Deși pentru unii emailul poate părea o metodă învechită de marketing digital, se dovedește în continuare una dintre cele mai eficiente existente la ora actuală. Marketingul prin email presupune crearea unei baze de date a clienților care, spre deosebire de alte modalități de adresare a acestora, presupune abonarea acestora și acordul lor de a primii emailuri de la compania ta. Acest avantaj are două aspecte importante: faptul că cei cărora te adresezi au deja informații legate de tine, te cunosc, căci de aceea s-au abonat la lista ta de email ȘI lista aceasta de adrese de email poate deveni un izvor nesecat de informații legate de clienții tăi dacă știi cum să profiți de ea cu adevărat.
Una dintre modalitățile prin care poți afla cum poți să transformi o promoție într-o vânzare sau un client întâmplător într-unul fidel este testarea A/B. Ce este această testare, cum o poți folosi și la ce, toate aceste întrebări au răspunsurile mai jos.
Citește și:
Ce înseamnă testarea A/B în marketing?
Acest tip de testare în marketing înseamnă că ai creat două versiuni a unui tip de comunicare, adică A și B, iar diferențele dintre A și B nu sunt foarte mari, ci de multe ori doar de nuanță, exprimare sau format. Vei trimite sau prezenta varianta A unui grup de utilizatori sau abonați, iar varianta B unui alt grup. Ulterior vei analiza datele pe care le vor genera respectivele variante și pe baza lor vei putea decide care formă este mai potrivită clienților tăi. Acest tip de testare este extrem de folosită în orice formă de marketing pentru că aduce informații absolut necesare pentru desfășurarea sau lansarea unor campanii de succes.
Cum se face testarea A/B în email marketing
Atunci când ne referim la testarea de tip A/B în email marketing, vorbim despre două mesaje email transmise către două grupuri diferite de abonați. Rezultatele obținut de fiecare mesaj ne va ajuta să descoperim ce tip de mesaj este mai potrivit celor cărora te adresezi.
Așa cum am spus și mai sus o astfel de testare nu presupune că trimiți două emailuri total diferite sau care promovează lucruri diferite către două grupuri de abonați. Testarea A/B înseamnă să creezi două emailuri aproape identice, dar la care să schimbi nu produsul promovat sau forma în care apare, ci amănunte precum titlul, formula de adresare, felul în care arată un Call to Action, etc. Nu trebuie să uiți că te adresezi unui grup de persoane ce au ales să se aboneze deja la lista ta emailuri, drept urmare știu ce vinzi și cine ești, așa că doar modalitatea în care „vorbești” cu aceștia poate să aducă schimbări la felul în care aceștia reacționează la mailurile tale.
Ce elemente ale emailului este bine să testezi?
V-am dat deja câteva indicii un pic mai sus legat de micile elemente ce fac obiectul testării A/B de obicei și, care, chiar fac diferența.
Subiectul emailului
Cuvintele alese pentru subiect sunt foarte importante căci acestea fac diferența în majoritatea cazurilor între a deschide un email sau nu. Este deci foarte important să găsești „formula magică” pentru ca cei cărora le trimiți mailul să îl și deschidă.
Numărul de caractere, felul în care aranjezi cuvintele, includerea de emoticoane sau nu, fontul și culoarea sau grosimea sa, toate aceste elemente adaugă un plus sau un minus interesului pe care îl vei suscita destinatarului. Astfel că subiectul emailului este unul dintre principalele teme de testare de tip A/B.
Formula de adresare
Majoritatea abonaților persoane fizice mai mult ca sigur că vor prefera să li se trimită emailuri personalizate, adică adresate lor, nu unui „abonat” sau „client”. Nivelul de personalizare poate fi acesta important, spre exemplu, pentru unii va fi îndeajuns să le spuneți „Bună Ion Popescu”, dar alții vor fi mai atașați de o formulă de tipul „Salut Ion!”. În aceste două exemple este modificat tonul adresării, iar acesta este și el important și ar trebui să facă subiectul unei testări A/B.
Formula de adresare s-a dovedit importantă chiar și în cazul emailurile de tip B2B, pentru că în spatele unui Departament de Vânzări sau Financiar se află o echipa, niște persoane ce au nume și prenume. Personalizarea acestor tip de emailuri este de multe ori poate chiar mai importantă decât în cazul persoanelor fizice, pentru că presupune că expeditorul este la curent cu modificările din structura companiei destinatare și știe cui îi este adresat respectivul email.
Imaginile și grafica
Este posibil să descoperi că potențialii tăi clienți au o preferință pentru o anumită combinație de culori sau un anumit tip de grafică și această descoperire să le suscite interesul. Poți descoperi care anume combinații sau elemente grafice sunt preferate de către aceștia tot prin intermediul unui studiu A/B. Este greu de acceptat și pentru unii greu de crezut, dar creierul uman reacționează diferit la diverse culori.
În același registru se înscriu și imaginile folosite în corpul emailului. Tipul de imagine, culorile preponderente sau felul în care este aceasta integrată, toate aceste elemente pot fi supuse cu succes testării A/B pentru un mai mare reach.
Momentul zilei și/sau al săptămânii
În funcție de obiceiurile clientului tău este posibil ca un anumit email să fie ignorat pentru că a fost transmis într-un moment în care destinatarul său nu avea timp sau nu era înclinat să îl citească. Un mesaj promoțional necitit, dacă nu este esențial, cum arareori este vreunul, nu va mai fi citit vreodată și va sfârșii de multe ori în coșul de gunoi.
Creează testări A/B tocmai pentru a descoperii ce zile ale săptămânii și/sau ce momente din zi sunt propice pentru tine să trimiți un email către un client, adică în ce asemenea momente este acesta mai înclinat să îl deschidă, să îl citească și de ce nu, chiar să continue cu ceea ce i-ai sugerat să facă (call-to-action).
Call-to-action
Până la urmă scopul emailul tău este exact acesta: să îi determini pe cei care îl primesc, nu numai să îl deschidă, să îl citească, ci și să facă exact acea acțiune pe care o dorim noi. Felul în care este integrat acest call-to-action și modalitatea prin care este formulat sunt caracteristici foarte importante. Astfel că testele A/B care să stabilească dacă un link este mai eficient decât un buton sau dacă un call-to-action în subiect este mai bun decât unul in corpul emailului, etc.
Cum poți crea o testare A/B cu adevărat eficientă
Pentru ca acest tip de testare să fie cu adevărat un succes va trebui să planifici totul foarte atent. În primul rând trebuie să decizi ce element dorești să testezi și care este așteptarea ta de la mesajul respectiv.
Trebuie să iei în considerare faptul că nu poți compara mere cu pere, drept urmare de la bun început trebuie să îți stabilești un obiectiv și două variabile ale unui același mijloc de comunicare, variante menite să obțină exact acel obiectiv. Spre exemplu, să spunem că dorești să generezi mai mulți vizitatori pe site și vrei să testezi cum îi determină subiectul mesajului pe destinatari să acționeze în acest sens: câți deschid, câți citesc, câți dau click.
De îndată ce ai ales ce vrei și ce element să modifici în cele două variante urmează să creezi grupurile de testare. Recomandarea experților este să folosești întreaga bază de clienți pe care să o împarți în două pentru a evita o segmentare suplimentară în eșantionul ales.
În mod logic urmează crearea celor două variante de mesaje email și transmiterea lor către grupurile create. După un timp vei putea primi rezultatele generate de acestea pentru ambele grupuri și le vei putea analiza în amănunt. Pe baza lor nu îți rămâne decât să alegi varianta „câștigătoare” și să o folosești.
CONCLUZIE
Testarea A/B este foarte utilizată în marketing și, motivul pentru care este așa, este faptul că produce rezultate cu adevărat folositoare. Este bine să știi, însă, că acest tip de testare nu trebuie făcut o dată în viață, ci în mod periodic pentru aceleași elemente. Și da, trebuie folosit pentru toate părțile componente ale strategiei de marketing, evident unde este posibil.
Adauga un comentariu