4 tipuri de interviuri de angajare. Sfaturi pentru fiecare dintre eledoar 10 minute sa citesti articolul

4 tipuri de interviu

Vrei să te angajezi și aplici la joburi cu interes? Cu siguranță, în procesul de recrutare, vei da și de interviuri. Ca să reușești și să ai interviuri de succes, este nevoie să te pregătești. Există mai multe tipuri de interviuri, de-a lungul procesului de selecție. Printre acestea, se numără cele de mai jos, pentru care venim în ajutorul tău cu câteva sfaturi.

Cele 4 tipuri de interviuri de angajare

Cu siguranță că ai trecut deja prin mai multe tipuri de interviuri de angajare până acum, deci le poți recunoaște cu ușurință. Iată câteva tipuri de interviuri de angajare pe care le poți susține.

Interviul telefonic

Majoritatea angajatorilor preferă să țină un interviu preliminar telefonic, în care să te întrebe mai multe despre tine și să facă o selecție preliminară a angajaților. Pentru acest lucru, ei au nevoie de tine să fii deschis și sincer despre tine.

Interviurile telefonice pot face sau distruge candidatura ta pentru un loc de muncă. Deși sunt un mijloc bun pentru un angajator de a economisi timpul și costurile necesare pentru a intervieva candidații în persoană, ei sunt prin natura lor impersonali.

Astfel de tipuri de interviuri vin cu propriile provocări speciale. În primul rând, un interviu telefonic este probabil prima dată când vei vorbi direct cu un reprezentant al angajatorului și nu te vei putea baza pe limbajul corpului pentru a construi relații. Și, spre deosebire de trimiterea prin e-mail a anumitor informații, un interviu telefonic nu oferă nicio șansă de a reciti și reformula gândurile.

Ce întrebări poți primi:

  • Care au fost responsabilitățile tale?
  • Cu ce ​​provocări și probleme majore v-ați confruntat? Cum te-ai descurcat cu ele?
  • De ce pleci de la locul de muncă actual?
  • La ce salariu te aștepți?
  • De ce vrei acest job?
  • Ce experiență ai?
  • Ce poți face pentru această companie?
  • Ce știi despre această companie?
  • Ce provocări cauți într-un post?
  • Cu ce ​​poți contribui la această companie?

Sfaturi pentru un interviu telefonic de succes

Concentrează-te pe interviul telefonic. Indiferent de mijloacele de comunicare, un interviu de succes te va duce la următoarea etapă a procesului de angajare. De aceea, este important să fii atent la interviul de angajare și să nu faci altceva în timpul acestuia.

Fă un interviu simulat. Cere prietenilor sau membrilor familiei să te ajute să efectuezi un interviu simulat și să îl înregistrezi, astfel încât să poți auzi cum sună la telefon.

Pregătește-ți mediul. Pregătește un spațiu liniștit și confortabil pentru interviul în sine, astfel încât să te simți pregătit pentru apel.

Pregătește-te pentru întrebări dificile la interviu. Pregătirea pentru aceste întrebări grele de interviu te va scuti de la surprindere, în cazul în care intervievatorul decide să sară peste chestiile ușoare. Și chiar dacă ea păstrează totul simplu pentru ecranul telefonului, vei fi fericit că te-ai pregătit pentru întrebările mai dificile care pot apărea mai târziu într-un interviu de angajare față în față

Interviul video

De când cu lucrul remote, interviurile video au devenit ceva natural și normal. Pot fi interviuri preliminare celor față în față sau pot ține loc de interviu de angajare. Pentru a face față cu succes unui astfel de interviu, ține cont de sfaturile de mai jos.

Pregătește-te așa cum ai face pentru un interviu față în față

Doar pentru că interviul tău are loc prin Skype (sau pe o altă platformă), nu înseamnă că nu este un interviu real. În afară de pregătirile pentru drum, trebuie să te pregătești în același mod în care ai face-o dacă ai merge la birou. Asta înseamnă să cercetezi compania și rolul, să te pregătești să răspunzi la întrebările obișnuite ale intervievatorului și să vii cu întrebări pe care să le pui în schimb intervievatorului tău.

Îmbracă-te pentru a impresiona

Când te îmbraci pentru un interviu video, vrei să fii la fel de formal ca și pentru un interviu în persoană la aceeași companie. (Și da, asta înseamnă din cap până în picioare.) Dorința de a fi mai puțin formal pentru că ești în propria ta casă este de înțeles, dar ar putea trimite un mesaj greșit despre cât de interesat ești de acest rol.

De asemenea, vrei să te asiguri că ținuta ta arată bine în fața camerei. Testează-ți ținuta în fața aceleiași platforme pe care o veți folosi pentru interviu. De exemplu, un top ușor decoltat, care ar putea fi complet adecvat la interviul live, ar putea arăta ciudat dacă întreaga bluză se află în afara cadrului video.

Testează-ți tehnologia

Redu dificultățile tehnice testându-ți configurația din timp folosind aceeași platformă, conexiune la internet și hardware pe care le vei folosi pentru interviu. Testează cu un prieten prin chat video cu tine pentru a te asigura că poți auzi și fi auzit, că vezi și ești văzut. Acordă-ți timp pentru a te familiariza cu programul și asigură-te că cunoști elementele de bază, în special cum să dezactivezi și să activezi microfonul.

Aranjează-ți cadrul

Când intri într-un birou, compania și intervievatorul tău se ocupă de spațiul fizic, dar pentru un interviu video, tu faci acest lucru. Asigură-te că creezi o impresie bună cu cadrul fizic.

Alege o zonă liniștită și așează-te în fața celui mai neutru fundal posibil – fie un perete gol, fie o cameră fără multă dezordine sau decor. Asigură-te că ești bine iluminat (lumina naturală este cea mai bună) cu sursa de lumină în spatele computerului sau al telefonului, nu în spatele tău. (Și dacă trebuie să utilizezi un telefon, sprijină-l mai degrabă decât să-l ții în mână.) Dacă îți este greu să găsești un spațiu cu iluminare naturală bună în casa ta, ai putea lua în considerare investiția într-un inel de lumină pentru selfie care să stea bine în jurul camerei de pe laptop sau telefon.

Nu sta prea departe sau prea aproape

Așa cum nu ai sta la 30 de centimentri sau la 5 metri de intervievatorul tău într-o sală de conferințe, nu vrei să stai la o distanță incomodă de computer. Când îți instalezi scaunul, asigură-te că nu arăți prea mic sau prea mare. Pentru a fi bine proporționat, asigură-te că există un pic de spațiu liber pe ecran deasupra capului și verifică dacă umerii și partea superioară a pieptului sunt vizibile.

Pregătește-te pentru un contact vizual optim

Ați avut vreodată o conversație cu cineva în care părea că se uită peste umăr sau departe de tine? Ai simțit că te-ai conectat cu acea persoană? Probabil ca nu. Deci, deși contactul vizual real nu este posibil într-un interviu video, veți dori să vă apropiați cât mai mult posibil. Privind fața cuiva este de obicei suficient pentru a arăta că asculți și că ești implicat în ceea ce spune.

Interviul de grup

Un interviu de grup este un format de interviu cu mai mulți candidați și un intervievator și este adesea folosit atunci când angajatorii caută să angajeze pentru mai multe poziții pe o perioadă scurtă de timp.

Acest stil de interviu poate fi adesea găsit în industrii precum cea alimentară, retail și ospitalitate. Dacă aplici pentru un loc de muncă sezonier de vânzare cu amănuntul în timpul sărbătorilor, de exemplu, probabil ți se va cere să vă alăturați unui interviu de grup, astfel încât aceștia să poată face evaluările și angajările rapid.

Un interviu de grup este o oportunitate bună de a arăta angajatorului capacitatea ta de a interacționa într-o cameră plină de oameni, de a vorbi cu autoritate și de a-ți împărtăși expertiza. Iată patru sfaturi pentru a reuși la următorul interviu de grup:

Fii pregâtit

Deși nu vei cunoaște întrebările de la interviu în avans, este util să pregătești câteva puncte de discuție despre experiențele tale profesionale anterioare.

Fii gata să împărtășești exemple specifice de succese din trecut, cum ar fi un moment în care ai depășit o provocare dificilă sau ai îndeplinit un obiectiv înalt. Poți pregăti mai multe răspunsuri la întrebările interviului comportamental înainte de interviu.

Fii încrezător

Afișarea încrederii prin comunicarea nonverbală și tonul vocii poate ajuta angajatorii să te vadă ca fiind capabil și pregătit. Nu uita să-ți folosești bine vocea atunci când vorbești, astfel încât toată lumea din cameră să te poată auzi clar.

Ascultă cu atenție

Folosește abilitățile de ascultare activă atunci când alții vorbesc, chiar dacă nu ți se adresează. Dacă participi la un interviu de grup cu alți candidați, ascultă punctele lor de discuție. Dacă este posibil, referiți-vă înapoi la observația altcuiva pentru a arăta că ascultați.

Fii respectuos

Tratează-i întotdeauna cu respect pe toți cei din cameră. Dacă ești intervievat cu alți candidați, asigură-te că nu domini discuția și dă și altora șansa de a vorbi.

Dacă există timp liber înainte de începerea interviului, nu îți fie teamă să discuți cu alți candidați sau intervievatori din sală. Acest lucru arată abilități de comunicare interpersonală și de networking, care pot fi benefice în orice rol.

Interviurile de grup îți permit să demonstrezi abilități pe care altfel nu ai șansa de a le împărtăși într-un cadru tradițional de interviu.

Interviul individual, față în față

Tipul clasic de interviu, cel față în față, este cel cu care te întâlnești cel mai des. Pentru a face față cu succes unui astfel de interviu, este important să te pregătești bine dinainte. Se aplică, bineînțeles, și sfaturile de mai sus. Dar există și sfaturi specifice pentru un astfel de interviu, de care este bine să ții cont.

Pregătește-te dinainte

La fel ca majoritatea momentelor importante din viață, munca grea a unui interviu este de fapt făcută înainte de evenimentul principal. Cu cât te pregăteștimai mult înseamnă că nu numai că veți fi un candidat mult mai impresionant pe măsură ce îți arăți cunoștințele impresionante, dar, mult mai important, te vei simți mai pregătit și încrezător.

Dacă te simți relaxat, încrezător și pregătit, este mai probabil să pari ființa umană articulată, ambițioasă, motivată și inteligentă pe care o știm cu toții că ești. Dacă mergi la un interviu simțindu-te nepregătit, vei părea neîncrezător sau că doar încerci să treci și tu pe acolo.

Nu este vorba doar despre tine

O greșeală comună a oamenilor din interviuri este să se gândească doar la sine – cum se simt, dacă știu suficiente , dacă răspund bine.

De fapt, un interviu este de fapt totul despre intervievator și să-i facă să spună „da – te vrem!”. Așadar, asigură-te că te conectezi cu persoana care te intervievează – în mod ideal afli despre intervievator dinainte, ce îl motivează, ce ai în comun cu el, ce caută cu adevărat pentru a-l determina să spună „da”.

Cercetările arată că intervievatorii sunt mai predispuși să angajeze oameni ca ei, așa că adaptarea abordării tale față de intervievator te-ar putea ajuta să mergi mai departe.

Fii zâmbitor și energic – primele impresii chiar contează

Soarta noastră poate fi decisă în primul minut al unui interviu. O studentă la psihologie, Tricia Prickett, a descoperit că observatorii ar putea prezice dacă un intervievat va obține locul de muncă pe baza doar vizionarea primelor 15 secunde de interacțiune, inclusiv strângerea de mână și „bună ziua”.

Așadar, asigură-te că îți faci o intrare bună – zâmbește, fii pozitiv, strânge bine de mână și începe cu o atitudine de învingător.

Ia-ți timp și gândește înainte de a vorbi

Intervievatorul tău va căuta dovezi ale gândirii structurate – așa că să spui primul lucru care îți vine în minte nu te va ajuta. Cei mai mulți intervievați merg direct la partea „vorbire” – depășește concurența lăsându-ți mai întâi creierul să lucreze, apoi oferindu-ți răspunsul și apoi știind când să te oprești.

Fii sincer

Intervievatorii își pot da seama de departe dacă încerci să-i minți – așa că nu încerca, asta sugerează că nu ești un vorbitor sincer.

Când primești o întrebare la care nu cunoști răspunsul, cel mai bine este să recunoști că nu îl știi și apoi fie să aplici cunoștințele sau exemplele pe care le ai, fie să ceri mai multe informații care să te ajute să răspunzi la întrebare. Nu vei dezamăgi niciodată din onestitate și curiozitate.

Dă exemple

O mulțime de formate de interviu sunt „Interviuri bazate pe competențe”. Pe scurt, angajatorii caută să vadă dacă ești  potrivit pentru rolul pe care l-au deschis, căutând exemple în care ai abordat o situație similară înainte. De exemplu, dacă aplici pentru un loc de muncă în consultanță, acest lucru va implica în mod normal interacțiunea cu clienții, așa că recrutorul va dori să vadă cât de potrivit ești pentru a gestiona clienții.

O întrebare bazată pe competențe ar putea fi „Poți să-mi dai un exemplu unde ai avut de-a face cu un client dificil”. Deci, aici ei vor căuta un exemplu într-un rol anterior în care ai avut de-a face cu un client și ce s-a întâmplat. Îți recomandăm cu căldură să utilizezi abordarea STAR (Situație, Sarcină, Acțiune, Rezultat) pentru a te ajuta să rezolvi aceste întrebări.

Amintește-ți de limbajul corpului, dar nu fi obsedat de el

Limbajul corpului este cheia, iar cercetările sugerează că 93% din comunicare este non-verbală. Încearcă să faci contact vizual 90% din timp, dar nu fi obsedat de limbajul corpului și de cum stai. Fii cât mai natural și autentic.

Photo by Mateus Campos Felipe on Unsplash


Citiți articolul original pe bestjobs.eu

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (bestjobs.eu) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.