Reeditarea conținutului: Cum se actualizează postările de blog vechi pentru SEOdoar 5 minute sa citesti articolul

old blog posts

Zilnic se scriu milioane de articole pentru blog-uri, iar dintre acestea sute sunt cu adevărat valoroase. Totuși cu trecerea timpului acestea devin neimportante, iar de unde traficul tău pentru acele postări era imens, acum nimeni nu le mai vizitează.

Pe de altă parte avem o presiune constantă de publicare a unor articole noi, de a duce informație nouă, relevantă și valoroasă.

Există o variantă prin care să unim aceste două elemente, conținutul vechi ce nu mai produce trafic cu nevoia de informații noi: să reedităm conținutul mai vechi pentru a crea postări ce vor fi citite de vizitatori.

Dar cum să actualizăm aceste postări vechi? Ce anume trebuie să facem și care sunt pașii pe care trebuie să ne concentram?

Ce postări merită reeditate?

Înainte de toate trebuie să stabilești care postări merită aruncate și care au încă potențial sau este păcat să le distrugi. Pentru a stabili care dintre aceste postări merită revizuite și reeditate apelează la Google Analytics pentru a crea o listă cu paginile tale de blog și analiza acestora. Vei afla astfel care sunt cele mai vizionate, care au cel mai mic bounce rate, care este numărul de vizualizări, etc. Pe baza acestor date vei putea evalua care dintre articolele tale mai vechi merită să fie revizuite și reeditate.

De asemenea încearcă să verifici și care sunt acele postări care nu s-au clasat așa bine cum te așteptai, adică în primele 3 poziții la căutarea pentru un anumit cuvânt cheie. Folosește Google Search Console și vezi care pagini s-au situat pe locuri mai mari de 4 la căutările specifice pentru anumite cuvinte cheie. Vizualizează aceste pagini, iar dacă tu consideri că ar fi trebuit să fie mult mai sus încearcă să afli care a fost problema. Și nu uita că se poate întâmpla ca aceasta să nu fie neapărat conținutul în sine, ci alte probleme SEO. 

Actualizează conținutul pentru a-l face actual

Este un fapt știut că lucrurile se modifică în timp, datele problemei se schimbă, oamenii îți modifică comportamentele sau produsele tale se schimbă, compania ta se maturizează. Ceea ce acum 1 an era conținut valoros, azi poate fi un fir de nisip în ocean. Dacă vrei ca ceea ce ai scris să continue să genereze trafic va trebui să adaptezi conținutul respectiv la momentul în care trăiești. Ia ca exemplu anul în care ne aflăm, după luna martie a acestui an modul în care lumea face afaceri, lucrează, cumpără și se comportă este total diferit față de acum un an. Așa că, probabil jumătate din articolele de pe blogul tău nu mai sunt de actualitate, deci poți să le actualizezi pe baza realității curente.

Există și posibilitatea ca informațiile prezentate inițial să se modifice datorită unor noi descoperiri sau experimente, așa că informația ta trebuie reeditată pentru a rămâne actuală. 

Înlocuiește cuvintele cheie vechi cu unele noi, relevante acum

Felul în care utilizatorul se raportează la un motor de căutare se modifică semnificativ în timp. Acum 10 ani nu îți permiteai ca utilizator să cauți „producători uniforme școlare București”, iar maximum pe care puteai să îl încerci era „uniforme școlare”. Sunt cuvinte care nu se mai folosesc sau lucruri care nu se mai caută la vânzare sau produse care îți transformă denumirea populară în timp. Oamenii și nevoile lor se schimbă de-a lungul anilor, iar acest fapt se reflectă extrem de bine în felul în care aceștia interacționează cu motoarele de căutare. Așa că va trebui să realizezi un nou studiu legat de cuvintele cheie relevante pentru afacerea ta și/sau pentru postarea respectivă și să le înlocuiești cu cele actuale. 

Verifică toate link-urile

Acest punct nu are poate așa de mult legătură cu o reeditare în fapt a conținutului, ci mai degrabă cu o revizuire a sa în conformitate cu SEO. Faptul că articolul sau postarea ta nu se află pe o poziție bună în clasarea pe Google poate să nu aibă nicio legătura cu conținutul, ci cu link=urile existente în postarea respectivă sau cele ce conduc către aceasta (backlink-uri). Este foarte posibil să ai câteva link-uri care nu mai funcționează, indiferent că sunt referințe externe sau interne sau la fel de bine se poate ca un director să te fi adăugat cu vreun articol și Google să te penalizeze pentru că acesta este de o calitate îndoielnică. Ceea ce trebuie să faci este să verifici link-urile interne din articolul tău să vezi dacă nu cumva ai șters vreo referință internă și linkul respectiv duce nicăieri, apoi cele externe pentru a vedea dacă trimiterile tale mai au corespondent. După aceasta evaluează cu ajutorul unui instrument dedicat dacă nu cumva vreun director „rău famat” te are în lista cu legături către articolul acela și fie folosește disavow, fie adresează-te administratorului acelui director pentru a te scoate din el. 

Transformă postările în funcție de intenția utilizatorului

În spatele fiecărei căutări se află un scop, o intenție de a găsi o anumită soluție, informație care să răspundă cât mai bine necesităților celui ce a realizat respectiva căutare. Așa că tu trebuie să descoperi care sunt acele intenții atunci când vine vorba despre cuvintele tale cheie. Fă o mică cercetare în acest sens și vei descoperi cum poți transforma postări inutile în adevărate mine de aur în ceea ce privește traficul.

Ia în considerare că cele mai multe căutări se leagă de instrucțiuni despre cum să faci un anumit lucru în câți mai puțini pași, ghiduri, liste, tutoriale. Cu cât reușești să simplifici mai mult o anume postare atunci când vine vorba de instrucțiuni pentru a face ceva anume, cu atât vei avea mai mulți utilizatori. Nimeni nu vrea să citească 3 pagini atunci când caută cum să facă omletă. Pe de altă parte, dacă postările sau articolul tău sunt adresate profesioniștilor sau formatorilor de opinie dintr-un domeniu, atunci cu siguranță vei vrea să extinzi subiectul, să expui mai multe puncte de vedere și să le analizezi funcție de propria ta perspectivă și probabil că aceasta îți va lua 3 pagini, dar publicul tău este obișnuit cu asta.

CONCLUZIE

Conținutul se creează greu. Sunt persoane ce pot să scrie oricând și despre orice, dar alții consideră dificil acest proces. Un articol de blog cu adevărat valoros necesită un timp pentru a fi creat pentru că ai nevoie de cercetarea subiectului, apoi de găsirea cuvintelor potrivite pentru a reda propria ta opinie. În mod eronat lumea crede că dacă cineva activează într-un anumit domeniu este ușor să compună un text legat de acesta. Orice informație se bazează în fapt pe informații găsite anterior de alte persoane așa că întotdeauna va exista cercetare și referințe. Concluzia la care am vrut să ajung este că este dificil să renunți al un material bun de pe site-ul tău pentru că pe lângă valoarea sa în sine, acesta reprezintă și ore bune de muncă. Așa că cel mai bine este să găsești modalități pentru a-l putea refolosi.

Petra Frederikson

Petra Frederikson

mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Alții au citit și...

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.