Diferite tipuri de agresori/bullies pe care părinții ar trebui să le cunoascădoar 5 minute sa citesti articolul

tipuri de agresori

Este important să cunoaștem definiția bullyng-ului pentru a putea să ne dăm seama cum să îi protejăm pe copiii noștri, motiv pentru care am scris un articol recent pe această temă. Este important totodată să cunoaștem și tipurile de agresori, pentru a nu eticheta greșit persoanele. Nu orice copil nepoliticos este un individ agresiv. Pericolul acestei prejudecăți și etichetări greșite este că poate dilua mesajul despre agresiune. Nu toți agresorii sunt la fel. Fiecare are un stil diferit și folosește tactici diferite pentru a-și intimida și controla victimele. De exemplu, unii copii care hărțuiesc sunt foarte vicleni în legătură cu modul în care își atacă ținta, în timp ce alții sunt de-a dreptul răi. Fiind conștient nu numai de tipurile de agresiune, ci și de tipurile de agresori pe care le poate întâlni copilul dumneavoastră, veți fi mai bine echipat să luptați cu bullying-ul în orice situație.

Multe persoane nu realizează că există mai multe tipuri de agresiune și de aceea fac confuzii între ele. Există trei componente comune ale agresiunii – dezechilibrele de putere, acțiunile repetitive și actele intenționate – pe care trebuie să le folosiți ca indicatori pentru a evalua dacă o acțiune este sau nu bullying. De asemenea, este important să știți ce tactici sau forme de agresiune folosesc agresorii atunci când atacă alte persoane, pentru a putea reuși să combatem bullying-ul.

Tipuri comune de agresori

Agresorii au stiluri, personalități, obiective și comportamente diferite. Motivațiile și metodele lor de intimidare sunt toate diferite. Și nu toți agresorii se vor încadra într-o categorie. Unii se vor încadra în mai multe categorii, iar unii pot părea că aparțin unei categorii proprii.

Agresori care au fost victime la rândul lor

Dedicăm totuși o primă parte a articolului victimelor, deoarece de multe ori se pune accentul pe agresor și nu pe victimă. De multe ori agresorii au fost la rândul lor victime. Aceștia îi hărțuiesc pe alții mai slabi decât ei, deoarece și ei au fost hărțuiți. Scopul lor este de obicei să-și recapete sentimentul de putere și control în viața lor. Acest tip de agresor este foarte frecvent. De fapt, un număr mare de copii care hărțuiesc pe alții au fost hărțuiți de colegi. Bullying-ul lor este un mod de a riposta pentru durerea pe care o simt. Alteori victima agresorului vine dintr-o casă cu violență domestică sau abuzuri de la un frate mai mare. În aceste cazuri, agresiunea este un comportament învățat. Majoritatea victimelor agresorilor sunt singuratici sau cad în partea de jos a scării sociale la școală. Acest fapt se adaugă sentimentului de neputință și furie pe care îl simt. În consecință, ele par adesea ostile, ceea ce le poate face să fie nepopulare. Acest lucru, la rândul său, perpetuează ciclul victimă-agresor.

Bătăuși populari

Bătăușii populari au ego-uri mari. Sunt încrezători și condescendenți. De obicei au un grup de adepți și pot simți că sunt cei care conduc școala. Acești bătăuși au un sentiment de drept care poate proveni din popularitatea, dimensiunea, educația sau statutul lor socio-economic. Ei prosperă cu puterea fizică și controlul pe care îl au asupra victimelor lor și se pot lăuda cu agresiunea lor. Agresorii populari de gen masculin hărțuiesc cel mai adesea pe alții fizic, de exemplu îi împing, le iau cărțile. Agresorii populari de gen feminin sunt mai predispuși să folosească agresivitatea relațională. Răspândesc zvonuri, sunt manipulatoare și deseori îi exclud pe alții.  Bătăușii populari prosperă în atenția și puterea pe care o primesc de la agresiune. Colegii tolerează adesea acest tip de agresori, deoarece ar prefera să fie acceptați decât agresați.

Agresori relaționali

Agresorul relațional este de obicei un elev oarecum popular, care se bucură să decidă cine este acceptat „în gașcă” și cine nu. Excluderea, izolarea și ostracizarea altora sunt cele mai frecvente arme folosite de acest tip de agresor. Cel mai adesea, agresorul relațional va folosi doar agresiunea verbală sau emoțională pentru a menține controlul. De multe ori, aceștia își mențin puterea folosind zvonuri, bârfe, etichete și porecle. De obicei, îi vizează pe ceilalți, deoarece sunt  geloși sau nu se simt acceptați din punct de vedere social. Menținerea popularității este motivul cheie al agresiunii relaționale. Agresorul relațional va face orice pentru a face parte din „mulțime”.

Agresori în serie

Agresorul în serie este un alt tip de bătăuș întâlnit adesea în cercurile populare. Acești agresori sunt sistematici, controlați și calculați în abordarea lor. Este posibil ca părinții, profesorii și administratorii să nu aibă idee de ce este capabil un agresor în serie. Acest tip de agresor pare dulce, fermecător și carismatic față de persoanele cu autoritate. Dar, pot fi reci și calculați și tind să provoace dureri emoționale victimelor lor pe perioade lungi de timp. Uneori, agresorii în serie vor folosi agresiuni fizice, dar numai dacă pot fi siguri că nu vor fi prinși. Aceștia sunt manipulatori și mincinoși pricepuți și sunt de obicei prieteni falși .

Agresori de grup

Agresorii din această categorie fac parte dintr-un grup și au o mentalitate de grup atunci când sunt împreună. Ei tind să intimideze când fac parte din grup, dar se comportă mult diferit atunci când sunt singuri – chiar dacă sunt singuri cu victima. De obicei, agresorii de grup sunt găști care imită liderul grupului și care doar urmează. Deoarece copiii se simt protejați când sunt într-un grup, de multe ori se simt liberi să spună și să facă lucruri pe care altfel nu le-ar face. De asemenea, se simt mai puțin responsabili pentru acțiunile lor, deoarece „toată lumea o face”. Acesta este un tip de agresor foarte periculos, deoarece lucrurile pot scăpa rapid de sub control.

Agresori indiferenți

Agresorii indiferenți sunt adesea incapabili să simtă empatie. Drept urmare, ei pot apărea deseori reci și detașați și au foarte puține, dacă există, remușcări pentru ceea ce le fac altora. Aceste tipuri de agresori, deși mai puțin frecvente decât celelalte tipuri de agresori, sunt adesea cele mai periculoase.

CONCLUZIE

Dacă copilul tău este agresat, amintește-i că nu este vina lui, nu este singur și tu ești acolo pentru a-l ajuta. Este important să recunoașteți tipurile de agresori și să îi învățați și pe copii cum să îi recunoască, dar mai ales, cum să nu facă parte din această categorie. Mai mult, ceea ce nu ar trebui să facă părinții, indiferent de vârsta copilului, este să presupună că acestea sunt lucruri normale și că se vor rezolva de la sine.

Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.