Este adevărat că nimeni nu pornește o afacere cu gândul că va eșua. Poate că există undeva această idee ce nu vă dă pace, și anume, că există posibilitatea ca în cele din urmă să nu reușiți să luați avânt și să puteți crea o afacere care să compenseze job-ul avut anterior și să creeze chiar un venit mai mare și constant. De multe ori această idee se transformă într-o teamă ce crește și vă poate împiedica să faceți acest pas, și anume de a crea propria afacere. Teama de eșec de necunoscut, dar și de falimentul personal este un factor des întâlnit pentru care foarte mulți dintre cei cu idei bune, dar lipsă de curaj evită să pornească o afacere personală și preferă să îți pună calitățile în slujba companiilor deținute de alți.
Articolul de față este creat tocmai pentru a vă arăta că există niște pași esențiali pe care îi puteți parcurge, pași ce vă vor asigura că nu veți ajunge la ruină, „la sapă de lemn”, cum se spune popular, în cazul în care afacerea voastră eșuează. Aceste sfaturi sunt extrem de importante și pentru cei care nu au frica eșecului pentru că vă arată cum să gestionați o afacere proprie și să aveți întotdeauna un oarecare control asupra finanțelor ce vă asigură întreținerea vieții personale.
Creează un cont personal de economii
Contul de economii trebuie să fie un gest financiar pe care toată lumea să îl facă, indiferent că deține sau nu o afacere. Știu, este foarte dificil, mai ales atunci când venitul tău este mic, să reușești să pui deoparte câțiva bănuți. Totuși, oricare dintre noi ar trebui să creeze un asemenea cont și să realizeze o schemă de economisire. Dacă vei considera că nu ai îndeajuns de mulți bani pentru a economisii, cu siguranță nici nu o vei face. În loc să pornești de la această idee preconcepută, fă următorul experiment: atunci când primești salariul sau suma de bani lunară ce reprezintă venitul tău, varsă o sumă de bani prestabilită în contul de economii. Dacă lași banii în contul de cheltuieli vei observa că aceștia dispar ușor, ușor, fără să realizezi unde și fără să mai rămână nimic să pui în contul de economii.
Atunci când îți deschizi propria afacere, la început va merge mai greu, vei avea cheltuieli mai mari și venituri mai mici. De multe ori va trebuie probabil să impulsionezi afacerea cu bani din contul personal. Contul de economii va deveni astfel esențial pentru o bună funcționare a vieții tale. Acest cont trebuie să fie acel cont bancar al tău pe care să nu îl folosești nici pentru problemele personale și nici pentru afacerea ta. Dacă vei eșua în încercările de a crea o afacere personală de succes, până când vei reuși fie să găsești o nouă slujbă, fie până când vei găsi alte proiecte va urma o perioadă în care singurii bani pe care te vei putea baza vor fi cei din contul de economii. Așa că fă-ți acest obicei clar, lunar sau bilunar de a depozita o sumă fixă de bani în contul de economii.
Creează bugete stricte, separate pentru cheltuielile persoane și cele de business
Este un fapt cunoscut că legea te obligă atunci când ai o afacere personală, indiferent de forma sa juridică (societate comercială, PFA, întreprindere individuală, etc), să creezi un cont special destinat exclusiv afacerii tale. Astfel vei avea două conturi: unul personal și unul al afacerii.
Problema pe care vreau să o pun la acest punct este că pe lângă conturile diferite, va trebui să creezi și bugete de cheltuieli pentru fiecare dintre cele două conturi. Parte din succesul financiar este ceea ce am putea denumi „o igienă financiară” strictă. Atunci când ne aflăm la început de drum cu o afacere nu ne permitem să facem cheltuieli imprudente sau inoportune, nici din bugetul destinat afacerilor și nici din cel personal. Trebuie să cheltuim cu măsură și pentru strictul necesar, lăsând plăcerile și răsfățurile pentru un pic mai încolo când vom sta bine pe picioarele noastre, afacerea este sigură și ne vom putea permite și alte lucruri. Drept urmare creează un buget strict și clar pentru cheltuielile de afaceri și pentru cele personale și ține-te de aceste bugete cât mai bine. Desigur, atât în planul personal cât și cel al afacerii pot apărea cheltuieli neprevăzute, dar necesare, așa că este posibil ca de câteva ori să trebuiască să încalci bugetele prestabilite. Totuși nu face din asta un obicei și evaluează cu mare atenție dacă o anumită cheltuială este sau nu cu adevărat necesară.
Încearcă să sprijini financiar afacerea prin alte proiecte
Există o zicală care spune „să nu îți pui toate ouăle într-un singur coș”. Dacă afacerea nouă îți permite, nu renunța la serviciul tău până când aceasta nu ia avânt, până când nu semnezi primele contracte pe termene mai lungi. Nu te grăbi să renunți la venitul sigur existent pentru ceva ce nu știi cum și când va merge. Da, va fi foarte greu la început să te duci la serviciu și la întoarcere să te ocupi de afacerea ta, dar de multe ori acest sacrificiu este necesar pentru a te asigura că veniturile tale u scad brusc și nu îți mai poți permite să plătești lucruri de bază precum chiria sau abonamentul la telefonul mobil.
Dacă nu ai posibilitatea să lucrezi în continuare, pentru că timpul sau noua afacere fac acest lucru imposibil, atunci găsește alte modalități suplimentare de a câștiga bani pe lângă afacerea ta. Angajează-te în proiecte freelance, lucrează part time ca șofer Uber sau de ce nu, fă curierat. În funcție de ceea ce știi să faci și de timpul pe care îl poți rupe din cel dedicat noii tale afaceri, găsește ceva ce îți poate aduce sume de bani suplimentare și rapid.
Ține o evidență contabilă clară și verific-o constant
Mai mult ca sigur că va trebui chiar de la început să angajezi un contabil care să se ocupe de raportările către stat, dar ia în calcul și faptul că acesta te poate ajuta și pe tine legat de cheltuieli și venituri. Dacă vei angaja o persoana pricepută sau o companie bună, acestea vor putea oricând să îți ofere o imagine clară a afacerii tale și chiar să te sfătuiască referitor la cum să îți împarți cheltuielile mai bine sau cum să scutești anumite taxe sau anumite plăți suplimentare.
Cere cât mai des raportări legate de finanțele afacerii tale pentru ca în permanență să ai o imagine clară a situației în care te afli. Până la urmă un asemenea gest poate face de multe ori diferența între supraviețuire și faliment.
Separă afacerea de lumea ta personală din toate punctele de vedere
Atunci când creezi propria ta afacere adesea poți să cazi în capcane diverse, iar printre cele mai des întâlnite capcane se află amestecarea personalului cu business-ul. Indiferent cât de mică este afacerea ta la început, chiar dacă ești doar tu cel care va lucra la ea pentru un an sau doi va trebui să găsești o cale de a separa afacerea de casa ta, de viața ta personală. Găsește un loc al tău în casă și folosește-l pe post de birou, în sensul că evită să ieși de acolo în timpul orelor de program stabilite de tine, nu et oferi să ajuți sau să faci lucruri ce țin de personal în timpul dedicat afacerii tale.
Pe măsură ce te dezvolți evită nepotismele. Da, cu toții avem un văr sau un unchi care nu a prea reușit și „ar face orice” numai să „câștige și el o pâine”. Fii ferm și refuză asemenea cerințe din partea familiei sau prietenilor. Da, există arareori varianta în care printre rudele sau prietenii tăi să se afle acele persoane din domeniul tău care să fie capabile. Așa că, dacă aceștia au un background ce are legătură cu afacerea ta îi poți chema la un interviu, dar va trebui să îi tratezi ca pe orice candidat la postul respectiv.
Dorința de a ajuta angajând de milă diverși cunoscuți te poate duce la faliment. Angajații nu trebuie plătiți de milă, ci pentru că fac treaba pentru care au fost angajați.
CONCLUZIE
Oricând ai o afacere proprie poți să eșuezi, dar dacă respecți cu strictețe câteva reguli, precum cele de mai sus, vei avea cu siguranță posibilitatea nu numai psihică, dar și financiară de a o lua de la capăt. Fie că te vei implica într-o nouă afacere, fie că îți vei căuta un nou loc de muncă nu vei sta nici în stradă și nu vei muri nici de foame până atunci. Apoi mai există factorul psihologic: afacerea ta a eșuat, iar acesta nu este ceva ce îți va aduce bucurie, dacă pe lângă această învingere va trebui să te lupți și să supraviețuiești financiar vei fi în pericol de a cădea într-o depresie ce nu te va ajuta deloc.
Adauga un comentariu