Românii campioni la cheltuieli pentru mâncare. 26,4% din cheltuielile totale s-au dus pe alimentedoar 2 minute sa citesti articolul

romanii campioni la cheltuieli pentru mancare

Anul trecut românii au rămas pe primul loc în ceea privește cheltuielile cu alimentele și băuturi non-alcoolice. În timp ce media europeană este 14,8% din totalul cheltuielilor de consum, românii au acordat 26,4% din bugetul pentru astfel de cheltuieli. De altfel România era pe primul loc și în 2019, conform datelor furnizate de Eurostat.

Românii pe primul loc la cheltuieli cu alimente

Românii au alocat anul trecut 26,4% din cheltuielile totale de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, faţă de 26% în 2019. Alte țări unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor sunt Lituania (21,7%), Estonia (21,6%) şi Croaţia (21,4%). Pe de altă parte în Luxemburg  procentul este de 9,5% şi în Irlanda de 9,8%.

Dacă în privința coșului zilnic România este pe primul loc la capitolul cheltuieli de întreținere țara noastră stă mult mai bine. Statele membre unde aceste cheltuieli au cea mai mică pondere în totalul cheltuielilor de consum sunt: Lituania (15,5%), Malta (16,8%), Cipru (18%) şi România (18,8%), scrie Agerpres.

Cel mai mult pentru aceste servicii plătesc cetățenii din Slovacia (30,7%), Finlanda (30,5%) şi Danemarca (28,9%).

Scumpiri la nivel european la cheltuielile de întreținere dar și la coșul zilnic

La nivelul UE, cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili au reprezentat în 2020 25,7% din totalul cheltuielilor de consum, în creştere cu 2,2 puncte procentuale comparativ cu 2019. Pe locul 2 sunt cheltuielile pentru alimente şi băuturi non-alcoolice cu o pondere de 14,8% cu 1,8 puncte procentuale mai mult față de anul anterior.

Eurostat identifică această creștere ca fiind o consecință a măsurilor anti-Covid, carantină și reducerea mobilității. Pe de altă parte scăderi pot fi observate în domeniul cultural și HORECA. Cheltuielile cu restaurantele şi hotelurile, au scăzut cu 2,7 puncte procentuale, până la 6% în 2020, şi cheltuielile care au legătură cu transportul precum şi cu recreere şi cultura, au scăzut cu 1,5 puncte procentuale şi respectiv 0,9 puncte procentuale.

Datele au fost publicate luni de Eurostat.

Citiți articolul original pe Impact

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Alții au citit și...

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.