Telefoane mobile și cancerul – lucruri pe care ar trebui să le știți chiar acumdoar 5 minute sa citesti articolul

telefoanele mobile si cancerul

Industria telefoanelor mobile a căpătat un salt tehnologic extraordinar în ultimul deceniu și chiar mai înainte de acesta. Încă de la bazele apariției și dezvoltării masive ale acestei industrii, dezbaterea referitoare la potențialele pericole pe care aceste obiecte ce au devenit azi indispensabile în traiul nostru de zi cu zi le pot reprezenta la adresa sănătății noastre a fost un zgomot de fundal constant, revenind în atenția publică în mod periodic, urmată apoi de o trecere în umbră.

De fiecare dată când un nou studiu referitor la potențialele efecte nocive ale telefoanelor mobile apare în spațiul public, dezbaterea ajunge din nou pe prima pagină. Îngrijorarea cetățenilor de rând este de multe ori perfect de înțeles, dat fiind faptul că în zilele noastre o informație științifică nu este atât de ușor de accesat în mod direct, astfel că orice informație care ajunge la noi este trecută mai întți printr-un filtru care nu este întotdeauna imparțial.

Dacă un lucru este cert în ceea ce privește această dezbatere lungă, este că ambele tabere sunt investite emoțional în acest subiect și ambele tabere sunt îndârjite în a-și susține poziția. Unii cititori și chiar unii experți sunt convinși că ne aflăm în pragul unei crize de sănătate publică fără precedent, pe când alții sunt convinși că întreaga dezbatere este doar produsul imaginației unor conspiraționiști care nu fac altceva toată ziua decât să își confecționeze pălării din folie de aluminiu pentru a se feri de radiații.

Ca în orice dezbatere, extremele nu sunt nici fundamentate în pozițiile pe care le exprimă, și nici reprezentative pentru populația generală. Majoritatea populației nu pară să aibă un interes deosebit pentru o astfel de dezbatere. Procentul populației ce deține cel puțin un telefon mobil nu a continuat decât să crească, indiferent de câte întrebări alarmante adresau cercetătorii sau oamenii de știință.

Această tendință nu pare că va dispărea curând și nici nu ar trebui să fie astfel. Din datele pe care le avem disponibile până în prezent, unele dintre ele putând fi chiar interpretate ca potențial îngrijorătoare, nu există nicio concluzie clară care să poată fi trasă spre a indica faptul că telefoanele mobile ar reprezenta un pericol concret și real pentru sănătate.

Cum studiile sunt și ele limitate în ceea ce ne pot demonstra, s-ar putea ca această dezbatere să nu fie tranșată niciodată. Însă acest lucru nu înseamnă că nu ne-ar fi util să urmărim informașiile noi pe măsură ce apar- ba din contră, un consumator informat ar trebui să se îndeletnicească cu această activitate de urmărire a dezbaterii pro și contra uzului de telefoane mobile.

Iată câteva lucruri care se vor dovedi utille pentru orice consumator care vrea să rămână informat:

Nu luați niciun studiu de bun de prima dată

Există numeroase studii pe tema telefoanelor mobile. Unele din aceste studii nu ajung niciodată să fie publicate de către jurnalele medicale, în vreme ce altele ajung chiar pe prima pagină a ziarelor și sunt ulterior folosite de una din taberele antagonice din dezbaterea mai sus amintită. Spre exemplu, în 2016, Programul Național de Toxicologie al Statelor Unite a dat publicului rezultatele preliminare ale unui studiu ce s-a întins pe mai mulți ani care a identificat o potențială legătură între radiațiile emise de telefoane și apariția celulelor canceroase.

Rezultatele finale ale stdiului au fost prezentate în luna februarie a anului 2018. Exemplare de sex masculin de șobolani au fost expuși la radiații wireless similare cu cele emise de telefoanele mobile de astăzi și s-a constatat că acele exemplare erau mai susceptibile de a dezvolta diferite tipuri de tumori la nivel cerebral sau la nivelul inimii față de grupul de control. Cu cât cantitatea de expunere era mai mare, cu atât șansele de dezvoltare a tumorilor respective creșteau.

Este un studiu cu potențial de îngrijorare, dar trebuie să ne amintim că este un studiu limitat pe șobolani, relizat într-un cadru controlat și există de asemenea numeroase alte studii care nu au găsit o corelație între radiațiile telefoanelor și cancer. Studiile diferă atât în metodă, cât și în rezultat, iar până la ora actuală nu avem suficiente date pentru a putea vorbi de un consens la nivel științific.

S-ar putea ca răspunsul tranșant pe care îl așteptăm cu toții să nu vină niciodată

Știința este supusă limitărilor timpului. Orice potențială descoperire științifică, pentru a ajunge la nivel de consens, are nevoie de timp și resurse pentru a fi conturată o imagine cât mai apropiată de realitatea faptică, iar abia apoi aceste informații vor ajunge să fie implementate la nivel de politici de sănătate publică. Răspunsul oficial va fi aproape întotdeauna „ Avem nevoie de mai multe date pentru a putea trage o concluzie.” Altfel spus, nu trebuie să așteptăm cu sufletul la gură apariția unui studiu care să demonstreze fără urmă de îndoială că telefoanele ne distrug sănătatea.

Dar nu trebuie nici să ne uităm cu speranță în viitor, crezând că vreodată va apărea un studiu care să ne confirme că telefoanele mobile și utilizarea acestora sunt complet lipsite de orice urmă de risc pentru sănătate. Fiindcă așteptarea noastră va fi, cel mai probabil, în van, dacă nu învățăm să ne calibrăm așteptările conform cu realitatea zileleor noastre și cu limitările științei.

Nu subestimați oamenii care își verbalizează îngrijorările și temerile

De multe ori avem endința să luăm peste picior persoanele care își verbalizează unele temeri, temeri care de multe ori pot fi legitime. Trebuie să evităm generalizările de tipul „ Dacă te temi de radiațiile telefoanelor , înseamnă că dai crezare teoriilor conspirației.” Această generalizare este una toxică pentru climatul unei dezbateri productive și sănătoase și ne îndepărtează de soluția problemei. Cel mai important lucru pe care îl putem face este să încercăm să urmărim studiile pe măsură ce apar și să ne formăm o imagine globală asupra acestora.

Alte sfaturi practice ușor de implementat pentru a reduce din riscuri:

 • Utilizați mesajele text în detrimentul apelurilor vocale și folosiți căștile pentru acestea din urmă.
 • Dacă sunteți însărcinată, evitați să țineți telefonul aproape de zona stomacului.
 • Limitați timpul de utilizare a telefonului mobil al copiilor.
 • Nu țineți telefonul noaptea sub pernă. În schimb, așezați-l pe noptiera de lângă pat sau la o distanță considerabilă față de cap.

Așadar, este important să nu exagerăm cu utilizarea telefoanelor mobile și să le folosim în mod responsabil și moderat și de asemenea, să ne păstrăm mintea deschisă oentru orice informații vor mai apărea.

Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
 • Niciun review
 • Adauga un comentariu

  Alții au citit și...

  Newsletter

  Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

  PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.