Publicitate pe TikTok: ultimul ghid pentru specialiștii în marketingdoar 7 minute sa citesti articolul

publicitatea pe tiktok

Ultimul venit în rândul rețelelor de socializare, TikTok a reușit ca în doar cei 4 ani de existență ai săi să adune 700 de milioane de utilizatori activi, iar estimarea pentru 2021 este că acesta va ajunge la 1,2 miliarde de utilizatori activi lunar. Da, da, ai văzut bine: „spaima” părinților și „oroarea” oamenilor de cultură, TikTok este extrem de folosit și a ocupat pe piața social media o nișă neexplorată (vom vorbi mai jos exact care este aceasta) și a reușit și să adune segmentul tânăr și foarte tânăr al populației. Această ultimă caracteristică îl face poate și mai important și mai „dorit” de către comercianți căci dintotdeauna ceea ce a plăcut tinerilor a avut un aer de rebeliune, de interzis, de nou, de cool.

TikTok este și o mare oportunitate pentru orice afacere de a se promova prin intermediul acesteia, fie organic la căutări, fie prin publicitate plătită. Pentru că această platformă este cea mai tinerică de la masa rețelelor sociale am creat mai jos un mic ghid care să vă ajute să cunoașteți mai multe despre ea, dar și ce înseamnă publicitatea pe TikTok și cum să o faceți. 

Ce este TikTok? Merită să îl folosești pentru afacerea ta?

TikTok este o rețea de socializare destinată exclusiv partajării de materiale video, de obicei scurte. Spre deosebire de YouTube sau IGTV al Instagram, pe TikTok clipurile sunt foarte scurte și au ca idee centrală momente capturate oarecum „instantaneu”. Dacă Instagram a fost și este în continuare aplicația socială a milenialilor, TikTok este metoda de socializare online a Generației Z (GenZ).

TikTok este important ca metodă de publicitate și promovare pentru multe companii. Mai exact toate acele companii care au ca public țintă generația tânără și foarte tânără au neapărat nevoie de o prezență pe TikTok. Utilizatorii acestuia în grupa de vârstă 4 – 15 ani petrec în medie 80 de minute pe această aplicație. Un utilizator individual deschide aplicația în de jur de 8 ori într-o zi. Este adevărat că decizia de cumpărare în categoria de vârstă de mai sus nu ne aparține acestora, dar, pe de altă parte puterea de convingere a copiilor și înclinația părinților spre a spune da sunt deopotrivă importante și pot înclina balanța în favoarea ta.

Companiile care au o audiență internațională necesită de asemenea o prezență pe TikTok. Spre deosebire de aplicații precum Twitter care are o mare răspândire în Statele Unite, dar în rest nu a prins foarte mult, TikTok este foarte important în țări în care alte rețele sociale nu au prins atât de bine. Iar când spun țări mă refer la India sau Mexic, ambele cu o populație imensă.

Trebuie să mai iei în calcul încă un factor important: anul 2020 a adus un boom fantastic în domeniul social media, deci și pentru TikTok. Astfel platforma și-a mărit utilizatorii, dar și intervalul de vârstă al utilizatorilor înregistrând creșteri al numărului de utilizatori din segmentul 25 – 59 de ani. 

Cum funcționează conținutul pe TikTok

TikTok=viral – Aceasta este „axioma” care îl definește cel mai bine. Spuneam în introducere că TikTok a ocupat o nișă liberă în domeniul rețelelor sociale. Aceasta este aceea de inițiator de tendințe, de adevărate valuri de provocări și concursuri pe care toată lumea le imită. Cineva creează un TikTok, iar acesta este imitat și replicat de mii, chiar milioane de persoane, dar și multe vedete sau persoane publice importante. Caracterul copilăresc, caraghios al unei rutine de dans sau a unei prosteli în fața camerei telefonului este extrem de atrăgător pentru mulți și constituie capital de imagine și chiar politic. TikTok-urile, adică clipurile video publicate aici trebuie să creeze discuții, comentarii și nu numai partajări dar și o grămadă de alte materiale care fie să accepte provocarea de a imita ceva anume, fie de a inventa ceva în jurul respectivului video.

Acesta este conținutul pe care tu trebuie să îl creezi pentru TikTok. El nu seamănă mai deloc cu conținutul pentru oricare altă rețea socială. 

Cum să creezi un TikTok

Felul în care creezi un TikTok nu este atât de complicat și seamănă în aspectele sale cele mai simple cu crearea unui video sau story pe Facebook sau Instagram. Acesta însă oferă mult mai multe posibilități de editare și prelucrare destinate în exclusivitate materialelor video.

Ai posibilitatea de a adăuga muzică dintr-o gamă foarte largă de melodii, grupate chiar în funcție de tendințele în vogă. Poți aplica o gamă impresionantă de filtre care te ajută să creezi fundaluri deosebite, să pari super aranjat doar pe baza unor filtre AR, să setezi o viteză mare sau mică a clipului, să creezi voice over, etc. Dacă ai decis că TikTok este important pentru afacerea ta, instalează-l, apoi petrece câteva zile jucându-te cu multitudinea de variante de prelucrare, îmbunătățire și „decorare” a clipurilor. 

Promovarea organică sau cum funcționează algoritmul TikTok

Pentru algoritmul TikTok numărul tău de abonați de urmăritori nu este deloc important. Acesta preia video-ul tău și îl promovează în mod standard în secțiunea „For You” a paginii utilizatorilor. Chiar dacă ești abia la început sau clip-ul tău nu are niciun like poți ajunge destul de repede să ai foarte multe vizualizări chiar fără abonați. Totul ține doar de abilitatea ta de a crea TikTok-uri cât mai atractive, mai virale pentru plaja ta de clienți.

Care sunt factorii care determină algoritmul să afișeze clip-ul tău din ce în ce către mai mulți utilizatori? Timpul de vizualizare, numărul de partajări, comentariile, numărul de like-uri și revizualizările clip-urilor, toți acești factori sunt luați în considerare de către algoritmul TikTok pentru promovarea organică.

TikTok favorizează de asemenea locația de la care este încărcat un clip. Mai exact atunci când un utilizator publică un TikTok, acesta va fi promovat către utilizatorii ce se află în zona sa.

Hashtag-urile au și ele partea lor de importanță, așa că dacă le folosești pe cele care sunt foarte la modă și care sunt cele mai des amintite și partajate ai toate șansele ca algoritmul TikTok să te promoveze. Melodia care însoțește in video este un alt factor esențial pentru promovarea organică. Cu cât o anumită melodie este mai apreciată și în tendințe cu atât clip-ul tău va avea mai mult succes. TikTok îți permite ca atunci când alegi un anumit sunet pentru clipul uploadat să vezi și cine l-a mai folosit și care este nivelul de apreciere al acestora.

Variante de publicitate plătită

Pentru a putea beneficia de promovare contra cost va trebui să creezi un cont pe TikTok Ads manager, un cont pentru business. După crearea contului propriu-zis ca trebuie să inițiezi o campanie. Poți crea ca și pe alte rețele de socializare grupuri de interes pentru care să setezi locul de plasare al anunțului, imaginea de profil și numele, adresa web, bugetul alocat și intervalele și/sau zilele de afișare, dar și audiențe țintă. Pentru audiențele țintă poți alege o gamă largă de factori care să le definească. Va trebui de asemenea să te orientezi spre un anumit tip de anunț. Există multe tipuri de promovare pe TikTok dintre care poți alege:

  • Publicitate în feed

Acest tip de clip apare în secțiunea For You și se alătură celorlalte tipuri de video-uri ce apar aici în mod organic.

  • Provocări cu hashtag-urile companiilor

Aceste anunțuri apar în secțiunea Discovery și sunt o invitație la o anumită provocare pentru utilizatori. Aceștia vor trebui să creeze un TikTok care să se încadreze în termenii provocării și apoi să îl posteze alături de un # indicat.

  • Efecte speciale personalizate

Brand-urile pot crea efecte speciale sau etichete dedicate ce se pot adăuga la video-urile create de utilizatori și care să reprezinte compania respectivă cumva.

  • Brand Takeover

Acestea sunt un tip special de publicitate ce implică afișarea de anunțuri full screen ce promovează compania. Anunțurile respective sunt afișate la deschiderea aplicației TikTok.

  • Anunțuri TopView

Anunțurile TopView sunt afișate tot full screen, doar că pornesc după inițializarea aplicației. Un alt factor ce le diferențiază de celelalte tipuri de publicitate pe TikTok este faptul că un asemenea anunț poate să aibă până la 60 de secunde. Un TikTok obișnuit are maxim 60 de secunde, doar dacă lipești 4 înregistrări a câte 15 secunde fiecare.

CONCLUZIE

TikTok este la început în ceea ce privește felul în care este perceput și folosit de către specialiștii în marketing. În scurt timp însă acesta va deveni unul dintre instrumentele esențiale de promovare în social media. Ceea ce îl departajează de alte aplicații de același gen, pe lângă înclinația sa către a fi tot timpul în tendințe și felul „caraghios și jucăuș” de a trata diverse probleme este și faptul că nu cere timp. Cu un maxim de 60 de secunde per clip, atenția ta este solicitată la minimum și până la urmă atenția utilizatorului este din ce în ce mai limitată. Astfel că TikTok are toate șansele să fie chiar viitorul.

Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Alții au citit și...

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.