Drumul către a deveni un adult este un moment interesant și încărcat pentru adolescenți. Este plin de noi experiențe și provocări pe măsură ce adolescenții încep să afle cine sunt și să devină mai independenți. Poate fi, de asemenea, un timp în care părinții sunt puși tot timpul la încercare. Mulți vor trebui să facă față schimbărilor de dispoziție și argumentelor care vin odată cu creșterea unui adolescent. În același timp, adolescenții au multe așteptări asupra lor – de acasă, de la școală și de la colegii lor. Ne așteptăm ca aceștia să se comporte ca niște adulți tineri, și totuși sunt adesea tratați ca niște copii.
Deci, dacă vă faceți griji dacă adolescentul dumneavoastră are o problemă sau credeți că a fost agresat de un altul sau el însuși are un comportament agresiv față de alții, este important să căutați ajutor. Nu așteptați doar să iasă singuri din ele – i-ați putea lăsa vulnerabili. Vestea bună este că există o mulțime de ajutor la dispoziție. Și există o mulțime de informații aici pentru a vă sprijini.
Citește și:
În primul rând, ce este cu această agresivitate sau “bullying” (cuvânt preluat din limba engleză) în rândul adolescenților? Acest bullying este descris ca un comportament care: este destinat să provoace suferință sau rău, implică un dezechilibru de putere sau status între agresor și țintă și, în general, apare în mod repetat. Există o linie subțire care face diferența când cineva trece de la o simplă enervare la bullying și este important să recunoaștem când și dacă are loc această schimbare. Acesta este un comportament învățat și nu ceva care apare în mod natural la adolescenți. Este prevenibil și rezolvabil dacă cei din sfera vieții unui adolescent rămân vigilenți și deschiși la comunicare și schimbare în mod sincer.
Agresivitatea (bullying-ul) este mult mai des întâlnită decât ne-am dori noi să credem. Se întâmplă pe coridoarele școlii, în curte, pe străzi și, din păcate, uneori și în sălile de clasă. Nedepistată la timp, poate lăsa traume și repercusiuni ireversibile asupra adaptabilității copilului în societate.
E bine de știut că există mai multe tipuri de bullying, ea neputând fi limitată doar la agresiunea fizică sau la cea care poate fi ușor de recunoscut. Spre exemplu, hărțuirea verbală implică o tachinare continuă cu intenția de a face rău. Hărțuirea fizică este cea mai evidentă și implică un comportament violent față de o persoană. Hărțuirea emoțională este mai subtilă și apare atunci când un agresor își propune să facă o persoană să se simtă nesigură, izolată sau nesigură. O formă de agresiune care nu este adesea cunoscută sau etichetată drept bullying este intimidarea sexuală, care este în mod caracteristic foarte diferită de a flirta cu cineva ci are intenția de a dăuna sau de a exploata cealaltă parte. Este unilateral, continuă după ce victimele obiectează și se bazează pe un dezechilibru de putere. Mai nou, odată cu apariția rețelelor sociale, hărțuirea cibernetică (cyber-bullying) este o altă formă de hărțuire care este indicativă a abuzului prin intermediul platformelor de socializare, e-mail, text etc.
De ce copiii îi agresează pe alții? Este greu de înțeles de ce unei ființe umane i-ar plăcea să rănească alte ființe umane, dar există motive psihologice și fizice pentru care un adolescent devine un agresor. Experiențele pe care oamenii le-au avut în copilărie, bunăstarea lor psihologică și relațiile lor personale influențează dacă cineva se va angaja sau nu în agresiune. Unii adolescenți ar putea intimida pentru că se văd pe ei înșiși ca fiind mai buni decât alții sau ar fi putut fi crescuți să se gândească prost la cei care sunt diferiți de ei. Iată 8 motive pentru care ei fac asta:
Dezechilibru de putere
Adolescenții care doresc să dețină controlul sau să aibă putere sunt predispuși la agresiune. Acest lucru se poate datora faptului că nu simt nicio putere în propria lor viață, ceea ce face ca obținerea acesteia în interacțiunile sociale să fie mai atrăgătoare. Este posibil să prefere să interacționeze cu ceilalți numai atunci când este preferat lor. Dacă lucrurile nu merg pe calea lor, atunci pot recurge la agresiune
Popularitate
Uneori, agresiunea poate fi o manifestare a statutului social. Copiii populari își bat joc de copiii mai puțin populari. Popularitatea poate, de asemenea, să îi determine pe copii să răspândească zvonuri și bârfe, să se folosească un vocabular neadecvat și să-i ostracizeze pe alții.
Răzbunare
Există tendința ca unii adolescenți care au fost victime ale agresiunii să caute modalități de a riposta sau de a se răzbuna. Acești copii sunt adesea denumiți victime ale agresorilor și se simt adesea justificați în acțiunile lor, deoarece și ei au fost hărțuiți și chinuiți.
Alte probleme
Adolescenții care vin din case abuzive sunt mai predispuși să agreseze decât alți copii, deoarece agresiunea și violența sunt modelate deja pentru ei. De asemenea, copiii cu părinți permisivi sau absenți pot recurge la agresiune. Le oferă un sentiment de putere și control, care lipsește în propria lor viață.
Plăcere
Copiii care se plictisesc și caută divertisment vor recurge uneori la agresiune pentru a adăuga un pic de emoție și dramă vieții lor. De asemenea, ar putea alege să intimideze, deoarece le lipsește atenția și supravegherea părinților. Drept urmare, agresiunea devine o ieșire pentru atragerea atenției.
Prejudecăți
Cel mai adesea, adolescenții ii vor intimida pe alții pentru că ei sunt diferiți într-un fel. De exemplu, copiii pot fi vizați deoarece au nevoi speciale sau alergii alimentare. Alteori, copiii sunt selectați pentru culoarea pielii, religie, identitate de gen și orientare sexuală. Un fel de prejudecată stă adesea la baza agresiunii.
Presiunea colegilor
Uneori, copiii îi hărțuiesc pe alții pentru a se integra mai bine într-un grup, chiar dacă asta înseamnă a merge împotriva judecății lor mai bune. Adesea, acești copii sunt mai preocupați să se încadreze și să fie acceptați decât sunt îngrijorați de consecințele agresiunii.
Frică
Frica, o emoție foarte intensă stă la baza bullying-ului. În spatele comportamentelor agresive ale adolescenților și copiilor stă acest sentiment care și el le dictează să rănească pe cei din jurul lor.
Adauga un comentariu