Era normal că după cărțile online, magazinele online, întâlnirile și convorbirile online trebuiau să apară și monedele … online. Ok, mai degrabă virtuale, ceva fizic inexistent, dar cu valoare.
Probabil că ați auzit de criptomonede, în special Bitcoin, cea mai cunoscută prin articolele celor din lumea tech sau în filme recente cu spionaj și/sau cu minți strălucite în domeniul tehnologiei. Dar știați oare că Bitcoin este doar una dintre acest fel de monede și că există încă multe altele?
Am creat o lista a celor mai importante 10 criptomonede în afara Bitcoin-ului pentru a afla despre ele, dar haideți să începem cu criptomonedele și ce sunt ele mai exact.
Ce sunt criptomonedele
Bitcoin, prima criptomonedă din lume, a apărut acum 12 ani. A fost creată și introdusă pe piața tehnologică și financiară de o persoană cunoscută sub pseudonimul de Satoshi Nakamoto, a cărui identitate reală rămâne necunoscută până azi.
Criptomonedele sunt bani virtuali creați ca o formă de monetizare total independentă de reglementările sau politicile diverselor guverne. Acest tip de descentralizare are avantajul de a permite o emitere de monede și o evaluare conform normelor pieței în sine, dar are și dezavantajul faptului că există multe organisme financiare ce nu o recunosc ca monedă. Datorită algoritmilor de ultimă generație și a tehnologiei blockchain criptomonedele sunt cele mai sigure metode financiare de plată datorită nivelului extrem de ridicat de criptare a tranzacțiilor. Orice tranzacție realizată pe baza criptomonedelor este total anonimă și implică taxe minime. De ce? Pe lângă criptarea de tip block chain (informația și cheile de decriptare ale sale se află pe servere diferite), tranzacțiile cu criptomonede sunt realizate direct între două persoane sau companii, fără a interveni nicio altă terță entitate, precum băncile sau alte instituții financiare de stat sau private.
Criptomonedele create după modelul Bitcoin sunt denumite și „altcoins” și, deși promit versiuni îmbunătățite ale acestuia, mai au încă de lucrat pe parte de rețea, de criptare. Motivul putem spune că este evident, pentru că Bitcoin are până la urmă întâietatea și vechimea inventatorului acestui tip special de monedă.
Lista celor mai importante criptomonede fără Bitcoin
- Ethereum
Ethereum este o platformă descentralizată creată inițial ca o platformă de open software, ce funcționează pe baza tehnologiei block chain. Azi această platformă intermediază și contracte inteligente între creatorii de software independent și descentralizat și diverșii clienți ai acestora. Moneda rețelei Ethereum se numește Ether și este similară ca semnificație cu Bitcoin.
- Ripple
Ripple se distinge de Bitcoin în primul rând prin faptul că la baza sa stă un cod total nou, față de alte criptomonede al căror cod se bazează pe Bitcoin. Ripple a fost creat de către anumite companii financiare speculative în ideea de a crea tranzacții extrem de rapide și cu costuri minime.
Acest tip de criptomonedă este finanțată de către o companie, Ripple Lab, nu se poate face cryptomining pentru ea.
- Litecoin
Litecoin este o altă variantă de cod a Bitcoin-ului. Aceasta a apărut în 2011 și a fost creată de către Charles Lee, fost inginer de sistem la Google. Avantajul net al acestuia față de Bitcoin este viteza mult mai mare de tranzacționare. Suma Litecoin este limitată la maxim 84 de milioane de unități posibile.
- Dash
Dash este recunoscut pentru faptul că folosire sa face imposibilă detectarea tranzacțiilor realizate în sistem. Datele tranzacționale nu sunt publicate în blocuri de informație, ci sunt procesate de către operatori pe computerele personale și sunt plătiți pentru asta cu același tip de criptomonedă.
Dacă cineva găsește cine este proprietarul unui wallet de Bitcoin, atunci va putea recrea toate tranzacțiile efectuate de acesta de când are contul respectiv. Acest lucru nu se va mai putea întâmpla cu Dash.
- Cardano
Această platformă a fost lansată în 2017 și totodată creată începând cu 2015 de către doi foști angajați ai Ethereum, Jeremy Wood și Charles Hosknison. La baza acestei platforme se află un proces de cercetare extrem de vast în domeniul criptării de date și a tehnologiei blockchain. Acest proces a fost dublat de experimentare și recenzii create de profesioniști în domeniu. Cardano își propune să devină cea mai bună platformă alternativă financiară, capabilă totodată să ofere soluții în urmărirea contractelor legale, descoperiri de fraudă la vot și multe altele. Criptomoneda Cardano se numește ADA. Merită totodată menționat că în ianuarie al acestui an valoarea de piață a lui Cardano se ridică la 9,8 miliarde de USD.
- Monero
Platforma Monero a fost creată ca platformă open source iar toată finanțarea sa s-a bazat pe donații. Fiind open source platforma a fost la rândul său creată pe baza contribuției membrilor. Platforma a avut ca scop descentralizarea și capacitatea de adaptare funcție de cantitatea de date procesate.
Tipul de tehnologie dezvoltat de aceștia pentru criptarea tranzacției creează anonimitate și intimitate maximă. Aceasta se numește „ring signature” (semnătură tip inel) și presupune că se creează un grup de semnături, dar din care doar una singură este cea reală, motiv pentru care nimeni nu are de unde să știe cine a efectuat tranzacția.
- Tether
Face parte dintre așa-numitele monede stabile. Pentru elimina volatilitatea specifică unei criptomonede, Tether a raportat moneda sa la dolarul american, de unde și denumirea acesteia de USDT. Platforma aceasta permite utilizatorilor săi să convertească nu numai USDT, dar și alte criptomonede în USD.
- Binance Coin
Binance Coin este o criptomonedă auxiliară folosită ca instrument de plată pentru taxele asociate cu tranzacționarea pe Bursa Binance. Cei care folosesc această monedă denumită BNB pentru a tranzacționa pe această bursă vor putea beneficia și de un discount la fiecare tranzacție.
- Chainlink
Chainlink aduce în ecuație descentralizarea „oracolelor”. Pe platformele clasice de tranzacționare a criptomonedelor aceste oracole nu comunicau cu nicio porțiune din exteriorul rețelei respective. Oracolele sunt instrumentele ce pot comunica date legate de diversele părți ale lanțului de comunicare. Aceste instrumente au capacitatea de a monitoriza anumite plăți și la un moment dat întreprinde o anumită acțiune funcție de respectiva plată. Un exemplu bun ar fi monitorizarea plăților în rate și la finalizarea acestora emiterea unui certificat de proprietate și/sau garanție.
- Stellar
Stellar este o rețea blockchain destinată creării unei legături între instituțiile financiare diverse pentru tranzacționarea unor sume foarte mari de bani. Aceste tranzacții sunt extrem de dificile realizate clasic pentru că necesită trecerea printr-o rețea de instituții și un timp foarte lung de transformare a unor monede în altele și de finalizarea a tranzacțiilor de către fiecare bancă în parte. Asemenea tranzacții se pot realiza prin intermediul acestei platforme la costuri minime și într-un timp record cu ajutorul criptomonedei specifice de tranzacționare denumite Lumen (XLM).
CONCLUZIE
Pentru finalul acestui articol aș vrea să vă recomand ca dacă doriți să investiți sau să tranzacționați cu criptomonede sau e piața acestora să cereți mai întâi sfatul unui specialist în acest domeniu. Nu este ușor de conceptualizat ca noțiune și poți pierde foarte mult dacă nu ai parte de un sfat competent.
Adauga un comentariu