Sigur că H&M sau Heineken au o agenție care se ocupă de reclamele lor pe toate canalele pe care acestea sunt prezente. Pentru tine, însă care tocmai ai început o afacere mică, să spunem o firmă de web design cu cel mai bun prieten al tău din copilărie angajarea unei agenții care să creezi niște reclame pentru Facebook, să spunem, pare să fie un lucru imposibil, căci nu ai încă un buget care să permită nici măcar un freelancer.
Nu te îngrijora pentru că există soluții pentru toată lumea. Chiar și cu bugete extrem de reduse poți crea reclame care să arate profesional cu ajutorul unor instrumente foarte bune și care au marele avantaj de a fi gratuite.
Am creat o listă de 5 recomandări pentru instrumente gratuite ce te pot ajuta să creezi reclama competitive fără să cheltui bani sau cu un minim de efort financiar (precum câțiva dolari pentru achiziționarea unei imagini, să spunem).
Canva
Canva este unul dintre cele ai cunoscute instrumente de design din lume. Aceasta oferă o versiune gratuită, dar și posibilitatea de a achiziționa variante ale sale mai complexe.
Chiar în versiunea gratuită Canva include nenumărate template-uri gratuite și posibilitatea de a crea o gamă destul de largă de reclamă pentru diverse canale media. Vei avea la dispoziție fonturi, clip art, imagini sau iconițe, toate gratuite. Le poți folosi pentru a crea o gamă foarte largă de materiale grafice, precum grafice, infografice, bannere, reclame pentru social media, etc.
În plus, Canva este foarte prietenos cu începătorii fiind extrem de ușor de utilizat printr-un simplu drag and drop al diverselor elemente ale reclamei. Oferă totodată și un editor foto ce te poate ajuta să prelucrezi imaginile proprii, create chiar de tine și să le integrezi în diversele materiale promoționale.
Creatopy
Cunoscut inițial sub numele de BannerSnack acesta este instrumentul perfect pentru cei care nu au niciun pic de experiență sau extrem de puțină în ceea ce privește designul grafic. Creatopy este destinat creării de banner-uri. Este ușor de folosit pe același principiu ca și Canva, adică drag and drop.
În versiunea sa gratuită include doar câteva variante de creare de banner-uri. Aceasta nu permite animații și va include întotdeauna un watermark. Îți oferă totuși posibilitatea de a integra imediat banner-ul creat și de a monitoriza performanța acestuia. Varianta sa gratuită este foarte bună, mai ales atunci când te afli la început și atunci când vrei să testezi ce anume poate face acest instrument.
Snappa
Snappa seamănă foarte bine cu Canva (chiar și rimează un pic, nu? 😊). Snappa îți permite și el să creezi o gamă foarte largă de reclame pentru mai multe canale digitale (bannere, grafice, social media, etc). Este foarte ușor de folosit și nu necesită cine știe ce cunoștințe de grafică. Oferă nenumărate elemente gratuite precum template-uri, clip art, imagini, etc. În varianta sa gratuită îți oferă o limită de 3 descărcări de template-uri pe lună, imposibilitatea de partajare prin rețelele sociale. Variantele plătite ale lui Snappa îți oferă pe lângă partajări și download-uri nelimitate și posibilitatea de a integra Snappa alături de Buffer și de a permite lucrul în echipă asupra unei anumite reclame.
Ușor mai scump decât Canva, Snappa oferă un pic mai multe funcționalități în variantele sale plătite, iar în cea gratuită se spune că nu este așa insistent în „rugămințile” sau „sugestiile” sale de a trece la un abonament.
Venngage
Venngage este foarte folosit pentru crearea de infografice, deși cu ajutorul său poți realiza și bannere și grafice. Și el oferă template-uri pentru realizarea reclamelor, dar ceea ce îl face mai puțin atrăgător față de celelalte instrumente enumerate mai sus este faptul că oferă foarte puține în varianta gratuită iar cele plătite nu sunt deloc ieftine.
Venngage îți permite să utilizezi doar 5 template-uri în varianta lor gratuită și nu te lasă să utilizezi modulul de colaborare cu echipa. În plus, pentru versiunea gratuită, toate bannerele create de tine vor include și logo-ul lor. Poți, totuși, exporta grafica pe care ai creat-o în format pdf sau png.
BeFunky
Putem spune cu siguranță că BeFunky a fost creat având în minte probabil generația Millenials și postările lor de pe Instagram. Este un instrument extrem de inedit ce permite nu numai crearea de reclame interesante, dar și editare foto. Poți crea cu ajutorul lui colaje, bannere, carduri, invitații, meniuri, etc. Trebuie să ai doar imaginație, căci de restul se poate ocupa BeFunky. Orice imagine poate fi personalizată cu ajutorul iconițelor, elementelor grafice sau fonturilor oferite de acest instrument.
Varianta sa gratuită este cea mai completă și permisivă dintre toate cele de mai sus. Nu există un număr limită de descărcări pentru template-uri sau alte elemente grafice. Variantele sale plătite îți oferă mai multe variante de template-uri sau elemente grafice și atâta tot.
CONCLUZIE
Este greu de spus care dintre instrumentele gratuite de mai sus este mai bun și oferă mai multe în varianta sa gratuită. Și aceasta este pentru că o asemenea afirmație trebuie să țină seama de nevoile celor ce folosesc aceste instrumente. Până la urmă, dacă ceea ce îți trebuie este doar un Banner te poți folosi ușor de Creatopy și ți-ai făcut treaba cum aveai nevoie. Dacă ești foarte prezent pe Instagram, atunci BeFunky este instrumentul tău. Oricum ar fi este bine să știi că există o unealtă potrivită pentru design pentru orice buget (sau lipsa lui) și pentru orice nevoie.
Adauga un comentariu