8 cariere care vor domina viitoruldoar 4 minute sa citesti articolul

cariere pentru viitor

Acum câteva luni am fost total surprinsă să observ că magazinul de unde cumpăram cele necesare de zi cu zi, parte dintr-o rețea extinsă, a introdus case de marcat self-service. Acest mic amănunt din viața mea se traduce în termenii pieței de muncă astfel: o parte dintre casieri au fot dați afară, iar locul lor a fost luat de niște mașini create de cineva și programate de altcineva să efectueze check-out-ul în magazin.

cariere pentru viitor

Pe măsură ce lumea evoluează cererea in domeniul meseriilor se modifică în mod constant. La începutul secolului al XX-lea meseriașii erau părți extrem de importante ale societății, iar cei care aveau asemenea afaceri reușeau chiar să facă averi. În anii 70-80 inginerii erau extrem de căutați, iar în anii 90 toată lumea se făcea economist. Aceste tendințe nu fac altceva decât să reflecte cererea de pe piața muncii, oamenii îndreptând-se cu precădere spre acele meserii ce se caută cel mai mult la un anumit moment dat.

Care sunt, deci, meseriile viitorului, acele cariere e vor avea succes în anii ce urmează? Ce schimbări s-au produs în nevoile societății și cum sunt acestea reflectate pe piața muncii? Iată mai jos 8 cariere ce se prefigurează a fi extrem de importante în viitor.

Psiholog Comportamental

Vă așteptați probabil să încep cu o meserie mai tehnică, una ce ar aparține unui domeniu exact. Și iată totuși că am ales o meserie din zona științelor sociale, umaniste. Psihologia este o știință care nu numai că a evoluat foarte mult recent, dar s-a dovedit a fi o ramură a medicinei extrem de importantă pentru omenire. Terapia psihologică este benefică și reprezintă de multe ori un punct de plecare sau un sprijin pentru alte ramuri ale medicinei. Psihologia comportamentală studiază acele afecțiuni ce au la bază diverse modificări de comportament sau tipare de comportamente speciale. În această sferă intră afecțiuni precum ADHD sau ODD. Pe lângă acest tip de terapie foarte căutate sunt și terapiile direcționate spre adicții, sfere ale autismului, toate acestea necesitând nu doar psihologi, dar specialiști în domeniile și subdomeniile respective.

Full Stack Engineer

Lumea programării, a dezvoltării de programe și aplicații nu este numai foarte extinsă, dar și extrem de plină de profesioniști, și automat, foarte competitivă. Acest fapt a dus la apariția inginerilor full-stack, iar aceasta pare să fie printre acele meserii ale viitorului. Dezvoltatorii front end sunt acei programatori însărcinați cu dezvoltarea interfeței și programarea acesteia pentru client. Programatorii back-end sunt responsabili cu programarea funcționalității „nevăzute” a unui program/aplicații. Un programator full-stack le face pe amândouă.

Data Scientist

În esență un data scientist este un matematician. Funcția sa este de a colecta datele, a le organiza și structura și a le transforma în date necesare dezvoltării afacerii sau a unui anumit produs, în date statistice ce pot sta la baza realizării unui nou produs sau serviciu. Acesta creează și algoritmii necesari pentru procesarea și interpretarea datelor relevante pentru strategia și obiectivele companiei. Analiza datelor furnizate din diverse surse este esențială pentru orice companie ce își dorește să evolueze, să ajungă la un alt nivel de dezvoltare și să fie cu adevărat competitivă.

Inginer în robotică

Robotica se poate spune că este deja un domeniu „vechi” pe piața inovațiilor tehnice. Atât de multe produse de foarte mici sau foarte mari dimensiuni sunt create cu ajutorul roboților industrial, ca să nu mai vorbim de aplicațiile acesteia în medicină sau știință. Dar tocmai dezvoltarea acestei ramuri creează necesitatea existenței mai multor specialiști în robotică. Ingineria robotică presupune nu numai crearea echipamentului necesar, dar și programarea acestuia pentru realizarea a ceea ce se dorește de la acesta.

Specialist AI

Specialistul AI este varianta inginerului în robotică îndreptată spre inteligența artificială. Acesta este capabil să creeze și să programeze module de inteligență artificială pe care apoi să le implementeze în diversele platforme. Este absolut pe lista viitorului , mai ales că AI începe să câștige din ce în ce mai mult teren în special în online.

Specialist în securitatea informatică

Varianta virtuală a serviciilor secrete este reprezentată de această ramură. Specialiștii în securitatea virtuală se asigură că nu există atacuri de niciun fel asupra site-urilor sau rețelelor administrate. Aceștia au rolul de a împiedica și preveni furtul de date, diseminarea informațiilor cu caracter privat, etc. Specialiștii în securitate informatică nu se concentrează doar pe securizarea datelor ce pot ajunge în spațiul virtual, dar și pe configurarea în siguranță a rețelelor interne și a serverelor de date.

Specialist în relația cu clienții

Deși pare un domeniu vechi și poate nu atât de relevant acest tip de meserie este extrem de căutată la ora actuală și va deveni din ce în ce mai necesară. Acest specialist este însărcinat cu crearea și menținerea legăturii cu clientul, partea lui de responsabilitate fiind una diplomatică în esență. Persoana care are această meserie trebuie să fie o persoană eminamente sociabilă și dispusă să sacrifice mare parte din viața sa pentru mulțumirea clienților.

Inginer Date

Inginerii de date sunt o „ramură” a data scientist-ilor, mai exact ramura IT a acestora. Specialiștii în acest domeniu au rolul de a transforma datele colectate în baze de date ce ulterior pot fi analizate de către data scientist. Inginerii de date sunt în esență programatori, majoritatea cu cunoștințe temeinice de SQL.

CONCLUZIE

Este probabil mai mult decât evident că mare parte din meseriile de mai sus sunt eminamente tehnice. Totuși, faptul că acestea sunt azi considerate meseriile viitorului nu trebuie să fie o problemă pentru cei care au alte job-uri sau plănuiesc alte cariere. Să nu uităm că o meserie făcută cu pasiune va fi bine realizată astfel că orice meserie poate fi de viitor atunci când o dorești cu adevărat.

Irina Sasu

Irina Sasu

mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Alții au citit și...

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.