Acum 10-15 ani meseriile erau alese mai mult pe baza unei siguranțe zilnice sau a „zilei de mâine”. Mai mult, chiar, în anii 90 și chiar și la începutul anilor 2000, o slujbă bine plătită era un deziderat pentru oricine, așa că arareori vedeai vreo persoană care să schimbe nu doar locul de muncă, dar și direcția și specializarea complet.
Citește și:
Mintea umană este îndeajuns de evoluată azi încât să permită oamenilor să se răzgândească, chiar și în privința lucrurilor importante decise în viața lor. Meseria, jobul, locul de muncă sunt importante în continuare, dar satisfacția personală, împlinirea și bucuria sau tristețea pe care le aduc acestea după sine au devenit foarte importante pentru foarte mulți oameni. Probabil că bunicii sau părinții noștri văd aceste dorințe ca simple mofturi, dar statistic vorbind se pare că datele sunt total în favoarea schimbării chiar și a meseriei dacă lucrurile n merg așa cum ne dorim.
Dacă nu ai înclinație sau nu simți nicio atracție față de slujba pe care o ai, dacă fiecare zi pare o corvoadă nesfârșită, atunci poate că e momentul să te gândești să schimbi ceva. La fel, dacă te simți plictisit, dacă ai senzația că nu mai poți evolua, răspunsul este același. Este normal, însă, ca atunci când vrei să îți schimbi cariera să simți teamă și reticență. Drept urmare iată mai jos cum poți desfășura acest proces încet, sigur și în așa fel încât să nu pară că ai plonjat în necunoscut.
Reevaluează și descoperă motivul dorinței de a schimba cariera
Înainte de toate trebuie să te întrebi de ce? De ce te gândești să îți schimbi cariera? Nu cumva este locul de muncă în sine? Colegii sau superiorul direct sau poate sarcinile zilnice nu sunt ceea ce ai vrea? Dacă totul în jurul tău este ok, iar tu simți fie că nu mai unde să mergi în meseria ta, că ceea ce ai obținut este maximum și asta nu te mulțumește SAU dacă ai senzația că ceea ce faci nu ți-a plăcut de fapt niciodată și pur și simplu ai rămas aici datorită circumstanțelor, atunci poate chiar trebuie să îți schimbi cariera.
Cercetează în amănunt și pe o perioadă considerabilă de timp dacă problemele legate de ceea ce faci nu își au rădăcina în alte nemulțumiri ce pot avea legătură cu locul de muncă și nu cu meseria în sine. Este foarte important să faci diferența între cele două. Un loc de muncă nepotrivit nu înseamnă neapărat că trebuie să schimbi întreaga carieră.
Descoperă ce ți se potrivește și ce vrei să faci
Dacă ai descoperit că schimbarea carierei este ceea ce îți este necesar, atunci trebuie să treci la următorul pas: către ce nouă carieră vrei să te îndrepți?
Ai visat în copilărie să fii cântăreț, iar de curând ai descoperit că îți place enorm să pictezi. Trebuie, însă, să înțelegi că dacă nu ai un talent clar pentru una dintre acestea, muzică sau pictură, nu ai nicio șansă să faci o carieră din vreuna dintre ele. Așa că, trebuie să evaluezi talentele și aptitudinile tale în mod cât se poate de realist. Lasă fanteziile și visele deoparte și pune pe hârtie ce afinități, înclinații și talente deții și vezi cum le poți transforma în meserii.
Ce anume trebuie să faci pentru a-ți atinge scopul
După ce ai decis ce anume meserie ți se potrivește din punctul de vedere al cunoștințelor și înclinațiilor tale cercetează cu mare atenție ce anume ai nevoie pentru a putea practica respectiva meserie. Poate că ai nevoie de cunoștiințe suplimentare și atunci va trebui să mai înveți, să mergi la cursuri sau chiar să frecventezi o școală. Poate ai nevoie de diverse certificări pentru a putea practica meseria respectivă sau este nevoie să faci niște sesiuni de practică sau ateliere speciale.
După ce ai stabilit care sunt acei pași necesari pentru a putea să începi noua carieră gândește-te cu atenție ce anume presupune pregătirea pentru aceasta. Câte ore, dacă poți să faci acest lucru și ce sacrificii personale implică această schimbare.
Schițează un plan personal de acțiune
Dacă ai decis să iei drumul schimbării atunci nu ezita să creezi un plan clar de acțiune. Pune-l pe hârtie sau creează un document în computerul personal și evaluează în mod realist investiția necesară în timp și bani și perioadele pe care ți le propui pentru fiecare etapă.
Cât va dura să părăsești locul de muncă actual? Îți propui să faci o mică pauză pentru relaxare sau vrei să pornești pe noul drum imediat? Cât va dura pregătirea și/sau certificările pentru noul job? Evaluează aproximativ și următorii pași: crearea unei rețele de cunoștiințe în domeniu, modificarea carierei și a intereselor tale, dar și a grupurilor din care faci parte, apoi găsirea unui nou loc de muncă sau planul proiectelor viitoare, dacă ai ales o carieră freelance.
Evaluează efortul pe care îl depui
Este foarte important să ai o imagine asupra efortului pe care îl depui pentru a atinge scopul final propus. Nu are vreo relevanță în ceea ce privește evoluția ritmului de învățare sau de găsire a unui loc de muncă nou. Această înregistrare de date îți folosește la nivel psihic, pentru că îți arată cât ai muncit și cum pentru a ajunge într-un anumit punct, care sunt realizările deja efectuate și cât mai ai până la a ajunge la final. Este un pas important pentru moralul tău, dar totodată poate fi util în a descoperi în mod real cum poți ajunge unde ți-ai dorit și a evalua resursele din care te-ai inspirat în evaluarea ta inițială.
Modifică-ți CV-ul și tot ce ține de prezentarea ta
După ce ai obținut tot ce era necesar din punctul de vedere al completării sau achiziției de cunoștințe, după ce ai toate certificările și examenele necesare rămâne doar un singur punct de efectuat: să găsești un job. Pe lângă actualizare CV-ului tău pe toate platformele pe care este acesta prezent va trebui să creezi și un nou cerc de cunoștiințe și „relații” în domeniu. Folosește-te de cei pe care îi cunoști deja și roagă-i să te ajute să creezi legături în noul domeniu. Nu toți te vor putea ajuta, dar cu siguranță vor fi câțiva care vor avea posibilitatea să pună o vorbă bună. Solicită totodată și recomandări de la cei cu care ai lucrat bine, chiar dacă domeniul este cu totul altul, recomandările pot atesta că ești o persoană capabilă, de încredere, muncitoare, etc.
CONCLUZIE
Nu este niciodată prea târziu să îți urmărești pasiunile li nu trebuie să uiți că matematicieni s-au dovedit a fi scriitori extrem de talentați, economiști au emis teorii matematice, iar lista poate continua la nesfârșit. Dacă simți o chemare spre un a numit domeniu și ai o oarecare dovadă că acela este locul tău nu ezita să faci o schimbare importantă în cariera ta!
Adauga un comentariu