Angajarea persoanelor cu dizabilități. Care sunt prevederile legale în Româniadoar 3 minute sa citesti articolul

angajarea persoanelor cu dezabilitati

Dacă ai dizabilități, în România, poate fi mai complicat să te angajezi. Totuși, legea facilitează accesul persoanelor cu dizabilități la locuri de muncă, iar companiile primesc mai multe facilități pentru a face acest lucru mai ușor pentru angajatori.

Există și cazuri în care anumite instituții sunt obligate să angajeze persoane cu handicap, pentru a facilita accesul acestor persoane la piața muncii.

Descoperă mai multe despre aceste aspecte în articolul de mai jos, și află ce spune legislația despre ele.

Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale și capacității de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap.

Ce facilități primesc companiile care angajează persoane cu dizabilități în 2022

Companiile care angajează persoane cu dizabilități în 2022, primesc mai multe facilități din partea statului.

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma de 2.250 lei pe o perioadă de 18 luni, fiind obligați să mențină raporturile de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

Angajatorii care au salariați persoane cu dizabilități beneficiază și de câteva facilități fiscale. În primul rând, sunt deductibile de la calculul profitului impozabil următoarele:

 • Cheltuielile realizate pentru adaptarea la noul loc de muncă;
 • Cheltuielile efectuate pentru cumpărarea de utilaje sau echipamente care urmează a fi folosite de către persoanele cu dizabilități;
 • Cheltuielile aferente transportului persoanelor cu dizabilități între casă și locul de muncă;
 • Cheltuielile necesare transportului materiilor prime, al produselor finite și al altor produse la domiciliul persoanelor cu dizabilități dacă acestea lucrează de acasă.

De asemenea, cheltuielile necesare pentru integrarea la locul de muncă, pentru pregătirea, orientarea și perfecționarea profesională a persoanelor cu dizabilități sunt deductibile din bugetul asigurărilor de șomaj pe care firma îl plătește către bugetul de stat.

Legislația actuală arată că ajutorul financiar poate fi acordat pe o perioadă de cel mult 2 ani de la dată îndeplinirii obligației și se virează, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, angajatorilor care nu înregistrează debite provenind din neplata contribuțiilor sociale, prin plata acestei sume, în termen de 90 de zile de la data aprobării cererii.

De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți cu dizabilități, sunt scutiți de la plata asigurării de șomaj și chiar primesc lunar, timp de 18 luni, anumite sume, după cum urmează:

 • un salariu de bază minim brut, pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii;
 • 1,2 salarii de bază minime brute, pentru absolvenții învățământului secundar superior sau ai unei școli postliceale;
 • 1,5 salarii de bază minime brute, pentru absolvenții unei instituții de învățământ superior.

Unitățile protejate autorizate, înființate pentru a angaja persoane cu dizabilități beneficiază, la rândul lor, de câteva avantaje:

 • scutirea de la plata taxelor de autorizare la înființare sau de reautorizare;
 • anumite drepturi acordate de autoritățile locale, finanțate din fonduri proprii.

Obligativitatea angajării persoanelor cu handicap

Potrivit legislației în vigoare, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într -un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.

Firmele sau instituțiile care nu angajează persoane cu dizabilități pot opta pentru una dintre alternativele de mai jos:

 • plata lunară spre bugetul de stat a unei sume echivalente cu 50% din salariul minim brut la nivel de țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă pe care nu au angajat persoane cu dizabilități;
 • achiziționarea de produse sau servicii realizate de unități protejate autorizate într-o sumă echivalentă sumei datorate la bugetul de stat.

Așadar, legea aduce mai multe avantaje tuturor firmelor care angajează persoane cu dizabilități, dar și avantaje pentru persoanele care se află în această situație dificilă.


Citiți articolul original pe bestjobs.eu

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (bestjobs.eu) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
 • Niciun review
 • Adauga un comentariu

  Alții au citit și...

  top-shop.ro

  Citește și...

  Newsletter

  Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

  PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.