7 modalități prin care o comunitate mică de afaceri te poate ajuta să te dezvolțidoar 6 minute sa citesti articolul

comunicate de afaceri

Se spune că este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil. Iar o afacere nouă este într-un fel ca un copil: are nevoie de atenție și multă grijă. Așa că o comunitate te poate ajuta să o crești cât mai bine. Este evident că este imposibil să aduci alături de tine o întreagă comunitate de afaceri și să îi și convingi să te ajute. Totuși există o modalitate prin care cei din jurul tău, o mică părticică a lumii de afaceri să îți dea o mână de ajutor.

comunicate de afaceri

Dacă alegi să lucrezi într-un spațiu coworking vei avea în permanență lângă tine „un sat”. Da, fiecare este preocupat de propria afacere, ai putea spune. Și ai avea dreptate. Ceea ce însă reunește această comunitate este că fiecare este animat de aceeași dorință de a reuși, de acrea ceva important, dar și de a da o mână de ajutor atunci când este nevoie. 

  1. Diversitate

Există un număr mare de domenii de activitate într-un spațiu coworking. Acesta înseamnă diversitate în a găsi soluții pentru diverse probleme cu care te poți confrunta. Mia mult decât atât, o asemenea comunitate îți poate deschide ochii spre diverse probleme cu care se confruntă societatea sau alți antreprenori. Astfel poți găsi idei noi de dezvoltare pentru afacerea ta sau chiar noi idei pentru un business nou.

Vei putea să îți lărgești nu numai orizontul, dar și cercul social, pentru că vei interacționa cu persoane cu diverse meserii din domenii foarte variate ale mediului de afaceri și ale societății. 

  1. Putere maximă de concentrare

Ideea lucrului de acasă este una extrem de atractivă, în special dacă locuiești singur sau dacă dispui de o casă mai mare ce îți permite amenajarea unei camere pe post de birou. Și de ce nu? În fond costurile cu biroul sunt 0 pentru că oricum locuiești acolo, ai un program flexibil, mai poți face și ceva între timp.

Problema este că după un timp scurt vei observa că nu prea reușești să faci nimic cu adevărat productiv. Din păcate la fel stau lucrurile și atunci când lucrezi dintr-o cafenea sau ceainărie. Vei avea în jur o grămadă de motive care să îți distragă atenția pentru că lumea folosește aceste locuri nu numai pentru lucru, dar în special pentru distracție.

Atunci când ai un spațiu al tău într-un birou coworking vei fi mult mai motivat să lucrezi susținut. În primul rând vei avea conștiința faptului că plătești ceva pentru a sta la acel birou, deci vei fi înclinat să profiți cât mai multe de timpul plătit. În plus, chiar dacă în jurul tău se mai află și alții, aceștia, la rândul lor, se concentrează pe propriile afaceri și nu fac schimb de impresii legat de petrecerea de aseară. 

  1. Crearea unui raport optim între muncă și viața personala

Una dintre marile probleme atunci când ești pe cont propriu, fie îți creezi propria mică afacere, fie ești freelancer este că există un moment în care munca începe să îți ocupe toată ziua. Dacă vei lucra de acasă, vei avea tendința să o faci non stop. În special atunci când ești la început de drum, teama de a refuza un potențial client, de a eșua, te va împinge la a nu mai avea deloc viață personală.

Există însă și reversul medaliei, atunci când te bucuri de această independență și puterea personală de a decide când să lucrezi și când nu și decizi să te relaxezi mai mult decât să te concentrezi pe noul tău proiect.

În oricare dintre cazuri raportul dintre timpul dedicat muncii și cel dedicat vieții personale este înclinat fie într-o parte, fie în cealaltă. Nu mai există un echilibru în viața ta. Crearea unui spațiu dedicat în mod special lucrului și atât te va ajuta să regăsești acest echilibru și să nu ajungi nici la burnout și nici la faliment.

  1. Publicitate gratuită în comunitatea ta

Unul dintre marile avantaje ale lucrului într-o mică comunitate de afaceri este faptul că zilnic, ba chiar în fiecare minut, beneficiezi de publicitate gratuită. Lumea se cunoaște într-o comunitate de tip coworking pentru ca așa cum se știe omul este un animal social. Drept urmare, după un timp cei din comunitate te vor cunoaște și tu, pe ei. Toată lumea va știi ce meserie ai și acre este proiectul la care lucrezi, probabil că nu în amănunt, dar măcar în mare.

În plus, spațiul de lucru fiind deschis, toți cei din jurul tău vor avea o demonstrație live, permanentă asupra mare parte a modului tău de lucru. Vor vedea cum lucrezi, câte ore petreci asupra unui proiect, dar și cum interacționezi cu diverșii parteneri și clienți.

Astfel atunci când vor avea nevoie ei sau alți asociați ai lor de un expert în domeniul tău, cu siguranță vor apela la tine. 

  1. Puterea colaborării

În strânsă legătură cu publicitatea gratuită și faptul că membrii acestei mici comunități di jurul tău au acces la tine în permanență se fală și acest avantaj. În general aceste mici comunități includ membrii ce se ocupă de servicii conexe. Spre exemplu dezvoltator sau programator poate avea la un moment nevoie de un alt coleg specializat în alt limbaj de programare pentru a putea finaliza sau introduce un nou modul cerut de client în site-ul la care lucrează. Astfel, are șanse de 90% să găsească un asemenea colaborator chiar în cadrul comunității coworking din care face parte.

Mai mult decât atât, tinerii ce aparțin acestor comunități fac parte dintr-o generație nouă, deschisă, dispusă oricând să ajute cu un sfat. Poți găsi aici o persoană ce are o afacere personală solidă exact în domeniul tău și poți să îl rogi să îți fie mentor, să te ajute cu câteva sfaturi sau direcții înspre care poți să te îndrepți. Pe de altă parte poți tu să fi persoana mai experimentată care să ajute pe altcineva să descurce un pic desișul unei noi afaceri. 

  1. Productivitate sporită

Atunci când ești încurajat de cei din comunitatea ta să continui și să nu renunți, cu siguranță vei și reuși. Există un studiu recent al celor de la Huffington Post care spune ca 64% dintre persoanele care lucrează într-un spațiu coworking au mai multe șanse să ducă o sarcină la îndeplinire decât cei care muncesc în spatii de muncă convenționale. Se pare că explicația este extrem de simplă: faptul că ești în permanență înconjurat de oameni motivați și deciși să reușească este un lucru ce te stimulează și pe tine fără măcar să realizezi. Și așa devii mai eficient și reușești să produci mai mult și mai bine.

Biroul formal era plin de probleme, discuții, o concurență de cele mai multe ori neloială și lipsa unei independențe clare. Lucrul de acasă devine repede plictisitor și fără un scop precis, între cei patru pereți ai casei tale, fără nicio interacțiune sau alături de televizor și membrii familiei. Alături de comunitatea ta din coworking vei regăsi liniștea, dar și impulsul acela al ambiției de a reuși, așa cum o fac și cei din jurul tău. 

  1. Multe facilități cu costuri mici

Când ești la început e important să nu te înglobezi în datorii, deci să găsești un spațiu bun dar pe care să ți-l permiți. Nu te vei putea dezvolta dacă fiecare bănuț pe care îl câștigi se va duce pentru plata chiriei unui birou.

Închirierea unei stații de lucru într-un spațiu coworking îți va permite să economisești mare parte din profitul realizat. Vei avea toate facilitățile necesare iar cheltuielile și eforturile tale de întreținere vor fi minime. Internetul, imprimanta, chiar și cafeaua sau un ceai vor fi asigurate de spațiul în care lucrezi și vor fi parte din abonamentul ales de tine.

CONCLUZIE

O comunitate mică de oameni care au aceleași preocupări cu ale tale, reușita în afaceri sau reușita personală te poate ajuta să te dezvolți foarte mult. Aceștia reprezintă pe lângă un sprijin în domeniul de afaceri, și unul la nivel moral și psihic. Este important să observi că și cei din jurul tău se împiedică de aceleași probleme, trec prin aceleași momente de panică și îndoială. Acesta te va încurajași te va face să reușești.

Picture of Irina Sasu

Irina Sasu

mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.