O pagină web fără niciun element grafic, fără nicio iconiță și fără imagini este doar o pagină anostă, pe care niciun utilizator nu o citește sau măcar nu o citește până la capăt. Astfel că imaginile sunt extrem de importante pentru un site pentru că ele trebuie să facă parte neapărat din conținutul fiecărei pagini.
Dar trebuie oare optimizate imaginile pe care le alegem pentru site-ul nostru? Contează acele imagini din punctul de vedere SEO?
Răspunsul scurt este DA. Imaginile contează din atâtea puncte de vedere importante pentru clasarea în motoarele de căutare: calitatea lor e importantă pentru utilizatori, mărimea și formatul sunt importante pentru a fii vizualizate rapid din orice browser și de pe orice dispozitiv și să se încarce instantaneu, să fie descrise corect și să poate fi citite sau înțelese de către absolut oricine, etc.
Mai jos găsești 10 sfaturi esențiale pentru a te asigura că imaginile sale sunt optimizate pentru a ajuta nu numai clasamentul site-ului tău la diverse căutări, dar și imaginea companiei sau brand-ului tău.
- Redu mărimea fișierului cu imaginea
Unul dintre cei mai importanți factori atunci când vorbim de SEO este viteza de încărcare a site-ului, iar ceea ce creează de obicei probleme sunt imaginile prea mari, dar care sunt necesare pentru o rezoluție cât mai bună.
Există însă foarte multe instrumente ce te pot ajuta să reduci mărimea imaginii folosite fără să faci rabat de la calitatea acesteia, iar majoritatea sunt chiar gratuite: Canva, JPEGmini, PIXLR, Squuosh, Kraken.io, etc.
- Creează alt-uri relevante
Alt este un atribut specific imaginilor ce se introduce alături de tag-ul de imagine. Includerea acestui atribut este opțională, dar este extrem de importantă pentru SEO din două motive principale. Dacă imaginea nu se încarcă va apărea în locul ei textul descriptiv, adică exact ce ai indicat tu la atributul alt. În plus, foarte important alt este esențial pentru accesibilitate, pentru că cititoarele de ecrane vor putea să citească textul indicat.
Textul ales pentru acest atribut trebuie să conțină cuvinte cheie, dar nu inutile. Cu cât este mai clară și restrictivă descrierea imaginii cu atât imaginea ta are șanse foarte mari să apară la căutările specifice de aspiratoare, imaginea specifică unui anumit model trebuie să conțină textul alt cu numele, modelul și producătorul respectivului.
Un sfat important: nu folosi descrieri alt pentru imaginile decorative de pe pagini. Include atributul, dar lasă-l gol, acest fapt este util pentru accesibilitate, dar le indică și motoarelor de căutare că acolo este o imagine ce are ca unic scop felul în care se prezintă site-ul.
- Creează denumiri logice pentru imaginile tale
Oricine poate face poze acum cu un simplu telefon mobil, dar unul dintre, să spunem, dezavantajele unui proces atât de simplificat este că nu toată lumea are atributele pe care le aveau fotografii. Una dintre tendințele principale este să nu redenumim imaginile create cu telefonul sau să le dăm niște denumiri de tipul „aspirator1”, etc.
Pe lângă faptul că oricui îi va fi extrem de dificil să găsească o poză cu o denumire de tipul 1203156789.jpeg, aceste denumiri sunt importante la indexarea în motoarele de căutare. Cu cât numele imaginea are un nume mai descriptiv, cu atât aceasta va fi asociată ușor pozei și site-ului, iar acesta este un punct câștigat pentru SEO. Sfatul este să denumești în mod clar imaginile, ele ar trebui să coincidă pe cât posibil cu descrierea de sub poză (caption) și cu textul alt.
- Atenție la imaginile de produse
În cazul în care deții un site care vinde produse sau unde este foarte important pentru client să vadă o variantă mai detaliată a imaginii incluse pe site, nu face greșeala să pui direct imaginea la rezoluție foarte mare pe pagină. Oferă posibilitatea ca pagina sau paginile cu produs să se încarce foarte repede cu poze mici, dar fă posibil ca printr-un click să poată vedea imaginea dorită cât de mare consideri că este important pentru ceea ce vinzi.
Un alt lucru pe care trebuie să îl iei în considerare este că este posibil să ai nevoie să adaugi mai multe poze ale aceluiași produs care să îi permită utilizatorului să vadă un produs din unghiurile în care ar putea să îl vadă în realitate. Atunci când creezi o galerie de imagini pentru un produs trebuie să evaluezi numărul și tipul de imagini din punctul de vedere al clientului potențial.
- Alege cu atenție formatul fișierului ce conține imaginea
Cele mai folosite, dar și cele mai potrivite tipuri de fișiere de imagine pentru web sunt jpeg, gif și png.
Jpeg-urile sunt cele mai vechi dintre toate cele 3. Ele au avantajul că deși au o calitate bună nu au o mărime mare deci se vor încărca ușor. Dezavantajul lor, de fapt unicul lor dezavantaj este faptul că acestea îți pierd din calitate de fiecare dată când se fac modificări de orice fel asupra lor.
Gif-urile sunt și mai mici ca mărime decât JEPG-urile, dar au o calitate foarte proastă. Gif-urile sunt folosite în special pentru iconițe sau imagini cu scop decorativ. GIF-urile includ puține culori, dar permit animație.
PNG-urile au mai multe culori decât GIF-urile, dar din păcate sunt și mai mari ca dimensiune față de JPEG-uri. Avantajul față de JPEG-uri este că nu se distrug deloc atunci când se modifică. PNG-urile sunt extrem de folosite în scop decorativ.
Concluzia logică legată de formatul imaginilor este că JPEG-urile se potrivesc cel mai bine pentru absolut orice fel de imagine, iar dacă există elemente grafice decorative sau care nu necesită mărire sau calitate foarte mare atunci poți merge cu GIF-uri sau PNG.
- Folosește sitemaps pentru imagini
Este posibil ca site-ul său să includă element precum JavaScript-uri care să aibă în interior galerii de imagini. Motoarele de căutare nu pot recunoaște imagini decât dacă ele sunt indicate ca atare în codul sursă cu un tag de imagine. Acest tip de imagini nu vor avea această indicație drept urmare va trebui să „îi spui” motorului de căutare că ceea ce el indexează ca script să spunem include imagini și ce imagini include. Pentru aceasta va trebui să creezi un sitemap pentru imagini. Apoi, fie vei crea o linie de cod specială în robots.txt, fie vei încărca sitemap-ul în Google Search Console.
- Folosește CDN
Dacă pe site-ul tău se află foarte multe imagini sau dacă ai un trafic foarte intens, un lucru destul de comun spre exemplu în cazul comerțului electronic atunci o idee foarte bună este să apelezi la un CDN. CDN este un serviciu specific, Content Delivery Network ce include foarte multe servere în diverse locații din lume și permite ca tot conținutul tău ce ia mult timp de încărcare să fie accesat de pe cel mai apropiat server de utilizator.
Există un factor pe care l-au sesizat anumiți experți SEO: în fapt imaginile tale se vor afla pe serverul CDN, iar atunci când cineva creează un backlink, acesta va merge spre serverul CDN. Aici va trebui să evaluezi care situație este mai avantajoasă pentru site-ul tău.
- Creează imagini originale
Folosirea imaginilor de pe alte site-uri este un „păcat original”. Acum mult timp (ei bine, cam acum 15 ani) toată lumea salva poze de pe net de pe alte site-uri. Acest moment a încetat destul de curând pentru că evident …. drepturi de autor. Acum salvarea unei imagini de la altcineva și folosirea ei la tine pe site este considerată furt și este pedepsită nu numai cu depunctarea în clasamentele Google, dar și de către lege.
Există totuși posibilitatea să folosești imagini create de alții, evident contra cost. Problema este că dacă imaginea pe care ai cumpărat-o nu este una doar generică, ci este imaginea unui produs atunci vei pierde foarte mult din esența pe care vrei să o transmiți cu respectiva poză.
Cel mai bine este ca pe cât posibil să creezi propriile imagini, astfel vei putea adăuga originalitate și vei pute de asemenea oferi unitate întregii game de imagini de pe site-ul tău.
- Utilizează descrieri sub imagini, acolo unde poți
Adesea pare că a descrie imaginea dedesubt este un pic redundant. Totuși includerea descrierilor sub pozele ce însoțesc un articol este un lucru ce se învață la școală în relație cu formatul standard pe care trebuie să îl aibă un asemenea text. Utilizatorii au tendința să parcurgă un text înainte de a-l citi cu adevărat uitându-se la titluri, subtitluri și descrierile imaginilor.
Astfel că, dacă imaginea ta nu este una decorativă sau pur artistică, atunci asigură-te că ai adăugat o descriere clară sub ea.
- Optimizează imaginile pentru terminalele mobile
Orice imagine din versiunea desktop trebuie să arate la fel proporțional pentru versiunea mobilă. Drept urmare, fiecare imagine trebuie să includă atributul secret pentru a putea fi văzută în aceeași proporție față de întreg site-ul. Ideea unei imagini ce ocupă tot ecranul telefonului mobil, ba mai trebuie să și „navighezi” prin ea este incompatibilă cu existența unui site ce se poate denumi „responsive”.
CONCLUZIE
Imaginile sunt una dintre cele mai importate părți ale unui site, dar și în SEO. Imaginile sunt ceea ce fac un site să pară plin de viață, să aibă sens, să arate frumos, în cele din urmă. Imaginile nepotrivite, fără descrieri, prea mari, care se încarcă prea greu sau arată ciudat nu vor face altceva decât să aibă exact opusul efectului scontat. Optimizarea imaginilor este absolut necesară pentru orice site ce îți dorește o poziție fruntașă în SERP, iar pentru aceasta ai mai sus sfaturile de care ai nevoie.
Adauga un comentariu