Piața muncii în România în 2023. Ce job-uri își vor căuta româniidoar 3 minute sa citesti articolul

hr manager

Happy Recruiter, dezvoltatorul robotului de recrutare Dora, a derulat un sondaj în rândul specialiștilor din domeniul recrutării de la Brico Dépôt, CEC Bank, Elefant.ro, Flanco, PENNY și alții. După o perioadă de incertitudini, cuvântul cheie pentru 2023 va fi „flexibilitate”.

65% dintre respondenți sunt de părere că în 2023 ar putea exista un conflict din cauza faptului că unii angajați pot lucra hibrid, iar alții nu. Accentul pe digitalizare va transforma și piața muncii, noua normalitate având o înfățișare diferită față de cea cu care eram obișnuiți înainte de pandemie.

Se preconizează o creștere a migrării candidaților de la o companie la alta în anul următor. „Angajații vor fi mai dispuși să își schimbe locul de muncă mai repede pentru o flexibilitate mai mare și condiții mai bune” spune Alexandra Negoescu, HR Manager, Elefant.ro.

Este important ca angajatorii să pună accent pe dezvoltarea de noi competențe. „Companiile vor fi nevoite sa fie atente nu numai la atragerea de talente noi ci și la retenția lor și la dezvoltarea de noi competențe. După această perioadă de incertitudini, cuvântul cheie pentru 2023 va fi „flexibilitate””, declară Cristian Huzău, Country Manager, Gi Group Holding Romania.

Rețelele sociale, tot mai importante în recrutare

70% dintre respondenți spun că rețelele sociale LinkedIn și Facebook sunt și vor fi și în 2023 o sursă importantă de candidați, în condițiile în care în România 9,9 milioane de utilizatori Facebook și 3,2 milioane de membrii pe LinkedIn, ambele date de la începutul anului 2022.

69,7% din populația României sunt utilizatori activi de rețele sociale și timpul mediu zilnic petrecut pe rețelele sociale este de 2 ore și 19 minute. Sursă date, Datareportal. com.

„În 2023 focusul va fi pe flexibilitate când vine vorba de locul de muncă” ne spune Laura Popescu, HR Manager, Bookster.


Despre investiția în robotul de recrutare Dora am scris în 2019 pe start-up.ro.


În completare, Beatrice Vana, Head of Talent Acquisition and Learning & Development, Brico Dépôt, afirmă că „Atragerea candidaților potriviți și păstrarea angajaților buni va rămâne o prioritate pentru angajatori. Cred că 2023 va rămâne un an al angajaților, […] mai atenți în luarea unor decizii de schimbare. Nivelul salarial nu poate fi singurul criteriu. Mă aștept ca stabilitatea angajatorilor și climatul de lucru să fie determinante”.

„Cea mai importantă schimbare profesională în 2023 va fi deschiderea spre reconversie profesională, ceea ce va aduce un plus de candidați disponibili pe profesiile cele mai căutate”, afirmă Cătălina Chingaru, Director Adjunct CEC Bank, Direcția Resurse Umane.

Locuri de muncă cu o cerere posibil mai mică

Specialiștii din domeniul resurselor umane care au participat la sondajul realizat de Happy Recruiter și Dora, robotul de recrutare, prevăd că începând cu 2023 va scădea numărul ofertelor de muncă pe câteva profesii: joburile de secretară (asistent manager/ backoffice), agent call center, ofițeri bancar, poștas, casier, operator date, translator, agent de turism, ofițer administrativ, portar și locurile de muncă de operator manual ce pot fi automatizate.


Citiți articolul original pe start-up.ro

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (start-up.ro) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Alții au citit și...

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.