Networking-ul sau relaționarea cu cei asemeni ție a devenit un factor extrem de important în ultimul deceniu. Crearea unei relații sau legături în domeniul afacerilor nu se mai realizează standard ca acum 10-15 ani. Nu este nevoie să participi la conferințe sau întâlniri de afaceri pentru a face un schimb de cărți de vizită. Un schimb, care să spunem sincer, era destul de limitat. În majoritatea cazurilor se referea în special la domeniul tău de activitate și de puține ori la altele de care poate ai fi avut nevoie la un moment dat.

Dispariția acestui tip de interacțiune la nivelul mediului de afaceri se datorează în special acestui nou tip de spațiu de lucru, coworking. În aceste locuri oamenii interacționează în permanență reușind să creeze relații dincolo de domeniile lor de activitate. Un alt mare avantaj îl are faptul că poți observa și evalua în mod clar pregătirea și calitatea muncii celor ce se află la stațiile de lucru din jurul tău. Îi vezi poate chiar zilnic, iar în momentele respective îi auzi lucrând și discutând cu alții.

Mai multe decât atât te cei întâlni cu acești oameni în spatiile comune, veți putea interacționa și relaționa tot timpul, la o cafea sau la un ceai. Nu va mai trebui să angajezi o companie de recrutare sau să cauți asiduu pe net un contabil bun sau un avocat. Și asta pentru că este foarte posibil ca unul dintre colegii tăi de coworking să fie exact ce ai nevoie. 

  1. Munca poate fi și amuzantă

Majoritatea spațiilor de coworking nu se rezumă doar la spațiile efective de lucru. Ele includ și spații de socializare, precum săli de conferințe sau de meeting, ce pot fi închiriate pentru diversele evenimente sau întâlniri private. Există chiar unele care au mici locuri de relaxare, cu joculețe gen fusball sau darts, ce incită la a interacționa unul cu celălalt. Astfel se creează relații solide între „chiriași” și de ce nu chiar prietenii durabile.

Unele clădiri de coworking organizează chiar diverse evenimente sociale pentru membrii pentru a îi stimula să se cunoască și să interacționeze cât mai bine.

CONCLUZIE

În concluzie, un spațiu coworking este locul în care îți poți desfășura cu succes activitatea în special atunci când ești la început de drum și îți dorești costuri mici. Dar vei descoperi destul de repede că acesta este mult mai mult decât un birou în care muncești. Este un loc în care poți dezvolta relații de afaceri durabile, poți cunoaște oameni ce te vor ajuta să te dezvolți și te poți chiar și distra.

Irina Sasu

Irina Sasu

mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.