Putem spune că 2020 a fost anul trăit online. Oricât de mult ne deranja sau ne bucura desfășurarea unor activități și/sau rezolvarea unor probleme cu ajutorul online-ului, anul ce a trecut nu de demult, ne-a demonstrat că acest instrument este poate chiar cea mai importantă invenție a omenirii de la electricitate încoace.
Existau deja foarte multe platforme ce permiteau învățarea online, în sistemul denumit MOOC – Massive Open Online Courses, dar interacțiunea cu profesorul nu era una one-on-one. Există țări în lume, unde în domeniul universitar cu precădere există un suport online al cursurilor de foarte multă. Aici temele se transmit online către profesor, iar acesta trimite pe email sau participă la sesiuni de verific are cu respectivul student. În România însă versiunea de învățământ online a apărut cu adevărat abia anul acesta, forțați fiind de împrejurările pandemiei de COVID-19. Sunt cadre didactice ce nu s-au putut adapta nici până azi acestei schimbări, însă alții au descoperit o minunată modalitate de predare și, de ce nu, o variantă de pornire a unei mici afaceri de predare online. Iar despre asta vă voi vorbi în cele de mai jos: cum începem o afacere de predare online?
- Fă o cercetare a pieței
Orice idee de afaceri, pentru a putea să se materializeze trebuie să fie precedată de un studiu atent asupra domeniului, modalităților de câștig, instrumentelor necesare pentru realizarea ei, investițiile necesare, concurența deja existentă, etc.
Găsirea unui domeniu nu este un lucru dificil pentru că dacă ești deja profesor, atunci este evident că vei preda și online ceea ce ai făcut și în formatul fizic al cursurilor și școlilor. În cazul în care ești învățător sau educator, atunci poți găsi și aici variante de a te adresa unei anumite piețe, doar că aceștia probabil că nu vor fi copiii neapărat, ci părinții acestora prin a le oferi metode de educație. Indiferent de profesia ta în domeniul educației va trebui poate să „sapi” mai adânc în domeniul în care dorești să intri pentru a descoperi care porțiuni ale acestuia nu sunt bine sau îndeajuns abordate. Spre exemplu, dacă ești profesor de matematică poți verifica ce cursuri publică ceilalți antreprenori profesori din matematică și să descoperi astfel că abordarea limitelor nu este foarte atent explicată și poate te poți concentra mai mult asupra acestora.
Apoi, interesează-te ce anume ai nevoie pentru a porni o asemenea afacere și descoperă dacă previziunile tale de câștig fac investiția necesară posibilă sau utopică. Dacă ești al 200-lea profesor de engleză care predă cursuri online, chiar dacă ești foarte bun, folosești metode de predare inedite va dura foarte mult și va necesita o investiție substanțială în promovare ca să obții un câștig ce poate justifica cheltuielile.
Este important totodată să consulți un avocat pentru a descoperi care este cadrul legal în care poți să îți desfășori activitatea. Ce tip de societate trebuie să înființezi sau poate este nevoie doar să devii persoană fizică autorizată. Înainte să te apuci de treabă va trebui să ai ordonate și poate chiar demarate procedurile de creare a unui cadru legal pentru desfășurarea activității de predare online.
- Asigură-te că educația online este potrivită ție
Trebuie să te gândești că în cazul cursurilor online cei ce se află de partea cealaltă a ecranului, indiferent de vârstă sunt la ei acasă, deci au și alți factori de distragere a atenției în jur. Apoi, lipsa unei interacțiuni fizice și imposibilitatea de mișcare poate face lucrurile și mai dificile. Profesorul care se descurcă minunat online este acela care fie a găsit prin resurse proprii metode de captare a audienței sale, fie a urmat chiar cursuri în acest sens.
Totodată există domenii în care poate fi o adevărată provocare realizarea orelor online, și aici aș vrea să aduc aminte de teatru/actorie, dans, balet, gimnastică, etc. Multe dintre aceste domenii presupun lucrul în grupuri, corectarea unor poziții sau scheme la fața locului din partea profesorului sau chiar folosirea unor aparate sau instrumente ce nu se găsesc în casa oricui.
- Creează un web site personal
Dacă domeniul și eventuala nișă a sa sunt clarificate, ai demarat deja procesul de înființare a unei afaceri, atunci următorul pas logic nu este altul decât crearea unui site web, a unei platforme ce va folosi și ca instrument de promovare, dar și ca mediu de creare și postare a diverselor materiale.
Indiferent că apelezi la o companie sau nu, site-ul trebuie să includă toate elementele necesare pentru a fi funcțional și a putea integra diverse tehnologii de care vei avea nevoie probabil în viitor. Este esențial să realizezi că acest site este cartea de vizită pentru mediul virtual, deci trebuie să îi acorzi o foarte mare importanță.
- Investește în echipament și spațiu
Pentru a putea desfășura o activitate de predare online de calitate trebuie să te asiguri că ai o conexiune rapidă la Internet, ceea ce nu este deloc dificil de obținut în România. De asemenea terminalul de pe care lucrezi cu studenții trebuie și el să fie optimizat pentru un transfer mare de date prin intermediul conexiunii tale la Internet. Va trebui mai mult ca sigur să achiziționezi o cameră web sau atunci când achiziționezi laptop-ul (dacă acesta este terminalul dorit) să te asigur că are o cameră video încorporată de o foarte mare precizie și calitate. O imagine înnegrită, neclară sau pixelată nu este deloc un argument în favoarea calității unui serviciu.
Chiar dacă la început investiția în închirierea unui spațiu dedicat poate să nu fie o soluție convenabilă, în timp va trebui să iei în calcul și această variantă. Gândește-te că spațiul din care predai un curs este important pentru că decorul trebuie să fie unul profesional. Nu poți crea o asemenea sesiune de curs dintr-un spațiu plin de obiecte personale, ci trebuie să creeze senzația unui loc dedicat predării și în care să nu fi nici întrerupt și nici deranjat.
- Fă-te cunoscut
Dacă nu te faci vizibil prin toate metodele posibile, atunci vei avea poate 3 cursanți și aceștia dintre cunoștiințe. La baza oricărei afaceri stă promovarea, așa că nu ezita și fă-te cunoscut.
Aici aș dori să fac o paranteză precizând că este posibil, ca pentru anumite persoane și în anumite domenii ale educației să porniți prin urcarea unor clipuri educative pe propriul canal YouTube sau pe platforme de învățare precum Udemy. Pe de-o parte vă puteți face o idee asupra impactului cursului, dar puteți să creați o bază de clienți. Ambele variante sunt metode foarte potrivite de promovare.
Folosește-te din plin de rețelele sociale, mai ales că ceea ce vinzi tu are un caracter puternic social. Creează materiale live și webinare sau cursuri gratuite pe care publică-le pe aceste platforme sociale și atrage astfel atenția asupra ta și asupra a ceea ce vinzi.
- Implică-te în diverse colaborări
Așa cum am precizat în punctul anterior activitatea predare este una socială, așa că stabilirea de relații și colaborări cu cei din domeniul tău te pot ajuta enorm în promovarea afacerii tale. Chiar dacă aceste colaborări și participări la diverse evenimente sau pe platforme variate de predare sunt gratuite, ele sunt un instrument grozav de a te face cunoscut. Dar, evident, acest tip de colaborări sunt importante dacă sunt relevante pentru domeniul tău și pentru potențialii tăi clienți.
- Identifică surse suplimentare de venit
Din învățământ nimeni nu a făcut avere. Și probabil că atunci când te-ai gândit să creezi o asemenea afacere de predare online și tu ai conștientizat exact acest lucru. Problema de multe ori nu ajunge nici măcar aproape de termenul „avere”, ci mai degrabă de acela care îți permite să plătești facturile lunare și să îți urmezi pasiunea. Astfel că, pentru a putea realiza un oarecare profit trebuie să te gândești și la diverse alte produse complementare pe care le poți crea și vinde pentru a-ți spori un pic venitul.
În funcție de domeniul din educație în care activezi poți oferi servicii complementare pertinente și necesare diverselor afaceri, precum traduceri, editări, publicării de materiale adiționale tehnice, revizuirii de documentații tehnice, creare de texte specifice, etc. Acest aspect al afacerii tale este poate și parte din primul pas menționat și anume cercetarea.
CONCLUZIE
Un educator talentat și cu o carieră dinamică are toate șansele să dezvolte o afacere online de succes doar din activitatea sa de predare. Până la urmă, dacă ne gândim bine în țara noastră au funcționat dintotdeauna mediațiile, de multe ori desfășurate în bucătăria profesorului, așa că de ce nu ar putea avea succes cursurile online?!
Adauga un comentariu