Lucruri pe care ar trebui să le știți înainte de a lucra într-un start-updoar 5 minute sa citesti articolul

lucrezi intr un start up

Atunci când vorbim de anunțurile de angajare probabil că cele mai amuzante, atractive și prietenoase sunt cele pe care le-ați văzut pentru angajarea în interiorul unui start-up. Cultura populară, în special serialele și filmele americane din ultimii 10 ani, dar și practica datorită răspândirii sale ne-au arătat că start-up-ul este acel loc incredibil în care există o cameră de jocuri, angajații săi sunt niște nebuni rebeli, ușor inadaptați, dar incredibil de simpatici, oamenii de aici sunt tineri, voiși și de multe ori îi vezi râzând și discutând despere noi idei și proiecte cu o kambucha sau o Fritz Cola în mână. Ok, poate că unele nuanțe sunt adevărate, dar niciun loc de muncă și nicio afacere nu este doar lapte și miere și păsărele ciripind în copaci. Peste tot există momente de cumpănă, de nervi, de oboseală sau neputință, peste tot sunt conflicte și multe alte elemente comune.

lucrezi intr un start up

Pentru a lua în calcul posibilitatea de a te angaja într-un start-up va trebui să ai capacitatea de a renunța la foarte multe idei sau practici pe care le cunoșteai înainte. Dacă ești o persoană care crede mai mult în reguli decât în imaginație, atunci poate că este cazul să stai departe de un start-up și să te orientezi mai degrabă spre o corporație sau o companie mai mică, dar cu vechime. Dar pentru a știi exact la ce să te aștepți, mai jos vei găsi cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre lucrul într-un start-up. 

Trebuie să poți accepta haosul

Motivul pentru care se numește start-up este în primul rând faptul că este o afacere nouă, la început. Aceste afaceri pornesc de la idei bune și un grup de oameni care sunt de acord să îți pună economiile și timpul la bătaie pentru a da viață ideii respective și a crea nu numai o afacere bănoasă, dar și una de suflet, pe care mulți o văd precum „copilul lor”. Este foarte posibil ca persoanele respective să nu fi avut niciun rol organizatoric sau financiar la locul anterior de muncă, drept urmare, până când vor găsi un ritm, o logică, o rutină vor lucra „după ureche”. Adică, inițial, vei intra într-un haos, unde totul se poate modifica oricând.

Trebuie să fi pregătit să lucrezi în același loc sau chiar la același birou cu toți ceilalți sau să îți schimbi locul sau biroul oricând este nevoie. De asemenea nu trebuie să te bazezi pe faptul că vei găsi cafeaua făcută dimineața sau că vei putea să ți-o faci tu la un aparat deja existent și echipat cu tot ce îi trebuie. 

Află cât mai multe despre respectivul start-up

Este absolut esențial ca înainte să te prezinți la interviu să afli cât mai multe despre oamenii din spatele respectivului start-up. Prin definiție un start-up este o afacere extrem de volatilă și poate oricând să dea faliment. Trebuie să vezi exact ce planuri au aceștia, ce proiecții pe viitor și dacă au fondatori dispuși să pompeze bani, dacă este necesar, dar care au și resursele necesare.

De asemenea, pe parcursul perioadei în care ești angajat aici trebuie să fi tot timpul în alertă în ceea ce privește raportările financiare și tendințele în domeniul de activitate respectiv. Sunt foarte multe domenii, precum tehnologia și informatica în care putem spune că „ce e val ca valul trece”. Mai exact ceva ce poate să fie azi în tendințe, dacă nu este ceva structurat corect, poate să dispară peste noapte.

Se muncește mult și se face orice

Așteaptă-te ca programul tău să nu se termine niciodată la timp. Vei avea mai mult ca sigur zile de muncă extrem de obositoare, în care abia vei aștepta să ajungi acasă să pui capul pe pernă măcar 5-6 ore, ca apoi să o iei de la capăt. Un start-up este o afacere mică, dar cu potențial, adică va avea foarte puțini angajați, ce vor munci cot la cot cu fondatorii lui, dar și extrem de multe lucruri de făcut.

Când spun că se face orice mă refer chiar la orice. Indiferent că la slujba ta anterioară conduceai un departament, dacă ai decis să mergi alături de acest start-up aici vei face munca pentru care ai fost angajat, dar vei răspunde și la telefoane, vei lua și pizza sau cafea când e nevoie și vei lipi și plicuri dacă nimeni altcineva nu o poate face. Dacă ești strict în ceea ce privește meseria ta și nu te poți adapta, atunci asigură-te că stai departe de un start-up. 

Pregătește-te să accepți schimbările de beneficii

În multe cazuri compania ce te va angaja nu va putea ca de la bun început să îți ofere bonus-uri de sărbători sau asigurări medicale private. Totuși pentru că sunt o echipă ce dorește să reușească și baza reușitei  constituie angajații și munca lor, aceștia se vor strădui să creeze mici plăceri, mici benefici care să aducă un zâmbet pe fața voastră după ce ași tras un hei-rup de câteva zile. Fie că participați la o cursă cu scaunele de birou (😊), fie că decideți ca vinerea seara să fie seara cocktailurilor finanțate de companie sau poate chiar că o dată pe lună faceți echipe într-un escape room sau jucați online WoW, toate acestea sunt metode de a vă apropia, dar și de crea un beneficiu mic dar care să vă facă să mergeți mai departe relaxați măcar.

Dacă start-up-ul se va bucura de succes s-ar putea ca în timp seara de cocktailuri să dispară, dar, în locul ei să apară bonurile de masă. Așa că fiți flexibili și în ceea ce privește beneficiile! 

Asigură-te că ai încredere în omeni și în idee

Așa cum am spus mai sus orice start-up pornește de o idee deșteaptă și cu o echipă de oameni dispuși să  creadă așa mult în ideea respectivă încât să riște totul pentru ea. Dacă vrei ca slujba ta într-un start-up să fie încununată de succes și pentru tine și pentru cei ce te-au angajat, tu, la rândul tău va trebui să crezi în ideea respectivă. Să crezi că are capacitatea de a avea succes și de a genera câștiguri, și poate chiar că va schimba ceva. Apoi trebuie să ai mare încredere în oamenii cu care lucrezi. Pentru că vor exista momente în care vei vrea să renunți, momente în care te vei îndoi de reușită și momente în care vei fi atât de obosit încât sigur vei vrea să te oprești. Siguranța că lucrezi pentru oameni de încredere, iar aceasta este reciprocă este un mare atu pentru această relație.

CONCLUZIE

În încheiere aș vrea să subliniez că dacă nu ești o persoană capabilă de a-ți asuma riscuri și dacă nu ai încredere în ideea de la baza start-up-ului sau în oamenii care l-au înființat, atunci stai departe. Dacă nu ai încredere, găsește acel start-up în care te poți încrede. Iar dacă nu poți accepta riscurile, atunci renunță la ideea de start-up.

Picture of Irina Sasu

Irina Sasu

mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.