Trandafirul – Legenda unui simbol care a cucerit lumeadoar 4 minute sa citesti articolul

trandafiri de toate culorile

Trandafirul este considerat regele florilor. Datorită formei, parfumului și a varietății cromatice acesta a devenit una dintre cele mai îndrăgite flori. În prezent există peste 600 de specii de trandafir. Fiecare specie în parte are particularitățile sale oferind crescătorilor pasionați o paletă bogată de opțiuni.

Pornind de la păducelul cu proprietăți terapeutice și evoluând la soiuri precum Princesse de Monaco, trandafirul este floarea care atinge perfecțiunea în lumea florală.

Trandafirii se găsesc în câteva variante cromatice principale. Prin urmare cel mai des întâlniți sunt trandafirii albi sau roșii, dar se găsesc variante de trandafiri galbeni sau în diferite nuanțe de roz. Alb, roșu, galben și roz sunt principalele nuanțe de trandafir, cu toate acestea sunt și nuanțe mai rar întâlnite ca trandafirul cu nuanțe oranj sau vișiniu închis care duce cu gândul la negru. O apariție recentă, este marcată de trandafirul albastru, reușita cercetătorilor japonezi, care au reușit să creeze un soi de trandafir a cărui nuanță este foarte aproape de culoarea albastră.

trandafir galben natural

Cercetări recente dovedesc faptul că trandafirul există pe Pământ dinaintea apariției omului. Cele mai vechi dovezi ale existenței trandafirului sunt datate acum aproximativ 50.000.000 de ani în urmă. De la primi oameni și până la semnificația pe care o are trandafirul în prezent se poate spune că acesta a urmat un lung traseu cultural care începe cu mii de ani în urmă.

Teofrast a menționat pentru prima dată Trandafirul în secolul al IV-lea î. Hr. Conform scrierilor sale grecii obișnuiau să culeagă trandafirul sălbatic și să-l întrebuințeze în scop decorativ și medicinal. Conform legendelor trandafirul este pus în strânsă legătură cu nașterea lui Venus Afrodita. După nașterea acesteia spuma mării s-a transformat în petale de trandafir.

În Roma antică se considera că trandafirul s-a născut dintr-un surâs al lui Cupidon, iar spinii acestuia nu sunt altceva decât săgețile sale. Romanii foloseau petale de trandafiri pentru a decora străzile pentru defilarea trupelor în urma victoriilor. O altă tradiție a Romei antice presupunea ca îndrăgostitul să presare petale de trandafir la poarta celei iubite, iar dacă a doua zi petalele nu erau măturate se făceau pregătirile de nuntă.

buchet trandafiri in vaza

Din cele două mari civilizații antice se poate constata faptul că trandafirul se află în strânsă legătură cu iubirea și frumusețea, acesta fiind în Roma antică un premergător căsătoriei. El dimensionează atingerea perfecțiunii, desăvârșirea fără cusur. Are de asemenea puternice valențe mistice. În cultura orientală trandafirul este consemnat în India și îi este atribuit lui Tripura Sundari exprimând frumusețea mamei divine. De asemenea acesta este conținut și în mandala. Așadar putem constata că în India trandafirul este asociat cu maternitatea, lucru pe care îl putem observa mai târziu în creștinism.

În cultura europeană trandafirul este în strânsă legătură cu cultul Fecioara Maria. Este vorba de același simbol ca și Rosa candida din Divina Comedie care evocă trandafirul mistic din litaniile creștine, simbolul Sfintei Fecioare. Același simbol care apare în Romanul trandafirului. O altă latură a culturii europene în care trandafirul joacă un rol important este alchimia. Alchimiștii numeau tratatele lor cu numele diferitelor soiuri de trandafiri. Acesta are un loc în știința alchimică unde acesta este reprezentat cu șapte petale și fiecare reprezintă câte un metal. Prin urmare în cultura europeană trandafirul este un simbol puternic care cuprinde puternice aspecte mistice.

Istoria europeană consemnă trandafirul în războiul celor două roze. Acesta face referire la războiul civil din anul 1455 în lupta pentru tron a casei de York și a casei de Lancaster. Acestea erau fiecare descendente ale lui Edward al III-lea. Numele generic a fost dat după blazoanele celor două case regale, respectiv trandafirul alb pentru casa de Lancaster și roza albă pentru casa de York.

casa cu trandafiri

Trandafirul este considerat floarea națională a Marii Britanii datorită multor considerente istorice și culturale, însă pe de altă parte în spațiul european Bulgaria este considerată țara trandafirilor. Acest fapt se datorează trandafirului bulgăresc, parfumat și cu petale dulci care poate fi folosit atât în scop decorativ, cât și pentru prepararea diferitelor preparate culinare care îl au ca ingredient.

Prin urmare, frumoșii trandafiri au și o mare încărcătură culturală și istorică, pe lângă caracteristicile care îi fac pe aceștia plini de farmec. Ei sunt reprezentativi în arealul cultural al umanității, care a dat frumuseții acestuia o încărcătură simbolică pe măsură. În prezent noile soiuri sunt numite după personalități marcante sau după evenimente care au schimbat cursul lumii. Astfel există soiuri numite Marie Curie sau Peace. Așadar trandafirul este asociat de prezent personalităților sau evenimentelor marcante.

Indiferent contextul istoric și cultural pe care trandafirii l-au dobândit de-a lungul timpului acesta este principalul mesager al iubirii, al prieteniei și al inocenței. Trandafirul aduce un plus de frumusețe în viețile noastre și ne urmează în cele mai importante etape ale vieții, el reușind să transmită un însemnat repertoriu de emoții stări și valori. Așadar trandafirii nu sunt altceva decât expresia celor mai frumoase sentimente ale omului.

Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.