Ce este concediul sabatic și ce spune legislația din România despre eldoar 8 minute sa citesti articolul

concediul sabatic

Ai auzit de concediu sabatic în filme sau la prieteni din străinătate, sau chiar din țară? Te-ai gândit și ai vrea și tu unul?

Concediul sabatic este un fenomen destul de răspândit, mai ales în SUA sau vestul Europei, și constă într-o perioadă mai mare de timp, cuprinsă între 3-4 luni și un an, care se oferă persoanelor ce lucrează în poziții importante, dar nu neapărat, pentru refacere, pauză sau chiar dobândire a unor cunoștințe/experiențe. Persoanele care primesc un concediu sabatic au locul de muncă garantat la întoarcere.

De multe ori, acest tip de concediu vine ca un beneficiu în marile companii în care unii angajați aleg să se dedice 5-10 ani. În lipsa unei astfel de pauze prelungite, poate apărea efectul de burnout sau suprasolicitare, care afectează deopotrivă viața angajaților competitivi și a companiei. Pentru a evita pierderea unor angajați valoroși pentru firmă, acestora li se oferă oportunitatea de a se ocupa și de alte aspecte ale vieții sau chiar de a avansa în domeniul lor.

În plus, unii angajați pot ocupa, la întoarcerea din concediul sabatic, o poziție superioară celei de dinaintea plecării, dacă au urmat anumite studii sau un training (de exemplu, în străinătate). Aceste lucruri se discută, în mod normal, cu angajatorul înainte de plecare. Citește mai jos și află ce condiții trebuie respectate pentru a beneficia de concediu sabatic, cum se remunerează acesta, ce drepturi are angajatul în perioada concediului sabatic, precum și ce beneficii aduce acesta angajatorului și companiei.

Ce este concediul sabatic

La origini, anul sabatic reprezintă o sărbătoare religioasă arhaică din cultura ebraică în care oamenii erau încurajaţi să acorde timp de odihnă atât pământului pe care-l munceau, cât și vieții lor. Ulterior, conceptul a fost preluat şi de cultura muncii moderne. Astfel, ca urmare a procesului de laicizare, tot mai multe persoane au început să ia o pauză de la activitățile lor cotidiene pentru o anumită perioadă de timp cu scopul de a se dedica anumitor proiecte sau hobby-uri.

Prin urmare, la momentul actual, un an „sabatic” este echivalentul unui repaus îndelungat din viaţa profesională a unei persoane pentru a atinge un scop bine definit cum ar fi, participarea la acţiuni de caritate, scrierea unei cărți, cunoaşterea de sine sau călătorii. Altfel spus, concediu sabatic este o perioadă extinsă, în principiu de maxim un an, în cariera unui angajat, stadiu în care contractul său individual de muncă este suspendat. De regulă, pe durata anului sabatic, salariatul este neremunerat, însă are garanţia că după finalizarea acestei perioade va reveni la acelaşi loc de muncă.

De ce unii angajați își iau un an sabatic

Concediul sabatic are numeroase avantaje și beneficii pentru cei care muncesc foarte mult. Acesta este un concediu prelungit, de obicei de un an, pe care mulți angajați și-l iau pentru odihnă, dar și pentru alte motive.

Beneficii ale concediului sabatic

Concediul sabatic are numeroase beneficii atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Mai jos sunt câteva dintre ele:

 • Compania își păstrează oamenii cheie – angajații care pot lua o pauză, atunci când au nevoie, se vor întoarce cu mai mult entuziasm și mai multă determinare la angajatorul care le-a oferit acest avantaj. Pentru angajații excepționali, concediul sabatic poate veni ca un cadou din partea angajatorului;
 • Angajații se întorc mai odihniți, plini de energie și vor avea impresia că și-au schimbat locul de muncă. După ce lucrezi zi de zi, an de an, făcând același lucru și având aceiași colegi, poate apărea fenomenul de burnout, care duce la demotivare și la reducerea randamentului. Un concediu mai lung decât zilele anuale de vacanță poate reprezenta o soluție prin care salariații se revitalizează, se concentrează mai bine, fiind stimulat interesul pentru job;
 • Angajații revin la muncă mai creativi și găsesc modalități inedite de a crește afacerea – în concediul sabatic, salariații pot descoperi idei noi care să îi ajute atunci când revin la job. Pot găsi noi oportunități de afaceri sau pot întâlni oameni care să îi inspire;
 • Angajații se pot concentra asupra vieții personale – astfel, vor fi mai fericiți, mai odihniți și mai echilibrați, iar după revenirea la job, mai productivi. Viața personală poate însemna să petreacă timp cu partenerul de viață, să aibă un copil sau să își dedice timpul unor hobby-uri;
 • Companiile le demonstrează angajaților că îi prețuiesc și că sunt persoanele de care au nevoie pentru succesul business-ului;
 • Companiile pot folosi concediul sabatic ca un beneficiu la angajare – conform unui sondaj realizat de o companie americană de asigurări, 66% dintre angajați doresc să aibă un job care să le ofere concediu sabatic;
 • Angajații își pot îmbunătăți cariera – concediul sabatic poate fi folosit pentru a învăța lucruri noi, o limbă străină rară, care poate fi utilă companiei, sau poți urma traininguri și cursuri benefice pentru a-ți atinge obiectivele profesionale;
 • Angajații pot descoperi lucruri noi – nu oricine își permite să își facă bagajele și să se mute într-un alt oraș sau într-o altă țară. Dacă ai această ocazie și ești o persoană deschisă la nou, nu ezita. O astfel de schimbare te poate încărca de energie, te ajută să înțelegi mai bine oameni din alte culturi și ai șansa să înveți o limbă nouă.

Indiferent care sunt beneficiile pentru tine și compania ta și motivele pentru care vrei un concediu sabatic, acesta poate avea numeroase avantaje din care să beneficiezi și tu și angajatorul tău.

Ce spune legislația despre concediul sabatic

Legislația în vigoare reglementează concediul sabatic, numit uneori și an sabatic, mai ales în domeniul învățământului. Astfel, conceptul este reglementat prin articolul nr. 288 alin. (5) din Legea educației naționale nr. 1/2011. Legea precizează că, pe parcursul concediului sabatic, persoana în cauză beneficiază de un salariu de bază, cu aprobarea senatului universitar, și își păstrează calitatea de titular.

În domeniul privat, concediul sabatic nu este reglementat în mod direct prin Codul Muncii, motiv pentru care se aplică articolul nr. 153 referitor la concediul fără plată. Potrivit acestui articol, salariații pot beneficia de concediu fără plată, pentru a rezolva situații personale, iar durata sa este stabilită prin contractul individual de munca, contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern. În cazul în care lucrezi la o companie privată, poți beneficia de concediu sabatic, în anumite cazuri și condiții, însă doar la cererea ta expresă.

Dacă acest concediu sabatic, așa cum este el numit în lege (deseori, concediul sabatic la privat este neplătit), vizează formarea profesională care poate aduce un beneficiu pe termen lung angajatorului, se poate primi o formă de remunerare (articolul nr. 154 din Codul Muncii).

Remunerația în concediul sabatic

De obicei, concediul sabatic nu este remunerat. Precum în alte situații, și aici există câteva excepții. Cadrele universitare beneficiază de un salariu de bază pe parcursul întregii perioade.

De asemenea, unele companii oferă o remunerație de 30-50% din salariul actual, însă acest aspect trebuie negociat înainte de plecare.

Din punct de vedere legal, nu există reglementări care să oblige angajatorii să acorde salariu pe durata concediului sabatic. Companiile oferă un „stimulent” pe parcursul lunilor în care angajatul nu lucrează, ca un mijloc de asigurare că salariatul se întoarce. Renunțarea la locul de muncă, după concediul sabatic, atrage după sine obligativitatea returnării remunerației, dacă aceasta este oferită de companie.

Ce poți face într-un concediu sabatic

Există numeroase motive pentru care un angajat își ia un concediu sabatic, precum și lucruri pe care le poți fac într-un astfel de concediu. O parte dintre aceste motive, în care te poți regăsi și tu, sunt cele de mai jos:

 • Repaos și odihnă: dacă ești surmenat, obosit, treci printr-o perioadă de burnout și vrei să-ți încarci bateriile pentru o perioadă mai lungă de timp, poate este o idee bună să-ți iei un concediu sabatic în care să-ți încarci bateriile pentru următoarea perioadă.
 • Învățare: poate vrei să-ți dezvolți abilitățile personale și profesionale și să-ți crești competențele, să investești în cursuri de dezvoltare personală sau profesională. Poți alege un mix între cursuri online și offline, prin care să-ți crești și dezvolți abilitățile. Poți combina aceste lucruri cu călătorii de studiu.
 • Călătorii: îți dorești să călătorești în străinătate, să vizitezi acele țări pe care de mult voiai să le vezi, să vezi capitale și orașe frumoase? Un an sabatic poate fi momentul potrivit în care să faci acest lucru.
 • Voluntariat: vrei să investești în proiecte de voluntariat care îți aduc plăcere, în care crezi? Fie că este vorba despre proiecte de mediu, umanitare, de educație sau de sănătate – să ai un an în care să-ți dedici atenția și timpul acestor cauze poate fi o variantă frumoasă care să te surprindă plăcut. Există și numeroase stagii de voluntariat în străinătate, în care poți combina plăcerea călătoriilor și a învățării cu modul în care poți să-i ajuți pe ceilalți. Despre beneficiile voluntariatului, citește și acest articol de pe blogul nostru: https://www.bestjobs.eu/casual/2022/12/02/ce-inseamna-voluntariat-si-cum-te-ajuta-in-cariera-12-locuri-unde-poti-face-voluntariat/
 • Timp pentru familie: Vrei să dedici mai mult timp familiei și celor dragi? Poate ai un copil mic sau un membru de care ai nevoie să ai grijă o perioadă – în acest caz, un concediu sabatic poate fi o formă prin care să-ți dedici mai mult timp celor dragi.
 • Un proiect personal important: ai nevoie de timp să creezi un proiect la care te gândești de mult? Fie că este vorba despre un website personal, de un startup sau de un proiect personal cum ar fi construcția unei case – un an sabatic poate fi modul în care reușești să ai grijă de acest proiect personal important pentru tine.

Cu siguranță, există și alte motive pentru care să-ți iei un concediu sabatic, chiar dacă acestea sunt cel mai des întâlnite. Cel mai important este să-ți dai seama ce ai tu nevoie și cum poți să-ți gestionezi timpul și energia pentru a-ți lua un concediu sabatic binemeritat.

Vrei să afli mai multe despre concedii, în România?

Citește și aceste articole de pe blogul nostru, cu informații despre concedii și despre ce spune legea noastră în acest sens:

Vrei un loc de muncă în care să ai mai multe zile libere?

Vezi care sunt joburile de pe BestJobs în care ai zile extra de concediu. Pregătește-te pentru a obține jobul visat, actualizându-ți profilul de pe BestJobs cu cele mai recente experiențe și cu abilitățile tale profesionale, apoi aplică la joburile care ți se potrivesc.

Photo by TelensFix


Citiți articolul original pe bestjobs.eu

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (bestjobs.eu) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
 • Niciun review
 • Adauga un comentariu

  Alții au citit și...

  Newsletter

  Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

  PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.