Este o practică obișnuită acum ca prima fază a interviului de angajare să se desfășoare la telefon. Avantajele sunt de ambele părți. Cei care se ocupă de recrutare pierd mai puțin timp cu candidații „fără potențial“, iar cei care caută un job sunt scutiți de a face un drum în plus în cazul în care incompatibilitatea este evidentă.
Orice candidat trebuie să știe că interviul telefonic este deosebit de important pentru continuarea procesului și, de aceea, trebuie să-i acorde atenția cuvenită. Dacă impresia pe care ai lăsat-o nu este suficient de pozitivă, atunci ai șanse minime de a fi invitat(ă) la un interviu față în față cu angajatorul.
Pregătirea interviului telefonic trebuie să facă parte din arsenalul oricărei persoane care dorește să facă și pasul următor – participarea la interviul „live“. Iată câteva mici trucuri care te pot ajuta să treci cu bine de această fază și să-ți asiguri un loc pentru cea următoare.
Fă-ți o fițuică.
Da, ai înțeles bine. Mai ții minte cum încercai să copiezi la teze? De data aceasta, însă, nu mai riști să te descopere cineva pentru că telefonul îți asigură intimitatea necesară. Mai toate interviurile telefonice cuprind întrebări devenite deja banale, precum „care crezi că sunt punctele tale forte?“ sau „ce poți să-mi spui despre tine?“ sau „de ce ai aplicat pentru această poziție?“ Ar fi păcat ca o asemenea întrebare să te surprindă nepregătit(ă). De aceea, informează-te din timp (și chiar ai de unde!) și notează-ți răspunsurile care ți se par cele mai potrivite. Când întrebarea va veni, nu ai decât să-ți consulți fițuica și să reciți, convingător, răspunsul.
Ține CV-ul la îndemână.
În epoca smartphone-urilor și a tabletelor ar fi de-a dreptul stupid ca angajatorul să te surprindă cu o întrebare care se referă la un element din CV pe care, poate, l-ai uitat. Angajatorii recurg frecvent la astfel de întrebări „încuietoare“, tocmai pentru a verifica dacă ceea ce ai scris în CV corespunde realității. Dacă, cumva, ai exagerat în unele privințe când ți-ai redactat CV-ul, atunci cel puțin fii consecvent(ă). De aceea, îți va fi de mare ajutor să ai CV-ul la îndemână, pe ecran, și să-l poți consulta la nevoie.
Asigură-te că ai semnal bun.
În timpul interviului telefonic, sunetul este singura modalitate de comunicare de care dispui. Dacă te afli într-un loc cu semnal slab sau dacă telefonul tău are probleme (cu bateria, de exemplu…), atunci ai mari șanse să ratezi interviul. Nu se știe dacă angajatorul va reveni prea curând cu un telefon sau dacă va mai reveni vreodată. Nu uita că sunt sute, poate mii de candidați care așteaptă să fie sunați, iar timpul celor care se ocupă cu asta este extrem de limitat. Evită să te prindă apelul în locuri aglomerate, cum ar fi magazine, autobuze etc. și nu utiliza speaker-ul. Poți chiar să rogi pe cineva să te apeleze în locul în care te afli, tocmai ca să poți evalua calitatea conexiunii.
Verifică dacă ai acces la Internet.
Este, din nou, ceva foarte obișnuit pentru astfel de interviuri să ți se ceară să accesezi un anumit website unde se află informații pe care angajatorul vrea să ți le prezinte. A nu putea să accesezi acel website poate da impresia că nu ești suficient de pregătit(ă) pentru continuarea interviului.
Găsește-ți o poziție confortabilă.
Deși telefonic, acest prim interviu nu este lipsit de emoții. Un loc liniștit, confortabil, este exact ceea ce îți trebuie pentru a te simți relaxat(ă) și a răspunde întrebărilor. Starea de relaxare sau anxietate poate fi ușor sesizată de intervievator pentru că are experiența necesară de a urmări și interpreta inflexiunile vocii tale. Și nu uita un „mic amănunt“ – să ai la îndemână un pahar cu apă. Nici nu știi cât de util îți poate fi…
Fă abstracție de factorii perturbatori.
În general, e foarte bine să te asiguri că nu te va deranja nici cățelul, nici colegul sau colega de cameră, nici cineva din familie pe durata interviului telefonic. Trebuie să te poți concentra și să poți oferi cele mai adecvate răspunsuri unor întrebări care, uneori, te pot surprinde și îți pot solicita gândirea, perspicacitatea, capacitatea de a analiza mai multe opțiuni. Cât de dificil este acest prim interviu depinde doar de dorința angajatorului de a afla cât mai multe despre tine încă din această fază. Nimic nu ar fi mai deranjant, în această ipostază, decât un lătrat de câine sau exuberanța cuiva care tocmai a intrat în cameră.
Controlează-ți vocea.
Un factor determinant pentru succesul acestei prime părți este modul în care te adresezi interlocutorului. Vocea ta trebuie să sune profesional și să arate un entuziasm adecvat. Evită să folosești un vocabular nepotrivit, fii concis(ă), dar nu uita detalii care îți pot folosi.
Acestea sunt doar câteva recomandări care, dacă sunt urmate, pot asigura succesul interviului tău și te pot califica pentru etapa următoare, în care să te afli față în față cu angajatorul.
Adauga un comentariu