Ai descoperit că lucratul într-o corporație 8 ore pe zi nu este pentru tine? Ai terminat facultatea și ai o idee genială de afaceri? Tocmai ți-ai deschis un start-up?
Dacă răspunsul tău este da pentru oricare dintre întrebările de mai sus, atunci se poate spune că te afli la început și îți dorești să ai succes și să te poți dezvolta, să îți poți crește proiectul sau afacerea. Dacă în faza inițială de cercetare și studiu ai ales poate să faci asta în tipul tău liber, de acasă sau din cafeneaua preferată, atunci când lucrurile au pornit trebuie să găsești un loc dedicat de unde să poți munci fără tentații și întreruperi.
Citește și:
Piața spațiilor coworking se află în plină dezvoltare în special în marile orașe ale lumii tocmai datorită faptului că aduce soluția perfectă pentru acești mici întreprinzători. Acestea sunt realizate special pentru acei indivizi creativi, ce desfășoară o activitate în dezvoltare, ce caută flexibilitate și mobilitate. De cele mai multe ori vei găsi aceste spații în zone centrale, mult deosebite de spațiile clasice de birouri prin decorurile și spațiile comune amuzante și relaxante. Aici ai birouri de la care poți lucra, spații pentru servirea cafelei, canapele și fotolii pe care te poți relaxa și tot confortul necesar pentru a lucra într-un spațiu neconvențional.
Vei deveni mai eficient
Așa cum spuneam una dintre cele mai mari tentații atunci când te afli pe cont propriu, indiferent că începi o afacere sau devii freelancer, este să lucrezi dintr-un loc total opus unui birou. Primul loc ce te inspiră este casa proprie, căci te gândești că aici vei fi mai liniștit. Problema cu lucrul de acasă sunt tentațiile. Pentru că nu ai pe nimeni în jur, vei fi ispitit de ce este în jurul tău, fie de treburile casnice, fie de un nou serial pe Netflix. Vei tinde să amâni sarcinile și vei ajunge să câștigi puțin și să nu duci la îndeplinire ce ți-ai propus.
Poate vei fi înclinat să ieși din casă și să lucrezi într-o cafenea hip, unde mai poți să bei și o cafeluță, două sau o limonadă din când în când. Cafenelele însă n sunt spații de lucru, chiar dacă îți permit să o faci. Ai WiFi, sigur, dar nu vei avea liniște. Acestea sunt locuri în care oamenii vin să socializeze, să interacționeze, să povestească și nu să lucreze. Te vei întâlni cu grupuri de liceeni sau studenți gălăgioși, te va fura peisajul ascultând fără să vrei povestea tipei de lângă masa ta despre iubitul ei, vei fi atent la ce vorbește barista cu vreun client, etc. Vei ajunge să bei 5 cafele și 3 litrii de limonadă fără să fi făcut ceva complet.
Un abonament într-un spațiu de coworking va fi exact acel imbold ce te va organiza în mod clar. Vei lucra atunci când vei merge în acel loc, în primul rând pentru că toată lumea de acolo pentru asta se află aici. Faptul că îi vezi pe ceilalți muncind și zbătând-se să iasă din diverse situații te va ambiționa și te va face să lucrezi mult mai eficient.
Vei putea să te dezvolți ușor
Atunci când pornești o afacere nu ai cum sa prevezi exact unde va ajunge aceasta. Da, ai un plan de afaceri și o anumită hartă a dezvoltării, dar din păcate nu poți știi exact momentul și dacă se va întâmpla. Dacă ai început cu o echipă de trei oameni și constați că lucrurile merg prost, ai putea decide să faci un downsize și să rămâi doar tu măcar o vreme. Pe de altă arte dac ai început singur și constați că afacerea prosperă, vei avea nevoie să mai aduci câțiva oameni în echipă.
Ambele variante presupun modificări ale spațiului deja închiriat. Un spațiu tradițional pentru birouri nu îți va permite să modifici contractul măcar pe parcursul unui an, în plus este posibil să nu găsești un birou mai mic sau mai mare în același loc. Aceasta înseamnă, o dată că ești obligat la o chirie lunară indiferent dacă îți mai folosește sau nu spațiul respectiv și pe de altă parte că e posibil să trebuiască să îți schimbi adresa.
Ceea ce îți oferă clădirea de tip coworking este această posibilitatea de a mări sau micșora numărul de birouri sau stații de lucru oricând dorești. Nu va trebui să plătești trei birouri, dacă tu ai nevoie doar de unul. Și nici nu va trebui să îți rupi din timp pentru a anunța toți partenerii că îi-ai modificat adresa sediului.
Orar flexibil
Probabil că atunci când ai decis să pornești pe cont propriu sau să îți deschizi un start-up acesta a fost unul dintre motivele principale. Acele 8 ore ce par a nu se termina, în care ești obligat să stai la birou indiferent că ai terminat treaba, indiferent că poate nu e momentul să faci ceva, etc. Nu mai vorbesc despre cei ce lucrează cu creativitatea proprie și au momente de inspirație subită, dar și momente în care poți să îi legi de scaun că sigur nu obții nimic.
Spațiile coworking oferă exact aceasta flexibilitate. Pe lângă faptul că poți alege abonamente care să includă doar un anumit număr de ore sau doar o săptămână, poți chiar să închiriezi o stație de lucru doar o singura oră într-o zi. Sau dimpotrivă poți alege un abonament lunar cu acces nelimitat. Acest nelimitat îți dă voie să lucrezi chiar și în weekend dacă tu așa consideri. Tu alegi cum și când, nu mai ești legat de 9-18, ci de propriul tău ceas.
Interacțiunea cu ceilalți
Aș putea spune că unul dintre cele mai mari avantaje ale unui asemenea spațiu pentru o afacere în plină dezvoltare este interacțiunea cu cei din jurul tău sau, cum se mai spune, acel networking esențial unei afaceri de azi. Alături de tine într-un birou coworking vei întâlni oameni ce îți seamănă măcar din punctul de vedere al idealurilor ce îi determină să încerce și a dorinței de a reuși.
Vei putea crea o rețea de contacte în domenii conexe afacerii tale, dar și în altele devenind astfel un punct de legătură între diversele sfere ale lumii de business. Vei putea angaja oameni pe diverse proiecte mult mai simplu, vei beneficia de posibilitatea de a colabora și vei fi la rândul tău solicitat de către ceilalți.
Vei putea primi sfaturi de la cei care au prins deja avânt, dar au fost odată ca tine și pot știi cam prin ce treci și ce greutăți ai putea întâmpina. Iar tu la rândul tău îi poți ajuta pe cei mai noi din comunitatea ta să găsească răspunsuri la diverse probleme cu care te-ai confruntat.
Știi ce afaceri au început într-un spațiu coworking?
Iar pentru final, pentru a vedea ce importantă este contribuția unui spațiu coworking la dezvoltarea unei afaceri, iată câteva exemple de afaceri celebre în lume care au pornit ca și tine, într-un spațiu împărțit cu alții ca ei. Uber și-a deschis afacerea în 2011 într-un spațiu coworking din New York, Instagram a pornit si el tot dintr-un asemenea spațiu. Spotify este un alt asemenea exemplu, serviciu de streaming ce a ajuns azi la peste 150 de milioane de utilizatori înregistrați.
Adauga un comentariu