Diferitele tipuri de bullying pe care părinții trebuie să le cunoascădoar 5 minute sa citesti articolul

tipuri de bullying

Când vine vorba de identificarea unor situații de bullying la care ar putea fi supuși copiii voștri, este foarte important să aveți în minte o definiție clară. Este clar pentru toată lumea că trebuie să distingem între orice acțiune răutăcioasă și bullying. De fapt, unii oameni au tendința de a eticheta fiecare lucru nepoliticos pe care un copil îl spune sau îl face ca pe un lucru agresiv și prin urmare copilul în cauză este etichetat ca un individ agresiv. Pericolul acestei credințe este că poate dilua mesajul despre agresiune. Când se întâmplă acest lucru, oamenii devin imuni la severitatea agresiunii și problema crește.

Este important să realizăm că există mai multe tipuri de bullying sau agresiune. Oamenii care nu le recunosc pot crede că numai agresiunea fizică constituie agresiune și uită de celelalte forme, cum ar fi bullying relațional, cyberbullying, agresiunea verbală și agresiunea sexuală.

Când vine vorba de definirea agresiunii, cea mai bună alternativă este să căutați cele mai comune trei componente ale agresiunii. Acestea sunt:

 1. dezechilibrele de putere
 2. acțiunile repetitive
 3. actele intenționate.

De asemenea, este important să știți ce tactici sau forme de agresiune pe care le folosesc agresorii atunci când vizează alte persoane.

Cercetătorii care studiază bullyingul au descoperit că hărțuirea este mult mai mult decât pare. De exemplu, mulți oameni au crezut cândva că bullyingul constă doar în hărțuire fizică și etichete. Dar există de fapt șase tipuri de agresiune, inclusiv de la excluderea și bârfirea despre oameni până la a-și bate joc de rasa sau religia lor.

Iată care sunt tipurile de bullying pe care le puteți întâlni:

Bullying fizic

Bullyingul fizic este cea mai evidentă formă de bullying. Apare atunci când copiii folosesc acțiuni fizice pentru a câștiga putere și control asupra celorlalți. Agresorii fizici tind să fie mai mari, mai puternici și mai agresivi decât colegii lor. Exemplele de agresiune fizică includ loviturile, lovirea, lovirea cu pumnii, palmele, împingerea și alte atacuri fizice. Spre deosebire de alte forme de intimidare, intimidarea fizică este cel mai ușor de identificat. Drept urmare, când se gândesc la agresiune este cel mai probabil ca oamenii să se gândească la cea fizică. În plus, istoric a primit mai multă atenție din partea școlilor decât alte forme mai subtile de agresiune.

Bullying verbal

Agresiunile verbale au la bază cuvinte, afirmații și  apelative nepotrivite, agresorii având scopul de a câștiga putere și control asupra unei ținte. De obicei, agresorii verbali vor folosi insulte neîncetate pentru a micșora, a înjosi și a răni emoțional o altă persoană. Țintele sunt alese în funcție de modul în care arată, acționează sau se comportă. De asemenea, este obișnuit ca agresorii verbali să vizeze copiii cu nevoi speciale. Hărțuirea verbală este adesea foarte dificil de identificat, deoarece atacurile apar aproape întotdeauna când adulții nu sunt în jur. Drept urmare, este adesea cuvântul unei persoane împotriva altuia. În plus, mulți adulți consideră că lucrurile pe care le spun copiii nu afectează semnificativ pe alții. Drept urmare, de obicei  victimei agresiunii  i se spune să „ignore”. Dar agresiunea verbală ar trebui luată în serios. Cercetările au arătat că agresiunea verbală și etichetele au consecințe grave și pot lăsa urme emoționale profunde.

Agresiunea relațională

Agresiunea relațională este un tip de hărțuire care trece adesea neobservată de părinți și profesori. Uneori denumită agresiune emoțională, agresivitatea relațională este un tip de manipulare socială în care tinerii și adolescenții încearcă să-și rănească colegii sau să le saboteze poziția socială. Cel mai adesea agresorii răspândesc zvonuri, manipulează situații și divulgă secrete. Scopul unui agresor relațional agresiv este de a-și spori propria poziție socială controlând sau agresând o altă persoană. În general, fetele tind să folosească agresivitatea relațională mai mult decât băieții, în special între clasele a V-a și a VIII-a. Este probabil ca un adolescent sau un preadolescent victimă a agresiunii relaționale să fie tachinat, insultat, ignorat, exclus și intimidat. Deși agresivitatea relațională este frecventă în școala generală, nu se limitează la preadolescenți sau adolescenți, ci se regăsește adesea și în relațiile dintre șefi și angajați.

Cyberbullying

Atunci când un copil sau un adolescent folosește internetul, un smartphone sau altă tehnologie pentru a hărțui, amenința, jena sau viza o altă persoană, este vorba despre cyberbullying sau hărțuire cibernetică. Exemple de hărțuire cibernetică includ postarea de imagini defăimătoare, amenințări online și trimiterea de e-mailuri sau mesaje de șantaj. Acest tip de bullying este o problemă în creștere în rândul tinerilor. De asemenea, este din ce în ce mai răspândit, deoarece agresorii își pot hărțui țintele cu mult mai puțin risc de a fi prinși. Tehnologia îi face pe agresori să se simtă anonimi, izolați și detașați de situație. Pentru țintele agresiunii cibernetice, se simte invaziv și nesfârșit. Agresorii pot ajunge la ei oricând și oriunde, adesea în siguranța propriilor case. În consecință, consecințele hărțuirii cibernetice  sunt semnificative.

Bullying sexual

Hărțuirea sexuală  constă în acțiuni repetate, dăunătoare și umilitoare care vizează o persoană din punct de vedere sexual. Exemplele includ apeluri sexuale, comentarii grosolane, gesturi vulgare, atingeri neinvitate, propuneri sexuale și materiale pornografice. Un hărțuitor ar putea face un comentariu grosolan despre aspectul, atractivitatea, dezvoltarea sexuală sau activitatea sexuală a unui coleg. În cazuri extreme, hărțuirea sexuală deschide ușa agresiunii sexuale. Fetele sunt adesea ținta agresiunii sexuale atât de băieți, cât și de alte fete. Băieții ar putea să le atingă necorespunzător, să facă comentarii grosolane despre corpul lor. Fetele ar putea pune etichete altor fete și ar putea face comentarii jignitoare despre aspectul sau corpul lor și să le facă să se rușineze.

Sextingul se poate transforma și el în hărțuire sexuală și poate duce și la agresiune sexuală. Dacă o fată îi trimite unui/ei prieten/e o fotografie cu ea însăși, el/ea poate împărtăși fotografia pe scară largă dacă se despart/nu se mai înțeleg. Ea devine ținta agresiunii sexuale, deoarece oamenii își bat joc de corpul ei și fac comentarii vulgare despre ea. Unii băieți pot chiar să vadă acest lucru ca pe o invitație deschisă să îi propună sau să o agreseze sexual.

CONCLUZIE

Cu multe rapoarte despre sinucideri ca urmare a agresiunii, este important ca părinții să recunoască potențialul agresiunii și să ia măsuri pentru prevenirea sau gestionarea unei situații care există deja. Din fericire, există multe acțiuni pozitive pe care părinții le pot întreprinde pentru a-și proteja copiii împotriva agresiunilor de orice fel.

Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
 • Niciun comentariu
 • Adauga un comentariu

  Newsletter

  Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

  PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.