Se știe deja că sunt foarte, foarte mulți factori care pot influența negativ sau pozitiv SEO. Optimizarea pentru motoarele de căutare este un domeniu extrem de complex care crește în permanență, iar actualizările algoritmilor motoarelor de căutare sunt atât de multe, diverse și secrete, căci este de foarte multe ori extrem de greu să realizezi de unde vine problema ce îți ține site-ul pe pagina 2 a rezultatelor la căutare.
Partea tehnică a SEO este poate partea cea mai ușor de abordat atunci când vine vorba despre SEO, pentru că aici avem cât de cât niște probleme de natură informatică, legate de dezvoltarea și structura paginilor unui site. Aici se poate încadra și acest redirect, această problemă atât de discutată și comentată: este bine să folosesc un redirect? Ce tip e mai bine să folosesc: 301 sau 302? Dar ce impact are asupra SEO?
Pe scurt: redirecționările de pagini au un efect clar asupra SEO, ca orice alt element ce este conținut pe o pagină web. Ce efect are fiecare vom vedea însă în cele de mai jos.
Ce este redirect și de ce se folosește
Atunci când din varii motive ne dorim ca accesarea unei anumite pagini să fie redirecționată către alta va trebui să folosim o redirecționare. De ce apare necesitatea acesteia? Atunci când
- se modifică o pagină
- se creează un site nou
- un URL nu funcționează temporar
- faci teste pentru a stabili ce versiune a unui site este mai bună pentru lansare
- nu mai există pagina accesată
Alegi să redirecționezi vizitatorul pentru a-i crea acestuia o experiență plăcută și continuă, spre deosebire de supărare și frustrare pentru că nu e încarcă o pagină, nu arată cum trebuie sau un mesaj de tipul „această pagina a fost suspendată/îndepărtată/ștearsă”.
Ce este redirecționarea de tip 301
Redirecționarea de tip 301 este una permanentă. Secvența respectivă de cod îi indică browser-ului ca de fiecare dată când este accesată o pagină el să ducă la cea precizată ca redirect. Pe de altă parte acest redirect indică și motorului de căutare la indexare să înlocuiască adresa veche cu cea nouă inclusă în redirect și totodată să ia și toate atributele pagini respective: autoritate, PageRank, trafic, etc. Pagina veche va fi ștearsă din indexul Google și va fi înlocuită cu cea nouă menționată în redirect-ul 301.
Ce este redirecționarea de tip 302
302 redirect este o redirecționare temporară. Mesajul pe care tu îl vei comunica browser-ului dar și crawler-ului pentru indexare este să meargă la noua adresă, dar curând te vei întoarce la cea veche. Drept urmare, pagina redirecționată păstrează ea de data aceasta toate calitățile, iar cea către care este utilizatorul trimis nu primește nimic dintre atributele celeilalte.
Cum afectează SEO 301 redirect
Așa cum v-ați dat deja seama probabil redirecționarea 301 este cea mai potrivită pentru SEO, dar, totodată, ea nu se potrivește ca soluție în toate cazurile de redirecționare. Dacă vă modificați adresa, vă modificați serviciul de găzduire, modificați permanent o pagină, atunci 301 redirect este exact ce trebuie să folosiți. Tot ceea ce avea câștigat din punctul de vedere SEO pagina sau site-ul vechi, înlocuit se va transfera automat către cel nou, către care ați redirecționat vechea adresă. Trebuie însă să luați în calcul faptul că acest transfer nu se va efectua peste noapte. Va dura o perioadă de timp scurtă, dar va exista totuși un decalaj între momentul creări redirect-ului și indexarea noii pagini de către Google. Așa că nu vă panicați și așteptați câteva zile pentru a vă „relua” poziția atât de greu câștigată în „lupta” cu motoarele de căutare.
Cum afectează SEO 302 redirect
Aici apar cele mai multe probleme, uneori din neștiință, dar câteodată chiar și din neatenție.
Dacă vrem să reparăm ceva la o pagină sau să facem un test de tip A/B pentru a vedea dacă schimbam site-ul sau nu, cea mai bună variantă este 302 redirect. Putem repara ce este greșit pe pagina respectivă, iar cât ea este offline putem redirecționa clientul către altceva ce ar putea să-l intereseze pentru a nu îi întrerupe continuitatea vizitării și a-i crea o experiență plăcută. Pagina redirecționată rămâne la fel, iar după ce o corectăm scoatem redirecționarea și rămânem cu tot ce aveam pe pagina inițială, inclusiv trafic, clasare, etc. La fel și în cazul testării: nu știm dacă noua variantă a site-ului sau a paginii va funcționa, va prinde la public și atunci, până ne lămurim care este impactul acesteia, păstrăm pagina veche cu toate atributele sale SEO deja câștigate, dar o redirecționăm temporar către cea nouă.
Există persoane care nu studiază problema redirecționării și „aruncă” un 302 unde trebuia să fie 301 sau invers, iar o asemenea greșeală poate costa un site ani de eforturi SEO.
CONCLUZIE
Așadar 301 sau 302 sunt redirecționări care afectează clar SEO. Pentru a alege varianta corectă trebuie mai întâi de orice să ne informăm legat de cele două, apoi să stabilim clar scopul respectivei redirecționări: permanente sau temporare. Să fim atenți atunci când creăm codul, pentru că așa cum spuneam o greșeală de redirecționare ne poate afecta extrem de mult clasarea în paginile de căutare.
Adauga un comentariu