PPC, publicitatea online Pay per Click este o necesitate din ce în ce mai mare pentru multe afaceri. Totodată, datorită extinderii opțiunilor pe care ți le oferă aceasta, PPC a devenit și destul de scump. Acest fapt a dus la mărirea considerabilă a bugetelor pentru acest scop. Din păcate, însă, se pare că foarte multe campanii nu au o idee foarte clară legată de cum ar trebui să investească acel buget pentru a crea un maxim de eficiență cu ajutorul lui. De multe ori, la final, când se trage linie se va descoperi că ROI este foarte mic.
Unde anume greșesc acești marketeri atunci când ajung să investească o sumă mult prea mare într-un client care poate nu va cumpăra de la ei niciodată?
Măsurarea greșită a conversiilor
Răspunsul stă în cifre, mai exact în măsurarea și evaluarea greșita a conversiilor rezultate din aceste anunțuri plătite. Nu vorbim aici de cei care nu efectuează în mod curent o măsurare clară a ratei de conversie rezultate din PPC, pentru că la ora actuală aceștia se numără pe degetele de la o singură mână.
Aici vorbim despre companiile care investesc în PPC și urmăresc conversiile în mod activ, însă o fac eronat. Iar în această marjă de eroare stă secretul ce duce la risipirea bugetului dedicat acestui canal de promovare.
Există două tipuri de greșeli ce se fac în mod frecvent. Una dintre ele provine din obsesia de a număra conversiile este atât de mare, încât duce la numărarea de două, chiar de trei ori a aceleiași conversii, doar că din puncte de vedere diferite. Evident că de aici va rezulta o cifră eronată ce va duce la concentrarea pe un anumit tip de anunț ce cu siguranță aduce mai puțini decât altul care a fost evaluat corect din punctul de vedere al datelor de conversie.
Apoi, mai există și variantă când nu sunt numărate toate conversiile, ci doar cele care au adus o valoare foarte mare, un profit considerabil. Aceasta este la rândul său o altă mare greșeală pentru că este esențial ca atunci când evaluezi eficiența unei campanii PPC trebuie să iei în calcul absolut toate conversiile. Investind doar în ce ți-a adus la un moment dat un câștig mare este o greșeală însăși prin faptul că respectivul client este posibil să nu se mai întoarcă niciodată la tine, ba mai mult, nu face parte din publicul tău țintă, iar acțiunea rezultată în urma anunțului tău este o întâmplare. Astfel, poți trece cu vederea surse de conversie mult mai importante pentru tine.
Toate conversiile sunt importante și trebuie obligatoriu luate în considerare pentru că fiecare tip de afacere are propriul traseu de conversie a unui client. Dacă vinzi haine online, potențialul tău client va cumpăra în urma anunțului, dacă ești însă constructor, potențialul tău client te va suna întâi, va cere o ofertă, va stabili o întâlnire și abia apoi va cumpăra. Toate acestea trebuie luate în considerare atunci când evaluezi rata de conversie a unui anumit anunț.
Deși la o primă vedere conversiile sunt verificate, contabilizate și evaluate, faptul că felul în care acest lucru este efectuat nu este corect duce în cele din urmă la risipirea banilor investiți în PPC. Pentru a putea evalua corect dacă datele pe care le primești sunt corecte și bine evaluate va trebuie să faci un audit al felului în care folosești PPC.
Cum investești în mod eficient în PPC
O asemenea evaluare a felului în care măsori conversiile te va putea ajuta să creezi o schemă reală legată de cum anume și asupra căror cuvinte cheie să poți să licitezi în Google Ads. De asemenea, în plus față de Google, la ora actuală ai mai multe variante de direcționare a unei părți din bugetul PPC și către alte canale de acest gen cum ar fi Facebook, Instagram, YouTube, etc. Vei putea descoperi dacă este necesar să investești poate o parte mai mare a bugetului PPC pentru un alt canal de promovare, mai degrabă decât Google.
Drumul pe care un client îl parcurge spre conversie este foarte diferit funcție de companie și de activitatea acesteia. Așa cum spuneam mai sus există o diferență între cel ce cumpără direct în urma unui anunț găsit la căutare și cel care abia cu acest anunț începe parcursul pentru a deveni client.
Pe de altă parte cuvintele cheie pentru care alegi să licitezi trebuie să îți demonstreze eficiența. Aici mă refer la faptul că un cuvânt cheie ce nu aduce potențiali clienți, pentru a putea genera ulterior conversia lor este inutil, nu? Totuși există o diferență din nou legată de același traseu al clientului, pentru că nu orice tip de client va realiza conversia dorită doar după o căutare. diferență între diversele tipuri de afaceri.
Să ne gândim la o companie care caută pe Google „software administrare HR”. Compania aceasta este un potențial client, dar cu siguranță având în vedere că ceea ce caută este un produs special menit să automatizeze o parte a afacerii sale, nu va da click și va cumpăra. Această căutare este de fapt un prim pas spre conversia finală care se poate sau nu materializa. Totuși este evident important ca acea companie să găsească printre primele rezultate la căutarea efectuată compania ta care creează acest tip de software. În acest caz suma de bani investită în PPC pentru aceste cuvinte cheie are sens, pentru că în cele din urmă ea este rampa de lansare pentru ca potențialul client să devină în cele din urmă un client căruia i-ai vândut. Nu conversia finală îți va arăta în acest caz dacă suma investită în anunțul respectiv a fost eficient și merită să continui cu acesta. Ceea ce va demonstra eficiența unei asemenea acțiuni vor fi toate celelalte gesturi pe care le-a efectuat respectivul potențial client pe site-ul tău după ce a ajuns la el cu ajutorul reclamei. Câte pagini a vizitat, cât a stat pe aceste pagini, a cerut informații suplimentare cu ajutorului unui formular sau prin email, a descărcat informații sau date tehnice, etc. Toate aceste elemente îți demonstrează că anunțul tău a fost important pentru că a generat interesul celui care a dat click pe el.
CONCLUZIE
În concluzie, nu este suficient să colectezi o tonă de date și să creezi nenumărate rapoarte pentru a evalua eficiența campaniilor tale PPC, ci să alegi care sunt importante și care nu și să nu pierzi din vedere aspectele diferite ale acestora. Pentru ca bugetul tău PPC să fie investit cum trebuie va trebui să gândești în profunzime cifrele pe care le primești, ci doar în mod superficial.
Adauga un comentariu