Unul dintre cele mai bine plătite și dinamice domenii este cel al IT-ului. În același timp, există și o cerere ridicată pe piața muncii pentru astfel de specialiști și se pare că în România nu sunt suficient de mulți absolvenți și tineri bine pregătiți pentru o astfel de carieră. De aceea, reorientarea către o carieră în IT a celor care nu au studii în domeniu este un nou trend, benefic atât angajatorilor, cât și angajaților.
Dacă vrei o carieră în acest domeniu, dar nu ai o facultate finalizată în IT, descoperă că poți face acest lucru – și nu ai fi primul! Află din acest articol care sunt pașii pe care îi poți urma și câteva sfaturi ca să îndeplinești cu succes acest lucru.
Poți avea o carieră în IT fără facultate de profil?
Multe persoane ar spune că este dificil să intri în acest domeniu fără facultate. Desigur, majoritatea joburilor îți cer să ai studii superioare în informatică, cibernetică, automatică sau programare. Există însă și multe joburi care îți permit să ai o carieră în IT fără să ai neapărat studii superioare în domeniu.
Poți face cursuri de pregătire și reconversie profesională sau poți să te pregătești singur, făcând cursuri online și găsindu-ți un mentor sau profesor. Este poate mai dificil să faci acest lucru la început, însă nu imposibil. Ai nevoie de perseverență și determinare, dar și de timp dedicat acestui lucru.
În contextul digitalizării și automatizării, nevoia de specialiști în IT este în creștere și în acest caz, mulți angajatori nu se mai uită neapărat la studiile superioare ale candidaților, ci la experiența acestora și la determinarea lor. Multe companii vor să investească în persoane care vor să se dezvolte ca profesioniști în acest domeniu aflat în creștere la nivel mondial.
Deci răspunsul este da, poți avea o carieră în acest domeniu provocator, fără să ai neapărat o facultate de profil. Nu este ușor, însă poți persevera și poți găsi un job perfect
Joburi pe care le poți avea în IT fără facultate de profil
Există numeroase joburi în IT pe care le poți practica fără a avea o facultate în acest domeniu. Mai jos găsești câteva dintre ele:
Software Tester
Un tester este o persoană care verifică software-uri pentru erori, bug-uri şi defecte sau orice problemă care poate afecta performanța software-ului de calculator sau a unei aplicații.
Printre lucrurile esenţiale pe care le face un tester se numără:
- Înțelegerea documentației unei aplicații și stabilirea lucrurilor ce pot fi testate;
- Crearea unei documentații specifice care să conțină pașii de urmat pentru testare;
- Testarea efectivă a aplicaţiei pe baza test case-urilor create;
- Raportarea erorilor întâlnite pe parcursul testării.
Descoperă ce face un software tester și cum te poți pregăti pentru această carieră, din acest articol.
Programator / Developer
Programatorul sau dezvoltatorul web sau de aplicații este persoana care se ocupă cu scrierea de cod pentru creșterea și dezvoltarea de website-uri sau de aplicații pentru telefonul mobil. Este o meserie solicitantă, pentru că trebuie mereu să ai grijă să verifici și să testezi că ceea ce realizezi este în regulă și că funcționează, dar și că este prietenos cu utilizatorii.
Pentru inspirație despre cum să devii programator, citește și acest articol:
Inginer suport tehnic
În calitate de inginer suport tehnic, vei comunica îndeaproape cu echipele de dezvoltare, pentru a vă asigura că problemele sunt înregistrate și rezolvate corespunzător. Vei juca un rol important pentru colegi, asigurându-te că toate resursele tehnice necesare sunt disponibile și că instrumentele de colaborare funcționează corespunzător.
Administrator de baze de date
Administratorul bazei de date este o persoană responsabilă pentru buna funcționare a serverelor de baze de date, în principal relaționale (OLTP) sau decizionale (OLAP), atât în ceea ce privește proiectarea bazei de date, testele de validare, coordonarea părților interesate, funcționarea, protecția și controlul utilizării. Competențele necesare pentru această funcție sunt multipolare: sistem, dezvoltare, securitate și funcționare a serverelor de baze de date.
Sfaturi pentru o carieră în IT dacă nu ai studii de profil
Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te pregăti pentru un job în IT fără diplomă. Iată câteva sfaturi de urmat:
Cercetează domeniul și care sunt potențialele trasee profesionale pe care le poți urma
Primul pas atunci când vrei o carieră într-un domeniu nou sau necunoscut este să descoperi ce anume ți se potrivește și care sunt opțiunile de creștere în carieră pentru fiecare subdomeniu în parte. Vorbește cu persoane care lucrează în domeniu sau cu experți în recrutare în IT ca să descoperi mai multe și fă-ți o listă cu ce anume ai avea nevoie pentru fiecare rol în parte, ca să poți alege mai ușor.
Evaluează-ți aptitudinile
Ai o logică impecabilă? Îți place matematica? Descoperă care sunt principalele aptitudini pe care le ai și pe care le poți utiliza pentru a avea o carieră de succes în acest domeniu. Ca să faci acest lucru, poți să petreci puțin timp cu tine, cu o foaie de hârtie și un pix în mână sau poți încerca diferite teste vocaționale sau de aptitudini.
Urmează cursuri certificate gratuit online
Cursurile gratuite certificate te pot ajuta să îți dezvolți abilitățile și cunoștințele necesare pentru a urma o carieră în IT. În plus, cursurile gratuite de certificare îți pot oferi, de asemenea, un avantaj competitiv atunci când aplici pentru locuri de muncă în IT. De asemenea, poți investi în cursuri plătite dacă vrei mai multă expertiză sau ceva mai consistent.
Pentru inspirație despre cum să obții un job în domeniul IT dacă vii din altă arie profesională, citește și acest articol:
Studiază pentru examene de certificare recunoscute de industrie
Studierea pentru examene de certificare recunoscute de industrie te poate ajuta să obții un loc de muncă în IT, deoarece demonstrează potențialilor angajatori că ai abilitățile și cunoștințele necesare pentru a îndeplini postul. Examenele de certificare te ajută, de asemenea, să te evidențiezi față de alți candidați care ar putea să nu aibă același nivel de certificare.
Conectează-te cu alți profesioniști din domeniu
Networkingul cu alți profesioniști din domeniu te poate ajuta să obții un loc de muncă în IT, deoarece aceștia te pot prezenta potențialilor angajatori, te pot ajuta să afli despre noi locuri de muncă și îți pot oferi sfaturi cu privire la carieră.
Dobândește experiență prin internship-uri sau poziții entry-level
Dacă ești la început de carieră, o altă modalitate excelentă de a obține experiență este să faci stagii într-o companie specializată în IT. Acest lucru îți va oferi șansa de a afla mai multe despre industrie și despre diferitele roluri din cadrul acesteia. De asemenea, te poți oferi voluntar pentru a lucra cu o organizație locală non-profit sau cu o mică afacere care utilizează computere.
Îți dorești un job în tehnologie, dar nu ai experiență?
Descoperă care sunt cele mai noi joburi entry-level din domeniul IT de pe BestJobs, completează-ți CV-ul și aplică! Ai încredere în tine și cu siguranță vei găsi cel mai potrivit job, chiar dacă ai puțină experiență în acest domeniu.
Citiți articolul original pe bestjobs.eu
Adauga un comentariu