HTML6: Ce este și când se va lansa?doar 4 minute sa citesti articolul

html6

Întotdeauna în lumea tehnologiei, în special  în lumea Internetului totul este în continuă mișcare și transformare. Ritmul inovației este din ce în ce mai rapid și de aceea există și din partea publicului, a clienților o așteptare constantă legată de noile versiuni nu numai ale programelor utilizate și ale aplicațiilor, dar și ale standardelor utilizate și le limbajelor de programare implicate în crearea acestora.

Se vorbește deja de ceva vreme de apariția unei noi versiuni a limbajului de programare HTML, mi exact HTML6. Pentru a răspunde tuturor întrebărilor legate de HTML 6, inclusiv ce aduce nou și când va apărea am creat articolul de față. Voi explica aici care sunt noutățile, dar voi încerca să îndepărtez o parte din confuzia legată de data de apariție. 

Ce este HTML și HTML5?

HTML, ce vine de la Hypertext Markup Language, este un limbaj de programare realizat pentru crearea de pagini web. De la începuturi până azi acesta a cunoscut mai multe versiuni, ajungând la versiunea actuală, lansată în 2014, HTML 5. HTML5 este probabil cea mai completă și atent creată versiune a limbajului HTML și scopul său primordial a fost de a include un suport cât mai bun pentru materialele audio și video, posibilitatea de a stoca și folosi conținut web offline, dar și optimizarea pentru terminalele mobile. 

Când se va lansa HTML6?

Răspunsul vă va suna poate ciudat sau un pic neclar. NU există o dată de lansare, pentru că nu se va lansa niciodată. Ceea ce lumea denumește HTML6 a început deja să fie lansat în bucățele. WhatWG – Web Hypertext Application Technology Working Group – este o organizație ce se ocupă de standardizarea HTML pentru întreaga lume. Aceștia au anunțat că ultima versiune va fi HTML 5, pentru că ulterior se va renunța la versionarea actualizărilor limbajului. Acesta va rămâne cunoscut sub denumirea generică de HTML, iar modificările ce se vor efectua asupra linilor noi sau existente de cod, se vor lansa treptat și se vor integra în browsere pe măsură ce vor fi realizate.

Aceștia au denumit acest tip nou de standardizare „living standard” pentru că se vor face modificărilor și anunțuri asupra acestora de-a lungul timpului pe măsură ce se vor dezvolta. 

Ce este nou în HTML 6?

Dar totuși care sunt acele noutăți pe care ni le aduce HTML 6 sau HTML?

Modalele native

Căsuțele de dialog modale create cu JavaScript vor fi înlocuite de un tag nou HTML, mai exact tag-ul <dialog>. În mod standard căsuța de dialog se va deschide la trecerea mouse-ului peste textul respectiv, iar fundalul peste care va apărea (pagina web în sine, peste care apare căsuța de dialog modală) va fi gri, pagina web în sine nemaiputând fi accesată. Aceste caracteristici se pot modifica cu adăugarea de atribute JavaScript.

Acest tip de formulare legate de instanțele modale sunt foarte utile atunci când este nevoie de colectarea unor informații minimale. În acest moment doar Chrome și Samsung Internet sunt singurele browsere în care a fost integrat deja acest standard. Celelalte browsere vor afișa caseta de dialog, dar în interiorul pagini, și nu ca element de dialog modal.

Taguri expres

O altă inovație o reprezintă posibilitatea dezvoltatorilor de a folosi taguri expres, adică tagurile pe care și le doresc ei în loc de cele predefinite. Aceștia vor putea, spre exemplu să utilizeze tag-uri de tipul <logo> </logo> sau <toolbar> </toolbar> pentru a defini direct respectivele elemente ale paginii web. În plus, acest tip de taguri aduce simplificarea tagului <div>, pentru că acestea se vor transforma direct în atributele lor. Mai exact: <div id=„wrapper„> se va transforma în <wrapper>, iar <div id=„container„> se va transforma în <container>.

Namespaces

HTML6 va folosi elemente de tipul namespace care sunt de fapt specifice XML. Folosirea acestora este un standard impus de către W3C (organizația ce standardizează WWW peste tot în lume) și este menit să elimine confuziile legate de folosirea aceluiași tag pentru mai multe scopuri. Elementele de tipul namespaces, arată așa: <html:x> și au scopul de a determina o acțiune specifică a browser-ului. Cele mai comune ar fi:

<html: head> – acesta este echivalentul tagului <head>

<html: title> – echivalentul tagului <title>

<html: meta> – acest tag aduce ca noutate lipsa necesității de a folosi datele meta standard, ci poți ă creezi și să utilizezi orice tip de conținut meta.

<html: link> – echivalentul tagului <link>

<html: media> – în acest tag intră absolut orice formă de media, el înlocuind tagurile <video>, <img>, <audio>, <embed>. Browser-ul va ghici ce tip de conținut este după extensie, aceasta în cazul în care nu îi acorzi tu un atribut type (<html: media type=”image” src=”images/image1.jpeg”>)

Taguri simple/duble

Vor exista două tipuri de taguri (ca și în prezent): cele simple și cele duble. Cele simple nu includ text, ci doar atribute, iar cele duble includ și text. Inovația este că cele simple nu vor trebui închise () și vei putea folosi o variantă care să „se închidă singură”. Adică în loc de <foo class=xyz> </foo>, poți folosi doar <foo class=xyz/>

Meniuri personalizabile

Există anumite aplicații destinate utilizatorului ce îi permite acestuia să personalizeze anumite elemente, cum ar fi meniurile. Din păcate acest tip de personalizare nu este foarte bine integrat pentru că dacă utilizatorul alege să adauge un element nou la un meniu, felul în care pagina va arată ulterior se va modifica simțitor. Noile modificări la HTML îți propun să îndrepte această probleme oferindu-i utilizatorului mult mai multă liberate.

O parte din modificările de mai sus sunt deja integrate în browsere precum Chrome, restul sunt încă în lucru și vor fi introduse treptat, pe măsură ce vor fi perfecționate. Rămâne de văzut exact ce se va întâmpla după ce toate aceste schimbări vor fi adăugate, mai exact ce ne rezervă viitorul în materie de HTML.

Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.