Link-urile prezente pe site-ul tău sunt foarte importante în principal pentru felul în care interacționează utilizatorii cu acesta, dar, mai presus de toate, pentru motoarele de căutare și felul în care „judecă” acestea calitatea și importanța unei pagini web.
Din punctul de vedere al optimizării pentru motoarele de căutare, adică SEO, link-ul cel mai important este backlink-ul. Acesta este acel link din exteriorul site-ului tău care trimite către o anumită pagină din interiorul acestuia. De ce este atât de căutat de către toți cei care lucrează în domeniul SEO? Acest backlink, este pentru motoarele de căutare un indicator de importanță al conținutului de pe site-ul tău, acela către se face trimiterea respectivă. Atunci când backlink-urile vin și de pe site-uri cu importanță și de prestigiu (cu autoritate), atunci acestea sunt și mai prețioase, pentru că vor determina motoarele de căutare să te situeze pe poziții fruntașe în paginile de căutări.
O interpretare și o înțelegere greșită a felului în care un motor de căutare vede aceste link-uri poate transforma succesul unei pagini într-un eșec. Există două tipuri de link-uri ce sunt despărțite doar prin prezența sau absența unui atribut: nofollow. Acest atribut îi atrage atenția crawler-ului motorului de căutare că nu trebuie să ia în considerare link-ul respectiv, ci să îl ignore în harta site-ului. Despre diferența dintre Dofollow și Nofollow voi scrie în cele de mai jos.
Ce sunt link-urile Dofollow
Link-urile Dofollow sunt toate link-urile obișnuite care nu prezintă atributul ”nofollow”. Pentru a-i indica unui motor de căutare că trebuie să urmeze link-ul respectiv pentru a evalua unde duce și dacă este un plus sau un minus pentru site-ul tău nu este necesar să îi spui explicit să îl urmeze printr-un atribut dofollow. Este doar necesar să creezi link-ul conform regulilor tag-ului respectiv, spre exemplu:
<a href=”https://www.yoursite.com/yourpage”>textul tău referitor la link-ul din tag</a>
Ce sunt link-urile Nofollow
Link-ul Nofollow este acel link care se construiește ca oricare altul, doar că include în codul său atributul rel=”nofollow”. Acesta îi va indica motorului de căutare că nu este nevoie să continue pe firul link-ului respectiv, ci îl va ignora și va trece mai departe în evaluarea poziției site-ului tău. Cum arată un asemenea tag? Precum cel de mai jos:
<a href=https://www.yoursite.com/comment1 rel=”nofollow”>textul tău</a>
Care este diferența clară între cele două tipuri de link-uri?
Acum că structura lor din punct de vedere al codului este clarificată, probabil că vă puneți întrebarea, de ce anume este nevoie de cele două și care este diferența dintre ele. Dacă nu vreau să „urmeze” link-ul acela motoarele de căutare, atunci de ce îl mai folosesc, nu? Răspunsul este simplu: pentru că vreau să îl utilizeze cei ce citesc conținutul meu și poate au nevoie de clarificări, dovezi, etc și atunci este nevoie de referința respectivă.
Principala mare diferență între cel două tipuri de link-uri, în afară de aspectul strict tehnic, este faptul că una este importantă pentru optimizarea pentru motoarele de căutare, iar cealaltă are valoare doar pentru utilizator și atât. Drept urmare dacă ai nenumărate backlink-uri către o pagină a ta, dar acestea sunt ”nofollow”, în fapt ele nu contează deloc pentru poziția pe care o vei avea pe paginile de căutare, SERP. Așa că, scopul tău principal este să reușești să creezi acest tip de legături, cele dofollow.
Ce link-uri au de obicei atributul Nofollow
Link-urile inbound cu atributul ”nofollow” au fost create de către Google pentru a putea bloca orice încercare de a păcăli motoarele de căutare. Atunci când blogurile erau la modă, comentariile la acestea au început ușor-ușor să devină medii perfecte pentru postare de link-uri către diverse site-uri, link-uri ce nu aveau nicio legătură nu nimic din blog-ul respectiv, ci erau doar spam. Motoarele de căutare nu distingeau între aceste link-uri de tip spam și cele cinstite. Astfel că, pentru a nu prejudicia site-urile ce aveau backlink-uri create în mod cinstit, Google a creat ”nofollow” tocmai pentru a împiedica aceste încercări de fraudare.
Astfel că primele link-uri ce trebuie să fie marcate ca nofollow sunt cele ce se regăsesc în comentarii, indiferent că sunt ale blog-urilor, site-urilor sau pe diversele rețelele de socializare, dar și acelea din widget-uri. Apoi link-urile ce apar în postările pe rețelele sociale sunt de asemenea nofollow. Ca o mică paranteză, pe Instagram, de exemplu nici nu puteți introduce link-uri în postări, ci doar în bio. Pentru a preveni și a limita apariția conținutului duplicat toate link-urile către comunicatele de presă trebuie marcate cu nofollow.
Sunt și site-uri, precum Quora, Wikipedia și Reddit au în mod standard orice link către surse externe marcate cu atributul specific de „ignorare” a link-ului.
Cum să recunoști link-urile Nofollow
Pentru oricine vizitează o pagină web, un link nofollow nu este cu nimic altfel decât unul dofollow. Ambele arată și se comportă identic în ochii privitorului. Totuși, de multe ori este important pentru tine să descoperi dacă un anumit link către site-ul tău este sau nu nofollow.
Pentru a descoperi ce este în spatele unui link ai mai multe instrumente la dispoziție, precum instalarea unei aplicații sau extensii care să marcheze toate acele legături nofollow. Majoritatea browsere-lor web oferă posibilitatea de a consulta sursa codului unei pagini, printr-un click dreapta de mouse pe pagina respectivă și apoi selectare lui „view source” sau „inspect”. Trebuie apoi să cauți acolo „nofollow” și îți vor fi marcate toate aceste tipuri de link-uri.
Există vreun avantaj SEO în link-urile nofollow?
Link-urile nofollow sunt până la urmă tot link-uri, ceea ce înseamnă că pentru vizitatori, pentru utilizatorul site-ului respectiv ele sunt doar link-uri. Dacă informația către care utilizatorii au fost trimiși, adică cea de pe site-ul tău este bine realizată, informativă, relevantă, atunci aceștia vor afla despre tine, despre site-ul tău, afacerea ta. Și, de fapt, motoarele de căutare și poziția pe paginile lor de rezultate au ca scop ca lumea să te cunoască și să te viziteze. Așa că link-ul respectiv, chiar ignorat de către motorul de căutare este un mare avantaj în folosul tău.
De asemenea trebuie să iei în calcul că atunci când vine de contorizarea atributelor unui site pentru un motor de căutare naturalețea și logica firească a limbajului și a prezentării informațiilor este la fel de importantă ca numărul și calitatea backlink-urilor. Folosirea atributelor nofollow pentru a împiedica crearea de conținut spam sau duplicat, dar introducerea unor link-uri care să explice sau să verifice anumite bucăți de informație, de conținut, nu fac decât să aducă încă un argument în favoarea site-ului tău.
CONCLUZIE
În concluzie, nu trebuie să consideri link-urile ce au nofollow o problemă sau un minus pentru site-ul tău. Este adevărat că backlink-urile obișnuite, acelea care sunt luate în considerare de motoarele de căutare sunt importante, dar încercările de a crea forțat asemenea legături pot duce de cele mai multe ori chiar la penalizări din partea motoarelor de căutare. Iar, linkurile nofollow îți pot aduce mulți vizitatori și chiar prestigiu în domeniul tău de activitate.
Adauga un comentariu