3 modalități de redirecționare a adresei URL a unui site webdoar 4 minute sa citesti articolul

302 Redirect Compare Contrast With 301 Alternatives

Dacă lucrați în domeniul marketing-ului digital sau al optimizării pentru motoarele de căutare mai mult ca sigur că ați auzit vorbindu-se sau ați citit despre redirecționări de pagini sau site-uri. Și probabil că dacă  nu ați studiat problema sau nu v-ați confruntat cu aceasta până acum vă întrebați pe bună dreptate: de ce să redirecționez un URL, când pot să îi creez adresa pe care o vreau de la bun început?

Răspunsurile la această întrebare sunt multiple și logice. În primul rând site-ul vostru poate să aibă nevoie de un redesign și de o modificare a structurii, dar aveți o poziție bună în SERP și nu vă doriți ca o dată cu adresa nouă să o pierdeți. Așa că soluția optimă este să redirecționați vechea adresă către noua adresă, păstrându-vă poziția deținută. Sau poate că aveți anumite pagini pe care le doriți înlocuite sau revizuite, dar nu vreți ca atunci când vizitatorii voștri încearcă să le acceseze să primească o eroare de pagină inexistentă. Din nou, redirecționarea paginii respective spre una noua cu relevanță pentru cea veche este soluția cea mai fericită. Sau poate aveți o campanie pe care o desfășurați și vă doriți un URL specific pentru aceasta, tot ce trebuie să faceți este din nou să redirecționați URL-ul dorit spre cel existent. 

Ce este redirecționarea adresei URL

Este o instrucțiune pe server-ul de găzduire a site-ului tău sau o bucățică de cod HTML pe pagină (funcție de tipul redirecționării) ce îi spune browser-ului utilizatorului atunci când acesta introduce o adresă sau accesează o pagină web să meargă către altă adresă indicată de el. Aceasta este destinată evitării frustrării utilizatorului și anume afișării acelei erori de pagină negăsită.

În ciuda faptului că toată lumea vorbește despre redirecționarea de tipul 301, există mai multe alte metode de a crea redirecționări. Voi descrie mai jos cele mai importante modalități de a crea redirecționări și vă voi explica și care sunt diferențele principale între acestea. 

  1. Redirecționare de tipul 301

Redirecționarea 301 este cel mai utilizat și cunoscut mod de a trimite către un alt URL (adresă web). Este o metodă de redirecționare permanentă. Redirecționarea permanentă este preferata motoarelor de căutare și de aceea este cea mai potrivită metodă de redirecționare pentru SEO. Aceasta îi transmite crawler-ului că adresa respectivă s-a mutat permanent la cea către care este redirecționat. Astfel pentru Google va fi foarte ușor să indexeze noile URL-uri. În plus, backlink-urile și traficul de pe site-ul inițial se vor păstra în marea lor majoritate.

Este o bună modalitate de a face tranziția către un nou URL al site-ului tău atunci când realizezi un redesign. Mută tot conținutul site-ului vechi la adresa nouă, redirecționează și apoi fă redesign-ul. În felul acesta vei avea asigurat traficul până când noul site se va umple de conținut. 

  1. Redirecționare de tipul 302

Redirecționarea 302 este un tip de redirecționare temporară. Cunoscută și sub codul 307, acest tip de redirecționare nu este foarte comună. Spre deosebire de 301, această redirecționare îi atrage atenția motorului de căutare că la un moment dat te vei întoarce la vechiul URL. Adică acesta va continua să trimită la noul URL prin intermediului celui vechi.

Acest tip de redirecționare este folosit atunci când se face o testare de tip A/B și este nevoie să vezi care dintre cele două versiuni este mai eficientă pentru tine. De asemenea redirecționarea aceasta este folositoare celor care fac un redesign de site, dar nu intenționează să modifice și URL-ul, iar până când acesta este gata pentru a nu-și frustra utilizatorii îi redirecționează către un site temporar. 

  1. Meta Refresh

Acesta este un tip diferit de redirecționare și se introduce în codul HTML al paginilor redirecționate. Aceste porțiuni de cod îi spun browser-ului utilizatorului că trebuie să acceseze adresa web indicată. Este un tag meta care îți permite să afișezi un mesaj de tipul „Acest site a fost redirecționat. Dacă nu sunt redirecționat automat în 3 secunde, apăsați aici”. Probabil că v-ați întâlnit cu acest mesaj la un moment dat, dar nu foarte de curând. Este mai simplu și mai rapid ca sit-eul să fie pur și simplu redirecționat printr-un redirect HTTP 301, decât printr-un tag meta.

Motoarele de căutare pot chiar să penalizeze acest tip de redirecționare. În multe cazuri aceștia consideră Meta Refresh o modalitate de a „trișa” și crea spam. Aceasta pentru că pe parcursul minutelor sau secundelor în care ești redirecționat poți folosi pagina respectivă pentru a afișa reclame ce pot să nu aibă nicio legătură cu site-ul tău. Drept urmare motoarele de căutare nu prea privesc cu ochi buni meta tag-uri de tip Refresh.

CONCLUZIE

În concluzie, redirecționarea cu HTTP cod 301 este cea mai populară pentru că este și cea mai bună pentru a-ți păstra reputația în fața clienților, dar și atributele SEO câștigate de-a lungul timpului. Varianta 302 poate fi o posibilitate atunci când testezi un nou design, dar își dorești ca în scurt timp să te întorci la același URL avut anterior. Iar Meta Refresh-ul putem spune clar că ar trebui evitat pe cât posibil.

Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
  • Antena24.ro
    26 martie 2023 at 23:00

    Cum pot redirectiona adresele vechii .html catre adresele noi fara .html

    • Redactia
      27 martie 2023 at 10:10

      Pentru a redirecționa adresele vechi cu .html către adresele noi fără .html, puteți utiliza o regulă de redirecționare în fișierul .htaccess al site-ului dvs. Aceasta va instrui serverul web să redirecționeze automat cererile pentru paginile vechi către paginile noi.

      Iată un exemplu de regulă de redirecționare pe care o puteți utiliza în fișierul .htaccess:
      RewriteEngine on
      RewriteRule ^(.*)\.html$ /$1 [R=301,L]

      Aceasta va redirecționa toate cererile pentru pagini cu extensia .html către aceleași pagini, dar fără extensia .html. De exemplu, o cerere pentru „pagina-veche.html” va fi redirecționată către „pagina-veche”.
      Asigurați-vă că faceți o copie de rezervă a fișierului .htaccess înainte de a face orice modificare, pentru a evita pierderea datelor sau a configurațiilor importante.

Adauga un comentariu

Newsletter

Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.