Blockchain, o piață de 7 miliarde de dolaridoar 3 minute sa citesti articolul

blockchain

TARA Interactive, companie românească de dezvoltare de software, lansează noua linie de business dedicată implementării de tehnologii Web 3 – noua generație World Wide Web, care permite democratizarea serviciilor și descentralizarea informației, prin utilizarea unor tehnologii precum blockchain, NFT și cryptocurrencies.

Noua divizie a fost deschisă datorită cererii tot mai mare din partea companiilor, ale căror nevoi de securitate, rapiditate și trasabilitate pe produse, acțiuni, procese etc. sunt în creștere.

Soluții bazate pe blockchain

Compania estimează că aproximativ 10% din vânzările sale totale vor fi generate, în următorii 2 ani, din implementări ale tehnologiilor Web 3, care oferă oportunități pentru produse creative cu aplicabilitate în toate industriile, de la implementarea tehnologiei blockchain în interiorul companiilor, până la oferirea de servicii în Metaverse.

„Tehnologia blockchain are potențialul de a revoluționa lumea. Modul în care se păstrează datele ajută organizațiile să ofere o securitate sporită, păstrând trasabilitatea și vizibilitatea acestora. În acest context, companii mari au implementat deja această tehnologie pentru a păstra o evidență a tuturor modificărilor apărute în lanțul de producție și distribuție, de la producători, la clienții final, aceștia având posibilitatea de a verifica și valida toți pașii prin care a trecut produsul achiziționat”, spune Vlad Lepădatu, Managing Partner la TARA Interactive.

Revoluția NFT

Totodată, compania lucrează la migrarea informațiilor interne către blockchain (o rețea/serie de blocuri de informații care pot conține date de orice tip, având ca proprietate particulară faptul că, ulterior validării, datele nu mai pot fi alterate) și NFT (Non-fungible Token – Jeton nefungibil – unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Jetoanelor nefungibile le corespund fișiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație: fotografii, înregistrări audio, videoclipuri etc.).

NFT-urile oferă unicitate documentelor digitale în orice format. Fiind păstrate în blockchain, oferă acces și la trasabilitate și pot confirma că documentele nu sunt modificate între timp, orice modificare fiind păstrată și vizibilă ulterior.

Astfel, NFT-urile pot fi utilizate în situații diverse, cum ar fi:

 • loializarea clienților, prin oferirea NFT-urilor la achiziționarea produselor;
 • recompensarea angajaților, aceștia deținând un produs digital, a cărui valoare va crește odată cu compania;
 • posibilitatea de a investi într-o companie prin achziționarea NFT-urilor;
 • înlocuirea abonamentelor la servicii cu NFT-uri, ceea ce va da posibilitatea abonaților să vândă abonamentul lor către alți utilizatori.

Blockchain în sectorul public

Utilizarea tehnologiei blockchain nu se limitează la sectorul privat. Din perspectiva sectorului public și a îmbunătățirii serviciilor furnizate cetățenilor, implementarea unor tehnologii de tip blockchain ar putea aduce beneficii în ramuri precum managementul identității (documente de identitate, acte de căsătorie, pașapoarte, permise de conducere etc.), securizarea datelor în aviație, optimizarea sistemului de colectare a taxelor, gestionarea registrelor medicale, gestionarea în mod integrat a parcursului școlar al cetățenilor, asigurarea securității cibernetice, securizarea lanțului de aprovizionare, managementul proprietății și cadastrarea terenurilor agricole etc.

O piață de peste 7 miliarde de dolari

Cât privește piața globală de blockchain, Fortune Business Insights plasează valoarea acesteia la 4,7 miliarde de dolari în 2021, cu o estimare de creștere la peste 7 miliarde de dolari în 2022. Iar perspectiva de creștere în următorii 7 ani este semnificativă, estimările companiei de cercetare indicând o valoare a pieței blockchain de aproape 164 de miliarde de dolari în 2029, cu o rată anuală de creștere de 56%.

Potriviu unui studiu al Forumului Economic Mondial, tehnologia blockchain este utilizată de cel puțin 40 de bănci centrale și în peste 200 de inițiative publice din 45 de țări la nivel mondial.

În prezent, tehnologia blockchain este folosită, la nivel mondial, cel mai mult în industriile bancară, de servicii financiare și asigurări (BFSI – Banking, financial services and insurance), urmată, la mare distanță, de industria de telecomunicații, de media, de energie și utilități, de retail, de Guverne și de industria de healthcare.


Citiți articolul original pe revistabiz.ro

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (revistabiz.ro) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – contact@romaniahub.ro. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
 • Niciun comentariu
 • Adauga un comentariu

  Newsletter

  Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

  PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.