Schimbările climatice vs. Încălzirea globaladoar 4 minute sa citesti articolul

incalzirea globala

Te întrebi de ce trecem brusc de la pulover la tricou cu mânecă scurtă? De ce au apărut tornade în orașe din România care nu au auzit niciodată de așa ceva? De ce oare ninge în Africa unde nimeni nu a văzut până acum zăpadă și de ce se topesc ghețarii de la pol?

incalzirea globala

Probabil că o faci, mai ales că aproape în continuu auzi foarte multe persoane vorbind la TV, la radio, pe platformele sociale din ce în ce mai mult de termeni precum încălzirea globală sau schimbările climatice. Probabil că te-ai și speriat un pic atunci când ai văzut cât de personal văd lucrurile unii tineri precum Greta Thunberg.

Pentru multă dintre noi, însă, termeni precum încălzirea globală sau schimbările climatice sunt noi și chiar dacă avem o vagă idee la ce se referă nu știm exact ce anume „trăsnăi” ale noastre, ale oamenilor au dus la una și care au dus la cealaltă, ce fenomene au apărut și cui se datorează și nici nu știm exact cam ce să facem pentru a fi mai bine. Articolul de mai jos nu face altceva decât să lămurească aceste două probleme, să vă explice clar ce înseamnă schimbările climatice și cum au ajuns acestea să existe și ce este încălzirea globală și cum am ajuns în această situație. 

Ce este încălzirea globală

Încălzirea globală este creșterea constantă și uniformă a temperaturii globale. Temperatura pământului suferă schimbări pe perioade mari de timp, la câteva sute sau mii de ani, dar, încălzirea globală se referă la acele creșteri de temperatură apărute în mod artificial, nenatural și care au fost create datorită intervenției omului.

Această creștere nefirească și bruscă a temperaturii planetei noastre se datorează în mare parte emisiei gazelor de seră (dioxid de carbon, oxid de azot, metan, ozon, vapori de apă ) în atmosfera pământului prin arderea combustibililor minerali, proces inițiat odată cu revoluți industrială. Pe măsură ce volumul acestor emisii crește în atmosfera pământului, temperatura acestuia crește la rândul său. Aceste gaze împiedică radiațiile solare să se răspândească la loc în spațiu. Efectul pe care îl au acestea este de a bloca acea căldură, de unde și numele de gaze de seră pentru că efectul este similar cu ce produs într-o seră.

Problema principală a omenirii este că emisiile de dioxid de carbon, ce reprezintă mare parte din ponderea gazelor de seră, pare să crească an de an, iar temperatura globală este și ea, la rândul ei, în creștere. 

Ce sunt schimbările climatice

Schimbările climatice includ încălzirea globală și mare parte a acestor schimbări sunt datorate aceluiași efect de seră creat de gazele ce poluează atmosfera. Pentru a înțelege cel mai bine diferența dintre cei doi termeni trebuie să vă gândiți la schimbările ca la vreme mai degrabă.  Vremea este reprezentată de condițiile atmosferice și fenomenele asociate acestora pe o perioadă scurtă de timp, 1 zi, 1 noapte, iar climatul este varianta sa extinsă, și anume cum s-a modificat major condiția de vreme într-o anumită regiune pe o perioadă lungă de timp (ani de zile).

Schimbările climatice nu se datorează, însă, exclusiv efectelor gazelor de seră. La acestea contribuie și diversele interacțiuni dintre atmosfera pământului și diverși factori geologici, chimici, biologici și geografici. Prin mișcarea plăcilor tectonice și ciocnirea dintre diverse continente sau porțiuni de pământ, mișcări ce se pot produce prin cutremure sau activități vulcanice intense pe perioade lungi de timp, curenții marini și cei oceanici se pot modifica, alături de mișcarea vânturilor locale, iar acestea vor duce la schimbări climatice.

Este astfel, important să facem diferența între acele schimbări climatice datorate încălzirii globale și acelea ce survin în mod natural prin fenomene geologice, biologice sau chimice absolut firești. Topirea ghețarilor de la poli, creșterea nivelului mării și modificarea tiparului ploilor în regiunile ce depind intens de ele, acestea sunt exemple ale efectelor încălzirii globale asupra modificărilor climatice.

CONCLUZIE

Este absolut evident că nu putem avea controlul total asupra modificărilor climatice și, mai mult ca sigur, avem un control mic și în cazul încălzirii globale. Avem totuși un impact, nu unul major, dar unul important atunci când vine vorba de reducerea emisiilor acelor gaze de seră despre care vorbeam. Pe lângă mașini, despre care toată lumea vorbește intens ca fiind principala sursă de poluare, există mulți alți factori ce depind de noi. Chiar dacă ne-am cumpărat o mașină electrică sau dacă folosim mașina doar în caz de urgență, tot mai avem încă lucruri de făcut în sensul încetinirii încălzirii globale. Poate că gestul tău de a selecta gunoiul pe categorii, de evita să folosești plastic, de a recicla cam tot ce poți recicla, de a folosi apă doar cât e nevoie, etc, ți se pare inutil, dar nu uita că gest cu gest se fac multe și multe contează.

Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Alții au citit și...

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.