Ce este un avatar client sau buyer persona?
Un avatar sau persona este o descriere temeinică a unei persoane ipotetice care reprezintă ținta dumneavoastră pe piață. Acesta este un individ ipotetic care exemplifică atributele celor mai buni potențiali clienți, nu un consumator real. Bineînțeles, îi veți oferi acestui client un nume, detalii demografice, interese și trăsături comportamentale. Le veți înțelege obiectivele, punctele de slabe și obiceiurile de cumpărare.
Ideea este să te gândești și să vorbești cu acest client model (persona) ca și cum ar fi o persoană reală. Acest lucru vă va permite să creați mesaje de marketing direcționate special către clienții care se încadrează caracteristicilor avatarului. Astfel, un avatar de client va ghida totul, de la dezvoltarea produsului la vocea brand-ului dumneavoastră, la canalele sociale pe care le utilizați.
Deoarece diferite grupuri de oameni vă pot cumpăra produsele din diferite motive, este posibil să fie nevoie să creați mai multe avatare de client. Nu puteți cunoaște fiecare client sau prospect individual. Dar puteți crea un personaj de client pentru a reprezenta fiecare segment de clienți.
Iată câțiva pași pe care îi puteți urma pentru a crea un avatar de client:
Faceți o cercetare aprofundată a audienței
Este important ca avatarul de cumpărător să se bazeze pe date din lumea reală, nu pe instinct sau că așa credeți dumneavoastră că arată unul. O prezentare generală de bază despre cum să aflați despre potențialul client ar include vârsta, locația, limba, puterea de cumpărare și obiceiurile de cumpărare, interesele, provocările și etapa vieții. Pentru B2B, luați în considerare, de asemenea, mărimea afacerii și cine ia decizii de cumpărare. Aceste informații le puteți lua din mai multe surse precum: social media analytics, google analytics, cât și baza de date a clienților dumneavoastră.
Identificați punctele slabe ale clienților
Ce probleme sau dificultăți încearcă să rezolve potențialii dumneavoastră clienți? Ce îi împiedică să reușească? O idee bună este să vă adresați echipei dumneavoastră de servicii pentru clienți pentru a vedea ce fel de întrebări primesc cel mai mult. Aflați dacă vă pot ajuta să identificați tipare despre care grupuri tind să se confrunte cu diferite tipuri de provocări. Puteți chiar să le cereți să colecteze citate reale ale clienților pe care le puteți utiliza pentru a oferi avaturului profunzime.
Identificați obiectivele reale ale clienților
În timp ce punctele slabe sunt probleme pe care potențialii dumneavoastră cumpărători încearcă să le resolve, obiectivele sau aspirațiile sunt lucruri pozitive pe care vor să le realizeze. Aceste obiective pot fi personale sau profesionale, în funcție de tipurile de produse și servicii pe care le vindeți. Obiectivele avatarului sunt importante chiar dacă nu se referă în mod specific la funcțiile produsului/serviciului dumneavoastră. Ele pot forma întotdeauna baza unei campanii sau pot informa pur și simplu tonul sau abordarea pe care o luați în marketing.
Înțelegeți cum puteți ajuta
Acum că înțelegeți punctele slabe cât și aspirațiile clienților dumneavoastră, este timpul să creați o imagine foarte clară a modului în care produsele sau serviciile dumneavoastră pot ajuta clientul. Pentru a face acest lucru întrebați-vă următoarele: “Cum putem ajuta?”; “Care sunt principalele bariere de cumpărare ale publicului și cum le putem depăși?”, cât și “Unde sunt cei care sunt deja în procesul lor de cumpărare? Cercetează sau sunt gata să cumpere?”
Este momentul să creezi avatarul de client
Acum este momentul să adunați toate cercetările dumneavoastră și să începeți să căutați caracteristici comune. Pe măsură ce grupați aceste caracteristici împreună, veți avea baza personalităților unice pentru clienți.
Să presupunem că identificați un grup de clienți de bază care este alcătuit din mame de 30 de ani care locuiesc în orașe mari, le place să facă cumpărături și să dețină haine de designer. Minunat – acum este timpul să luați această colecție abstractă de caracteristici și să le transformați într-o persoană cu care vă puteți identifica și să vorbiți.
Puneți un nume avatarului de client, un job, o casă și alte caracteristici definitorii. Vreți ca avatarul să pară o persoană cât mai reală.
De exemplu, grupul tău de mame care iubesc moda ar putea fi reprezentat de persoana pe care o numești Ana Maria. Pe baza cercetărilor, îi vei oferi Anei caracteristici reprezentative care fac din ea o persoană reală:
- Are 30 de ani;
- Are doi copii, în vârstă de 8 și 10 ani;
- Locuiește în Cluj-Napoca;
- Lucrează la o companie de software;
- Deține haine Louis Vitton, Hermes, Gucci, etc;
- Îi place să călătorească;
- Are un timp de vacanță limitat.
Amintiți-vă că o listă de caracteristici nu este egală cu un avatar. Un avatar este o descriere realistă a unei persoane care reprezintă un segment din baza dumneavoastră de clienți. Sigur, nu toți oamenii din acest grup de clienți se potrivesc exact cu caracteristicile avatarului dumneavoastră, însă această persona reprezintă acest grup de clienți pentru dumneavoastră și vă va permite să vă gândiți la ei într-un mod uman, mai degrabă decât ca o colecție de date.
Să recapitulăm:
Un avatar de client vă ajută să vă înțelegeți mai bine clienții (și potențialii clienți). Acest lucru vă face mai ușor să vă adaptați conținutul, mesageria, dezvoltarea produselor și serviciile pentru a satisface nevoile, comportamentele și preocupările specifice ale membrilor publicului țintă.
Cele mai puternice avatare se bazează pe cercetări de piață, precum și pe informații pe care le obțineți din baza reală de clienți (prin sondaje, interviuri etc.). În funcție de afacerea dumneavoastră, ați putea avea un număr de o singură sau două persoane sau chiar 10 sau 20.
Dar dacă sunteți la început în crearea unui avatar, atunci este indicat să începeți cu un singur avatar/persona. Puteți oricând să dezvoltați mai multe avatare mai târziu, dacă este necesar. Mult succes!
Adauga un comentariu