Ce este un test de carieră sau un test vocațional și unde poți face unul cu adevărat utildoar 7 minute sa citesti articolul

pexels valentin antonucci

Dacă ești la început de carieră sau ai deja experiență, dar vrei să schimbi domeniul muncii, e bine să cunoști și opțiunea de a folosi teste de carieră sau teste vocaționale. Acestea te pot ajuta să te descoperi mai bine și să-ți dai seama ce ți se potrivește atunci când ești mai dezorientat sau când vrei să faci o schimbare personală.

Descoperă în acest articol ce este un test de carieră sau un test vocațional și unde poți face astfel de teste cu adevărat utile pentru tine.

Ce este un test de carieră sau un test vocațional

Un test de carieră (numit și un test de aptitudini în carieră) este un test cu o serie de întrebări care vizează să te ajute să afli mai multe despre tine, astfel încât să poți descoperi care locuri de muncă se potrivesc cel mai bine cu personalitatea, nevoile și obiectivele tale. Pentru că, atunci când vine vorba de a găsi un loc de muncă pe care să-l practici cu interes, trebuie să iei în considerare factori dincolo de salariu, timpul de deplasare și altele asemenea. De asemenea, trebuie să te gândești bine ce tipuri de muncă și medii se potrivesc cu tine și îți vor oferi cea mai mare satisfacție atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Asta nu înseamnă că trebuie să-ți faci un proces de introspecție  sufletească neapărat, ci un test de carieră sau vocațional este un instrument practic care poate oferi informații despre ceea ce te motivează, indiferent dacă îți alegi sau îți schimbi cariera.

Unele teste de carieră funcționează mai bine atunci când sunt realizate cu ajutorul unui profesionist care să te ajute cu interpretarea rezultatelor, însă există și numeroase teste de carieră care se pot face online, gratuit, și pe care le poți interpreta singur.

Unde poți face teste de carieră cu adevărat utile

Mai jos am făcut pentru tine o selecție de teste psihometrice gratuite care să te ajute să te cunoști mai bine și să îți dai seama ce fel de carieră ți se potrivește. Am ales teste validate de cercetători.

Interesele tale și cum se leagă de carieră (O*Net Interest Profiler)

Acest test te ajută să identifici care sunt interesele tale când vine vorba de muncă și carieră, iar apoi primești sugestii de meserii, cariere și joburi potrivite intereselor tale. În secțiunea de rezultate vei găsi și detalii despre Zona Curentă de Lucru (Current Job Zone), unde poți explora oportunități bazate pe experiența de lucru pe care o ai deja, precum și detalii despre Zona Viitoare de Lucru (Future Job Zone), unde afli de ce educație și experiență ai nevoie pentru a obține jobul dorit. Poți face testul gratuit aici (EN).

Este un test sponsorizat de Ministerul Muncii din Statele Unite, iar pe site-ul lor poți găsi multe meserii la care poți explora ce skilluri, cunoștințe, abilități, personalitate se potrivesc fiecărui job, precum și ce educație sau tehnologii s-ar putea să ai nevoie.

Top cariere potrivite pentru tine (Career Explorer)

Career Explorer este un test de carieră cuprinzător care măsoară interesele tale, istoricul tău în muncă, obiectivele tale, trăsăturile de personalitate și mediul de lucru care ți se potrivește. Folosește inteligența artificială și algoritmi care iau în calcul mai multe aspecte, durează cam 20 de minute și poți salva testul completat parțial și continua ulterior.

La final, primești un top personalizat cu recomandări de cariere care ți se potrivesc și perspective care să te ajute în direcția ta profesională. Poți face testul gratuit aici (EN).

Personalitate și carieră (CareerFitter)

CareerFitter este un chestionar de 60 de întrebări, folosit la nivel mondial, care îți oferă informații despre trăsăturile tale de personalitate și cum le poți aplica pentru a găsi cariera potrivită.

În varianta gratuită a testului afli informații despre abilitățile tale principale aplicate în mediul de lucru, arii de carieră pe care să le iei în calcul, stilul tău de management și leadership, potențiale puncte slabe, precum și ce te motivează. Poți face testul gratuit aici (EN), iar pentru o variantă mai detaliată cu informații utile, poți cumpăra varianta premium cu un raport de 10 pagini.

Ce carieră mi se potrivește? (Career Aptitude Test)

Ce este unic la abordarea acestui test este faptul că ți se cere să-ți clasifici abilitățile, interesele, stilul de lucru, valorile, precum și câți bani ai vrea să faci și cum ai vrea să crești în domeniul tău de carieră. La rezultate primești recomandări cu linkuri către descrieri de joburi. Poți face testul gratuit aici (EN).

Tipul tău de personalitate (Myers-Briggs / 16 Personalities)

Un test foarte faimos este chestionarul psihometric dezvoltat de Myers-Briggs, bazat pe teoria tipurilor de personalitate a lui Carl Jung. Testul Myers–Briggs Type Indicator (MBTI) se bazează pe modul în care percepem lumea și pe modul în care luăm decizii. O variantă nouă a testului, disponibilă și în limba română, este 16 Personalities (Neris Type Explorer), care combină testul MBTI cu Big Five Personalities, oferind astfel o formă mai completă și echilibrată de evaluare a personalității.

Testul durează aproximativ 12 minute, iar la final primești detalii despre tipul tău de personalitate, o descriere generală, puncte tari și puncte slabe, cum se manifestă tipologia ta în relații (de cuplu, prietenie, familie), opțiuni de carieră, obiceiuri la muncă. Îl poți folosi pentru a te înțelege mai bine, cât și pentru a te inspira. Poți face testul gratuit aici (RO/EN).

Trăsăturile tale de caracter (VIA Character Survey)

Testul VIA Character Survey este un test validat psihometric care măsoară trăsăturile de caracter. Completarea durează 10-15 minute, iar rezultatul îți oferă o listă cu cele 24 de trăsături de caracter, ordonate în funcție de cât de mult te reprezintă, alături de descrierile lor. Fii atent mai ales la top 5.

Descoperind care sunt cele mai puternice trăsături de caracter, le poți folosi pentru a depăși mai bine provocările vieții, a-ți atinge obiectivele, a te simți mai împlinit personal și profesional. Nu îți oferă o direcție clară pentru carieră, însă te pot ajuta să îți dai seama ce contează pentru tine și apoi te poți gândi în ce fel de meserii să folosești cel mai bine aceste calități. Poți face testul gratuit aici (EN).

Tipul tău de inteligență (Gardner)

Howard Gardner, profesor Harvard, a dezvoltat în 1983 teoria inteligențelor multiple. El spune că noțiunea tradițională de inteligență, bazată pe IQ, are limitele sare. Propune în schimb, 8 tipuri diferite de inteligență care să acopere o paletă mai largă: verbală/lingvistică, logico-matematică, vizual-spațială, corporal-kinestezică, muzicală/ritmică, interpersonală, intrapersonală, naturalistă.

Testul durează 9 minute și rezultatul cuprinde cele 8 tipuri de inteligență, în ordine descrescătoare, în funcție de cum îți sunt caracteristice. Fiecare tip de inteligență este explicat pe scurt, comparat cu media altor răspunsuri și conține recomandări de cariere potrivite. Îl poți face gratuit aici (EN).

Teste de orientare în carieră, în română (pemeserie.ro)

Dacă vrei teste detaliate în limba română și nu te deranjează să plătești puțin pentru ele, cei de la Pe Meserie / Test Central au tradus și validat în România o serie de teste utilizate internațional, prin care poți să descoperi ce carieră ți se potrivește (ce îți place să faci, cum îți place să faci, ce poți să faci). Explorează opțiunile lor aici.

Ce poți afla despre tine cu ajutorul unui test vocațional

Atunci când faci un test vocațional, poți descoperi despre tine mai multe lucruri. Printre acestea, se numără:

 • Aptitudini: care sunt aptitudinile tale naturale pe care le poți folosi în carieră și ca să crești profesional.
 • Punctele forte: care sunt lucrurile pe care le faci bine și care te pot ajuta într-o carieră de succes,  să progresezi la locul de muncă actual sau să obții unul mai bun.
 • Interese: care sunt lucrurile care îți fac plăcere și care te interesează
 • Inteligență emoțională: 
 • Valori: care sunt lucrurile care te ghidează în viață, valorile după care trăiești.
 • Trăsături de personalitate: ce caracteristici de personalitate te ajută în carieră și în creșterea profesională.
 • Motivații personale: ce te motivează la locul de muncă, ce te face să te ridici din pat dimineața și să lucrezi cu zâmbetul pe buze.

Vrei să descoperi mai multe despre tine și ce ți se potrivește profesional? Sau ai nevoie de îndrumare în crearea unui CV sau în pregătirea pentru interviuri?

Discută cu un mentor sau coach din comunitatea BestJobs și pregătește-te pentru următorii tăi pași în carieră.
Coachii, mentorii și psihoterapeuții de pe BestJobs sunt persoane certificate, care te ajută să-ți dai seama ce ți se potrivește, dar și să te dezvolți către obiectivele tale. Află mai multe despre ce este coachingul, dar și care este diferența dintre un coach și un mentor și cum te ajută fiecare dintre ei în dezvoltarea ta profesională.

Photo by Valentin Antonucci


Citiți articolul original pe bestjobs.eu

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (bestjobs.eu) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
 • Niciun review
 • Adauga un comentariu

  Newsletter

  Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

  PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.