3 moduri de a reduce emisiile de carbondoar 4 minute sa citesti articolul

cum reducem emisiile de carbon

Schimbările climatice se resimt din ce în ce mai tare, afectând sănătatea întregii planete, dar și a ecosistemelor care se regăsesc aici. Activitățile umane sunt responsabile de aproape toată creșterea gazelor cu efect de seră în atmosferă în ultimii 150 de ani. Pentru că schimbările climatice sunt accentuate și de activitățile umane, este important să ne facem și noi partea, încercând să reducem din impactul negativ pe care îl avem asupra planetei. Unul din lucrurile pe care le putem face în acest sens este să reducem emisiile de carbon. Acțiunea personală nu este dificilă și oferă, de asemenea, beneficii mari. Pe lângă reducerea amprentei de carbon, veți economisi bani și timp, veți evita traficul, veți reduce poluarea, veți îmbunătăți calitatea aerului și vă veți bucura de un stil de viață mai sănătos și mai activ.

Ce cauzează emisiile de carbon și de ce contează?

Atunci când spunem „emisii de carbon” ne referim la dioxidul de carbon care se emană în atmosferă, fie pe cale naturală, fie din activitățile umane. Unele din activitățile umane care produs dioxid de carbon sunt consumul de electricitate, despăduririle, activitățile industriale etc. Dioxidul de carbon este un gaz cu efect de seră, adică un tip de gaz care captează căldura în atmosferă, cauzând unele din … care accentuează schimbările climatice – creșterea temperaturii globale, distrugerea ecosistemelor și odată cu ele a echilibrului naturii, precum și subțierea stratului de ozon.

Dioxidul de carbon are parte de cea mai mare atenție atunci când vine vorba de încetinirea încălzirii globale deoarece este cel mai răspândit gaz cu efect de seră și prin urmare una din cele mai mari cauze ale încălzirii globale. Mai sunt și alte gaze dăunătoare, cum ar fi metanul. Dar dioxidul de carbon se regăsește peste tot. Și deși plantele și animalele emit dioxid de carbon, influența activităților face ca emisiile de carbon să fie mult mai multe decât poate face față natura pentru a-l neutraliza. Arderea combustibililor fosili, industriile, transporturile emit cantități de dioxid de carbon cărora natura nu le poate face față.

Cum putem reduce emisiile de carbon

Există mai multe moduri prin care ne putem reduce amprenta de carbon. Sunt măsuri la scară largă și măsuri individuale. Indiferent că suntem simpli cetățeni sau oameni cu putere de decizie în politică sau economie, fiecare din noi poate contribui pentru a reduce una din cele mai mari cauze ale încălzirii globale.

Plantări masive

Faptul că pădurile sunt plămânii planetei este unul cunoscut chiar și de cei mai mici dintre noi. Copiilor li se spune încă din primii ani de școală că pădurea este aurul verde al planetei. Capacitatea pădurilor de a curăța aerul pe care-l respirăm este una inimaginabilă. Chiar și fără intervenția noastră, pădurile planetei au asigurat echilibrul acesteia pentru milioane de ani. Copacii absorb și stochează carbonul din atmosferă. Însă intervenția umană care a cauzat despăduriri masive, fie pentru a face loc agriculturii, fie pentru a folosi resursele pădurii în diverse întrebuințări și industrii, au creat un dezechilibru. Acum, despăduririle sunt una din cauzele emisiilor de carbon. Acum, doar noi putem restaura acest echilibru. Putem face asta doar prin plantări masive. Plantările sunt unul din cele mai ieftine moduri de a reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător. Evident că acest tip de acțiune este unul care ar avea cel mai mare efect dacă ar fi luat la nivelul fiecărei țări, astfel încât să se asigure plantări acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.

Tranziția către energie verde

Energia verde este un alt mod de a reduce emisiile de carbon. Dar ce este energia verde? Este tot ce vine de la natură. Energia regenerabilă, deși la îndemână, pare să fi fost ocolită până acum, fiind preferată în locul ei energia produsă de combustibilii fosili, în special petrol. Energia soarelui, a vântului și a apei sunt infinite, sunt sustenabile, cu o amprentă redusă de carbon, deci cu impact minim asupra mediului. Panourile solare, centralele eoliene și centralele hidroenergetice pot contribui la lupta noastră cu schimbările climatice. Este evident că această tranziție nu poate fi bruscă, însă ea trebuie să se întâmple. Este una din șansele noastre și este la îndemână.

Transporturi mai eficiente

Pentru mulți dintre noi poate fi o idee foarte proastă să renunțăm la mașina personală. Ar fi absurd și probabil contraproductiv să ne gândim la asta. Însă putem înlocui mijloacele de transport poluante cu unele mai prietenoase cu mediul. Sectorul transporturilor generează cea mai mare pondere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Dar când vine vorba de transport este vorba mult de alegerile personale, însă aceste alegeri personale pot fi influențate și de politici publice eficiente. Drumurile zilnice la muncă sau la școală cu bicicleta, cu autobuzul sau cu trenul ar putea fi de ajutor. Poate te gândești puțin sarcastic că nu vei putea face tu, un singur om, o schimbare. Însă mii, milioane de oameni pot face o schimbare. În loc de 300 de persoane care conduc fiecare mașina personală și pot ocupa câțiva kilometri, putem avea un autobuz în care încap aceste persoane. Poate vă vin în minte celebrele imagini care surprind foarte bine această comparație. Dacă avem și la dispoziție piste pentru biciclete să ne putem deplasa în siguranță, autobuze funcționale electrice, cu siguranță decizia multora dintre noi va tinde spre alegerea acestui mod de transport.

CONCUZIE

Mai sunt și multe alte moduri de a reduce emisiile de carbon. Cel mai important însă este să recunoaștem că ține și de noi să facem aceste lucruri. De la guverne la primării și până la gospodăriile individuale, fiecare din noi trebuie să-și facă partea pentru a atinge acest obiectiv. Fiecare dintre noi poate face diferența, prin reducerea contribuției personale la emisiile de gaze cu efect de seră. Deși există multe modalități de a face acest lucru și de a economisi energie – cum ar fi izolarea termică a casei, montarea panourilor solare și plantarea copacilor – grija fiecăruia dintre noi și atenția ca instituțiile responsabile să facă și partea lor sunt la fel de importante ca măsurile la nivel global.

Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Alții au citit și...

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.