Cum afectează hostingul viteza site-ului dvs.doar 6 minute sa citesti articolul

cum afecteaza hostingul viteza site ului

Adesea ne concentrăm pe lucrurile care sunt în fața noastră și uităm să analizăm ce este dincolo de acestea pentru a avea o imagine mai clară asupra unei anumite probleme și a găsi cele mai bune modalități de a o îndrepta.

Ne chinuim să găsim cea mai eficientă metodă pentru a face site-ul nostru să fie cât mai rapid, dar uităm să verificăm serviciile pe care nu le controlăm noi. Iar una dintre acestea este găzduirea site-ului nostru. Pentru ca un website să existe, el trebuie în primul rând să fie fizic pe un server partajat sau dedicat ce să îl găzduiască. Acest server contribuie și el la viteza pe care o are un site.

De ce este importantă viteza unui site?

Viteza unui site se referă la viteza în secunde cu care se încarcă un site cu toate elementele sale, conținut, imagini, video, etc.

Conform studiilor 40% din vizitatori vor părăsi pagina ta dacă acesteia îi ia mai mult de 3 secunde să se încarce, iar dacă traduci acest procent în clienți potențiali vei descoperi că dacă site-ul tău se mișcă prea greu ai toate șansele să pierzi mai mult de jumătate din eventualele vânzări.

Mai mult decât atât, unul dintre factorii importanți de clasare pe paginile de căutări ale Google este exact acest factor, viteza de încărcare a site-ului. Nu se știe exact care este unitatea de timp pentru încărcarea site-ului este folosită de Google ca unitate de măsură în acest caz, dar se bănuiește că este vorba de maxim 5 secunde. Ceea ce este sigur este că din 2018 acesta este un factor clar de ranking, iar de anul acesta a devenit importantă și viteza de încărcare a unui site pe mobil, nu numai pe mediul desktop.

Care sunt factorii ce afectează viteza unui server de găzduire?

Pentru că în cele din urmă alegerea unui serviciu de găzduire pentru site-ul tău este alegerea ta în totalitate este bine să știi care sunt factorii esențiali ce pot afecta viteza site-ului dar care țin exclusiv de serverul ales. Astfel vei putea evalua corect ce ofertă ți se potrivește mai bine atât din punctul de vedere al furnizorului efectiv, dar și a variantelor de abonamente pe care acesta le oferă. În funcție de traficul de pe site-ul tău, de conținutul pe care îl ai și de diversele funcționalități pe care ți le dorești în plus vei putea alege cea mai potrivită variantă pentru tine.

Gândește-te la un server de găzduire exact ca la o unitate de stocare date clasică, precum un desktop sau laptop. Viteza și capacitatea lor de stocare a informației era, la fel ca și în cazul serverelor, influențată de felul în care erau configurate din punctul de vedere al componentelor. Astfel că avem trei elemente ce influențează în principal viteza unui server:

Hard-diskul

Momentan există două tipuri de hard-diskuri din care să alegi: SSD și HDD. HDD, Hard Disk Drive, este prima asemenea unitate de stocare apărută, cunoscută multora deja. Spre deosebire de HDD, SSD, Solid State Drive folosește memorie de tip flash pentru a scrie informațiile pe disc, iar aceasta îi dă un avantaj la viteză în fața HDD. Drept urmare, dacă ești în căutarea vitezei alegerea unui server cu SSD este cea mai bună variantă pentru tine.

Memoria RAM

Random Access Memory sau RAM este un tip de memorie temporară ce contribuie la viteza oricărui dispozitiv digital de la computer până la smart watch. Nu numai prezența sa, dar și mărimea acestui tip de memorie influențează viteza respectivului dispozitiv. Așa că un server cu o memorie RAM mare, va fi automat foarte rapid. În funcție de aplicațiile și scripturile pe care le ai instalate pe server vei putea determina exact ce memorie RAM îți este suficientă pentru ca site-ul tău să se încarce repede și să funcționeze corect. Se estimează că undeva în jur de 3 Gb este suficient pentru un site cu trafic mediu.

Bandwith – Lățimea de bandă

Lățimea de bandă oferită de către un server este acea resursă a acestuia responsabilă pentru ca informația să ajungă la utilizatori. Este ca un fel de țeavă prin care este livrată informația atunci când este accesată. Drept urmare, cu cât „țeava” este mai strâmtă cu atât informația ajunge mai greu la cei ce o caută, iar cu cât este mai mare, ajunge evident mai repede. Sunt mulți furnizori de servicii de găzduire web ce se laudă că oferă lățime de bandă nelimitată, dar, de fapt se bazează pe faptul că traficul tău nu va fi îndeajuns de mare cât să conteze limitarea.

Locația fizică a server-ului

Acest element nu are nicio legătură cu configurarea tehnică și componentele server-ului, ci doar cu geografia. Cu cât un server este mai apropiat fizic de cei cărora le furnizează informații prin accesarea site-ului tău cu atât informația va ajunge mai repede la aceștia. Așa că aici ai două variante de luat în considerare, fie să alegi un server din zona utilizatorilor tăi, ceea ce poate fi ceva extrem de greu de realizat sau să folosești un CDN. CDN sau Content Delivery Network este un serviciu ce deține o rețea de servere peste tot în lume, creează o copie de tip cache a site-ului tău pe acestea și o livrează utilizatorului apoi de la cea mai apropiată locație față de acesta.

Cum alegi cea mai bună variantă de găzduire pentru site-ul tău

Există mai multe variante de posibile se servicii de găzduire pentru site-ul tău, dar cele mai importante sunt: găzduirea partajată și găzduirea dedicată.

Soluția unei găzduiri partajate este una bună, dar pe termen foarte scurt și atunci când te afli la început cu afacerea ta sau treci printr-o perioadă slabă din punct de vedere financiar. Este o soluție foarte ieftină pe care oricine și-o poate permite, indiferent că plătești lunar sau anual. Problema apare atunci când te dezvolți și ai mai mulți vizitatori sau când apar pe același server cu tine site-uri cu trafic foarte mare. Traficul este plătit egal de către cei de pe serverul respectiv, dar nu este împărțit în mod egal. Dacă sunt 5 site-uri pe server tu vei plăti 1/5 din cost, dar nu vei primi 1/5 din trafic, deci e posibil ca site-ul tău să experimenteze mari probleme cu viteza de încărcare datorită traficului mai intens pe alte site-uri găzduite acolo.

Găzduirea dedicată este cea mai bună variantă pentru website-ul tău. Motivul evident este că acest tip de găzduire îi oferă site-ului tău un server de găzduire al lui. Resursele sunt integral ale sale, memoria RAM și lățimea de bandă îi sunt dedicate, așa că nu există nicicând pericolul ca altcineva să folosească o parte din ele și vizitatorii tăi să nu se bucure de viteză la încărcarea site-ului. Da, un server dedicat este o variantă mai scumpă decât cea partajată, dar este cea mai bună soluție pentru un site cu trafic constant. Dacă ai un blog despre viața ta de familie, un serviciu de găzduire partajată este cea mai bună soluție a ta, dar dacă acesta se transformă într-o afacere ce vinde soluții de parenting, spre exemplu, vei avea mai mult ca sigur nevoie de varianta de server dedicat.

CONCLUZIE

La final vreau să subliniez încă o dată că decizia asupra unui serviciu de găzduire îi revine celui ce deține site-ul, și tot persoana respectivă știe cel mai bine ce trafic are, ce tip de conținut, etc. De aceea este bine ca înainte să iei o decizie legată de găzduirea web să citești cu atenție toate aceste articole care îți explică toate acele amănunte la care trebuie să fii atent. În mod similar, dacă ai modificat tot site-ul deja și tot se încarcă greu, atunci cu siguranță este vorba despre furnizorul tău de servicii de găzduire. Nu ezita să îl schimbi sau poate doar să schimbi varianta de abonament existentă.

Picture of Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun comentariu
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.