Probabil că vă întrebați cum ar fi mai potrivit să abordați o sesiune de brainstorming astfel încât să obțineți cele mai bune idei din ea. Să dezlănțuți potențialul creativ al echipei și să obțineți cele mai potrivite soluții la problemele întâmpinate. Brainstorming este cea mai potrivită cale de a ieși din zona de confort și de a găsi soluții creative la probleme. Însă sesiunile de brainstorming nu pot fi făcute la întâmplare. Iată câteva aspecte utile de care ar trebui să țineți cont atunci când organizați o sesiune de brainstorming, pentru ca sesiunea de brainstorming pe care o organizați să fie cu adevărat eficientă:
Setați un timp
Brainstorming înseamnă să lași primele idei care îți vin în minte să iasă la suprafață, în forma lor brută, naturală. Tocmai de aceea, nu trebuie să vă luați prea mult timp de gândit. Ideile grozave pot fi generate fără să te gândești prea mult la ele, altfel le numim deja „analiză”. De aceea, sesiunile de brainstorming trebuie să fie scurte și la obiect. În acest fel, participanții la sesiune vor avea parte de mai multă adrenalină și vor lăsa cu ușurință orice idee să iasă la suprafață, fără teamă, fără nesiguranțe. Stabilirea unui timp devine astfel esențială, nu doar a întregii sesiuni, ci un timp limitat în care fiecare să expună cât mai multe idei.
Pregătiți-vă fiecare dinainte
Pentru că timpul dedicat sesiunii ar trebui să fie foarte scurt, este important ca fiecare să fie familiarizat cu subiectul dinainte. Nu spun că ar trebui să vină direct cu ideile, acest lucru se va întâmpla exclusiv în sesiunea de brainstorming. De aceea, puteți ca atunci când programați întâlnirea să includeți câteva idei despre tema pe care urmează să o abordați.
Pe lângă pregătirea dinainte și familiarizarea cu subiectul, se pot face și exerciții de stimulare înainte de începerea sesiunii, folosind câteva informații care au legătură cu subiectul.
Spuneți tot ce vă trece prin cap
Atunci când oamenii se simt confortabil și într-un cadru în care pot să spună tot ce le trece prin minte, fără să se simtă judecați, lucrurile vor decurge mult mai bine și poate fi chiar și mult mai distractiv. Ar trebui să acceptați orice idee pentru că în această etapă nu se iau decizii, nu se fac analize complexe. Pur și simplu este momentul în care se pun la un loc toate variantele posibile. Și este important să fie cât mai multe și cât mai diverse, ca să ai apoi de unde alege. De aceea, este important să stabiliți că toate ideile, oricât de proste sau de prost, sunt acceptate.
Începeți cu cele mai proaste idei posibile
O abordare utilă ar putea fi punerea în joc a ideilor cele mai proaste mai întâi. Dacă participanții sunt „provocați„să propună cea mai proastă soluție posibilă la problema în cauză, s-ar putea ca sesiunea de brainstorming să fie mai distractivă decât v-ați așteptat. Puteți crea un cadru și mai confortabil lăsând sesiunile de brainstorming organizate la nivelul angajaților de la același nivel ierarhic. Există inclusiv studii care arată că odată ce dinamica puterii a fost întreruptă, productivitatea brainstormingului a crescut.
Facilitare și ghidare
Aveți nevoie se cineva obiectiv care să ghideze întâlnirea și care să știe cum să îi stimuleze pe participanți să fie deschiși, să spună ce gândesc, să se simtă liberi în exprimare, ei fiind terți care nu vor avea efectul intimidant pe care l-ar putea avea un șef sau un alt coleg. În plus, trainerul poate să ajute la gruparea ideilor și la evaluarea lor ulterioară. Un alt avantaj este că poate elimina cu ușurință ideile care nu sunt relevante sau productive, fără ca acest lucru să se transforme în neînțelegeri între colegi și să se resimtă a doua zi la birou.
Totuși, facilitatorul ales trebuie să cunoască foarte bine domeniul, precum și obiectivele propuse. Un facilitator al sesiunii care nu este direct implicat în proiect ar putea să ajute la creșterea creativității și să fie un mare plus pentru rezultatul final.
Schimbați cadrul
Puteți să organizați setări diverse în locul în care vă desfășurați sesiunea de brainstorming sau puteți să schimbați locul cu totul. Momentul potrivit să faceți mici ajustări ale cadrului poate fi mica pauză pe care ați luat-o pentru recreere. Fie că alegeți să vă mutați în alt loc, fie că desfășurați alte tipuri de activități, diversificarea ajută la o mai mare creativitate în rezolvarea problemelor. Luați în considerare inclusiv culorile, care pot avea și ele un impact major. De exemplu, simplul privit la un obiect poate să stimuleze creativitatea participanților. Pot veni mult mai multe idei în acest context decât în unul plictisitor, fără pauze, fără spațiu suficient pentru creativitate.
Concentrați-vă pe cantitate, nu pe calitate
Da, mereu la job trebuie să ai grijă la calitate, însă de data aceasta lucrurile stau puțin diferit. Chiar dacă poate suna ciudat, atunci când faci brainstorming trebuie neapărat să generezi cât mai multe idei. Va veni în mod evident și momentul în care veți tria, veți alege ideile cele mai potrivite pe care merită să le disecați. În etapa de brainstorming însă e important să generați cât mai mult. Cu cât ai mai multe variante, cu atât ai mai multe șanse să o găsești pe cea mai potrivită. Puteți stabili o perioadă din cadrul sesiunii în care participanții să vină cu cele ai multe idei. Puteți face chiar și un mic concurs, competitivitatea fiind un stimulent recunoscut.
Feriți-vă de gândirea de grup
Cel mai mare inamic al sesiunilor de brainstorming este gândirea de grup. Există un risc foarte mare în cadrul grupurilor ca oamenii să înceapă să gândească la fel, să nu se mai contrazică unii pe alții, să nu mai aibă gândire critică. Perspectivele diferite sunt esențiale în brainstorming, de aceea este nevoie de foarte mare atenție la acest aspect. Suntem cu toții diferiți iar acest aspect trebuie să se regăsească în mod obligatoriu și în ideile pe care le prezentăm.
Adauga un comentariu