Mutatul în Grecia în 2021. De la iadul fiscal la oaza europeanădoar 5 minute sa citesti articolul

vrei sa te muti in grecia

În momentul de față, din punct de vedere fiscal, obținerea statutului de rezident în Grecia poate reprezenta din nou o opțiune interesantă pentru anumite categorii de persoane, în special pentru pensionari sau pentru angajatori. În acest articol vom încerca să prezentăm principalele argumente relevante în ceea ce privește rezidența fiscală pe tărâmul elen.

Când vine vorba despre o țară plină de avantaje fiscale, vorbitoare de limba greacă, în general gândul ni se îndreaptă către Cipru. De acum înainte, însă, putem adăuga și Grecia în această categorie.

Grecia, nu fără just temei, și-a câștigat o reputație proastă din cauza birocrației sale excesive, nivelurilor ridicate de impozitare și din cauza unei datorii publice aflate la cote alarmante. Băncile defavorizate și tensiunile de politică externă nu alcătuiesc tocmai profilul unei țări atractive din aceste privințe. Cu toate acestea, mulți oameni apreciază și tânjesc după stilul de viață mediteranean, fiind atrași și de diversitatea țării, de posibilitățile multiple de a locui într-una din sutele sale de insule.

De când guvernul conservator a preluat din nou puterea în Grecia, multe lucruri s-au schimbat în bine din punct de vedere al politicii fiscale. În mod natural, întrebarea care se ridică este pentru cât timp va putea fi menținut această semnificativă îmbunătățire, de vreme ce statul elen este unul fundamentat pe principii socialiste.

Ar trebui să aveți în vedere acest lucru dacă doriți să vedeți Grecia ca o opțiune pe termen lung. Pe de altă parte, pentru cei cu un stil de viață nomad, un mandat de patru ani poate fi suficient pentru a se stabili temporar într-o țară ca aceasta. Datorită noilor legi care impun un impozit la ieșire, care este implementat pe scară largă în UE, după 7 ani de când plătitorul a fost supus obligației fiscale personale, nu mai există teamă de a pierde propriile active în fața băncilor falimentare din țară.

Este Grecia un iad fiscal?

Sistemul de taxare grecesc este destul de atractiv chiar și pentru localnici. Există diverse programe de impozitare pentru străini care fac din Grecia o alternativă la Cipru, cât timp ne aflăm în ipoteza unei persoane care dorește să se stabilească cel puțin pe o perioadă medie în statul elen. Ca în orice țară europeană în care venitul global este impozitat în funcție de proveniența sa, nu există o cerință propriu-zisă legată de perioada minimă de ședere. Chiar și doar câteva zile pot fi suficiente în scopuri de impozitare, atâta timp cât aveți o casă disponibilă pe o perioadă nedeterminată și sunteți cetățean UE înregistrat în baza de date a autorităților. Dar, ca regulă generală, este necesară o ședere de 183 de zile pentru a obține un certificat de ședere fiscală.

Pe de altă parte, până relativ recent, Grecia era o țară foarte atractivă pentru călătorii perpetui, adică acele persoane aflate într-o continuă căutare a unei noi țări în care să se stabilească pentru o perioadă scurtă, deoarece legislația fiscală prevedea că, în afară de cazul în care realizați venituri constante în țara respectivă , de exemplu aveați copii care mergeau la școală acolo sau dețineați proprietăți grecești, erați obligat să plătiți un impozit numai dacă ați stat în țară 183 de zile consecutive. Cu toate acestea, acum, așa cum se întâmplă în majoritatea celorlalte țări, trebuie să plătiți impozite dacă ați rămas în țară pentru un total de 183 de zile în ultimele 365 de zile, indiferent dacă acele zile sunt consecutive sau nu, ceea ce face ca sistemul să fie mai dificil de ocolit și să fiți prin urmare supus plății de taxe și impozite și în Grecia, indiferent unde v-ați fi aflat in restul anului.

Trebuie spus în prealabil că Grecia nu are un impozit pe venit atractiv, deoarece nivelul de taxare înregistrează o creștere rapidă, de la 9% la 44% pe un venit de doar 40.000 de euro, fără scutiri fiscale progresive. De asemenea, trebuie avut în vedere și un așa-zis supliment progresiv de solidaritate care poate fi de până la 10%, precum și contribuții sociale de 40% (25% de la angajator și 15% de la angajat), cu o limită excepțional de mare, începând de la doar 6.500 de euro câștigați într-o lună.

Pentru a sintetiza, este de remarcat faptul că oportunitățile pentru liberii profesioniști în Grecia sunt puține spre inexistente. Angajatorii sau cei care sunt supuși plăților de contribuții la bugetul de stat sunt mai avantajați dacă mențin un nivel de salarizare scăzut.

Oricine migrează în 2021 va plăti doar jumătate!

Țara devine și mai interesantă dacă avem în vedere o lege actuală care va intra în vigoare în 2021. Pentru a atrage străini educați și foști emigranți greci care au părăsit țara în urmă cu mai bine de 7 ani, aceste persoane vor fi în principiu scutite de plata a jumătate din impozitele care le-ar fi fost aplicabile. Astfel, impozitarea dividendelor va rămâne la doar 2,5%, o rată similară cu cea a Ciprului. Oricine se întoarce în Grecia în 2021 poate beneficia de această impozitare scăzută timp de 7 ani.

Totuși, acest lucru nu este încă suficient de stimulant pentru liberii profesioniști. Dar cei care își asumă unele riscuri și aleg calea obținerii de dividende de la alte societăți cu răspundere limitată se pot simți destul de confortabil în Grecia, cu o rată de impozitare efectivă foarte scăzută.

Dar nu trebuie să uitați de celelalte taxe. Cipru, de exemplu, nu impozitează câștigurile din vânzarea de acțiuni sau veniturile din dobânzi, în timp ce în Grecia acestea sunt impozitate cu 15% (care se reduce la 7,5% cu scutirea de impozite). Mai mult, Grecia are taxe de moștenire și aplicabile darurilor manuale relativ ridicate. TVA-ul este, de asemenea, ridicat, cu o rată de 24%, și este însoțit de multe alte taxe, în special asupra imobilelor.

Cu toate acestea, taxele suplimentare menționate anterior pot fi scutite pentru anumite grupuri sau categorii de persoane; reducerile fiscale anunțate pentru „migranții digitali” în 2021 nu sunt singurele reduceri care au fost aprobate de guvernul elen. În 2019, urmând exemplul Italiei, a fost introdus un regim special aplicabil atât pentru pensionari, cât și pentru cei bogați.

În concluzie, înainte de a vă decide dacă Grecia este țara în care doriți să vă stabiliți pentru o mare parte a anului sau chiar pentru o perioadă mai lungă, este înțelept să verificați dacă există anumite scutiri de taxe de care puteți beneficia și dacă nivelul fiscalizării este unul care vi se potrivește, comparativ cu taxele pe care le plătiți în prezent, în funcție de țara de proveniență.

Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.