12 trupe germane pentru a vă ajuta să învățați limba germană prin muzicădoar 10 minute sa citesti articolul

rammstein

Una dintre cele mai bune modalități să învățați o limbă străină este să ascultați diverse chestii în limba respectivă. De obicei, de preferat să ascultați acele lucruri care vă interesează și vă fac plăcere pentru că astfel veți avea curiozitatea să ascultați cu atenție și să mergeți la dicționar sau la profesor atunci când este ceva ce nu înțelegeți. Puteți să vă uitați la documentare TV, filme, dar și să ascultați muzică. Pasiunea pentru muzică vă poate ajuta foarte mult să învățați o limbă străină pentru că în plus față de melodie, versurile sunt întotdeauna parte integrantă din încărcătura și semnificația unui cântec.

În mod eronat lumea considera limba germană o limbă nemuzicală și de aceea, cel puțin anumite persoane stau departe de muzica lor. Dar oare am uitat că creatorul poeziei romantice, de o frumusețe și muzicalitate incredibile a fost german sau poate am uitat de Mozart sau Wagner?

Haideți să vedem mai jos 12 exemple de formații germane de muzică din genuri diferite ce te pot ajuta să aprofundezi limba germană cu plăcere.

Die Fantastischen Vier

Die Fantastischen Vier

Hip-hopul german este perfect pentru a învăța bine limba.

Limba germană este foarte potrivită pentru a crea tonalitățile de bași specifice muzici rap, iar liniile melodice din background creează un mix de armonii atât de exotic încât nu vei pute găsi așa ceva nici măcar în rap-ul american.

Die Fantastischen Vier (Cei Patru Fantastici) sunt o trupă de hip-hop german extrem de cunoscută care a scos primul său album, care a fost și primul album de acest gen realizat complet în limba germană, în 1991.

Pentru că ritmul general al unui cântec hip-hop se bazează foarte mult pe o multitudine de cuvinte recitate este posibil să vi se pară că hip-hop-ul este un pic prea intimidant pentru un începător în ale germanei. Totuși Die Fantastischen Vier au niște cântece extrem de accesibile. Spre exemplu, “Tag am Meer” (“O zi la mare”) are un ritm încet și clar ceea ce îl face foarte ușor de înțeles.

Cea mai bună idee este să ascultați cântecele în versiunea lor video cu versuri subtitrate. Astfel, veți putea înțelege mai bine bucățile neclare sau neînțelese.

Dacă ești însă printre avansați și îți dorești o provocare atunci îți recomandam să asculți single-ul lor de succes, “Zusammen” (“Împreună”), care este de altfel și imnul oficial al Cupei Mondiale FIFA din 2018.

Wir Sind Helden

Wir Sind Helden

Wir Sind Helden (Suntem Eroi) sunt o formație pop-rock care și-a început cariera în Berlin. Solista formației, Judith Holofernes are una dintre cele mai frumoase voci ale muzicii germane.

Această formație se potrivește foarte bine celor ce se află la nivelul intermediar de învățare a limbii germane. Versurile nu sunt tocmai ușoare, iar accentul lui Judith poate fi câteodată dificil de dibuit. Dar dacă îți dorești să îți îmbunătățești partea de ascultare din învățarea germanei atunci această formație este extrem de potrivită pentru acest exercițiu.

Este recomandat să începeți cu “Nur Ein Wort” (“Doar un cuvânt”) care este însoțit de un video-clip cu versurile cântecului, iar aceasta vă va ajuta să urmăriți firul logic, dar și să vă îmbunătățiți vocabularul. În plus este o melodie care vă va prinde și probabil că în următoarele ore o veți fredona în continuu.

Dacă îți dorești o adevărată provocare poți asculta un cântece foarte cunoscut peste tot în Germania, “Denkmal” (“Monument”)  și care merită să fie ascultat. Vă dau din nou același sfat: ascultați cu versurile subtitrate, pentru că sigur veți avea nevoie de ele!

Die Toten Hosen

Die Toten Hosen

Die Toten Hosen (Pantalonii Morți) sunt o trupă punk din Düsseldorf care a cunoscut faima la începutul anilor 1980 în cadrul mișcării punk din Germania. Aceasta este cea mai importantă formație punk a acelor vremuri. Drept urmare, va fi foarte greu să găsești pe cineva peste 25 de ani care nu știe niciunul dintre cântecele lor de la un cap la altul.

Unele cântece sunt lente și melodioase și de aceea sunt un bun început pentru orice începător în ale limbii germane. Nu e nevoie să înțelegi tiradele țipate ale lui Johny Rotten pentru a te prinde despre ce vorbesc.

“Tage wie diese” este un cântec tocmai bun pentru a începe, și care ne vorbește despre bucuria colectivă și dorința să prelungești un moment extraordinar pentru cât mi mult timp.  Versurile sunt foarte ușor de urmărit și înțeles pentru că au foarte multe cuvinte uzuale.

Iar dacă vă doriți o mică provocare puteți asculta clasicul “Alles aus Liebe” (“Nu mai pot iubi deloc”), una dintre baladele lor celebre. 

Spider Murphy Gang

Neue Deutsche Welle (Noul val german) a fost o mișcare în Germania de Vest în anii 1980 care își avea rădăcinile în mișcarea punk menționată mai sus. Multe hit-uri sunt încă ascultate și azi, iar dacă te arăți un cunoscător a acestei mișcări vei primi un mare respect din partea poporului german, Așa că dacă poți și vrei poți asculta și învăța despre acest curent și vei deveni extrem de implicat în cultura germană locală.

Una dintre formațiile celebre ce aparțin acestui curent este Spider Murphy Gang. Dacă ești genul care ascultă punk în engleză, atunci vei fi deja familiarizat cu linia lor melodică și este și foarte ușor de înțeles.

Cântecul lor “Wo bist du?” (“Unde ești?”) are versuri foarte simple și te poate ajuta să înveți multe cuvinte noi legate de a descrie personale din jurul tău. Caută versurile, apoi notează cuvintele pe care nu le cunoști și tradu-le!

“Skandal im Sperrbezirk” (“Scandal în Sperrbezirk”, Sperrbezirk este o zonă în care prostituția este ilegală) se poate dovedi a fii un pic mai dificil de înțeles, dar merită efortul pentru că este unul dintre cele mai cunoscute cântece ale perioadei.

rammstein

Rammstein

Mai mult ca sigur că Rammstein nu are nevoie de nicio prezentare. Formația se află printre favoriții iubitorilor de muzică rock indiferent că vorbesc germana sau nu.  Cântecele și versurile lor sunt destul de simple în mod total intenționat. Pentru că versurile sunt deschise la interpretare și au mai multe înțelesuri pentru a le permite celor ce ascultă cântecul să găsească propriile înțelesuri. Pentru cineva care învață germana asta este minunat pentru că poate învăța un vocabular de bază, simplu și să perceapă sensurile diferite ale acestuia.

Vă recomandăm să începeți cu “Ich Will” (“Vreau”) un cântec foarte ușor de urmărit și unul dintre acele cântece considerate … să spunem .. a fi pentru întreaga familie.

Un alt cântec deosebit pe care îl puteți aborda este „Amerika” care se referă la influența Americii în lume. Versurile sale sunt în germană, dar are bucăți și în engleză și multe cuvinte ce aparțin unui dicționar internațional de vedete și mărci. Așa că se poate spune că sunt cam vreo două versuri la care vei avea nevoie de subtitrare, dar, așa cum am sus mai sus e bine să le ai în fața ta, oricum. 

Tic Tac Toe

Tic Tac Toe este cea mai cunoscută formație feminină din Germania. Din păcate, ca în majoritatea cazurilor formațiilor care s-au bucurat de mare succes au făcut mari eforturi pentru a nu despărții si totuși în cele din urmă s-au destrămat în 2007.

Muzica produsă de ele a fost extrem de controversată datorită site-ului lor agresiv și a titlurilor foarte explicite pe care le aveau cântecele lor. Au fost de asemenea asociate și unui stil necizelat, de „țărănci”, doar că au realizat asta într-un fel super cool.

Cântecele lor lente precum “Warum?” (“De ce?”)sunt ușoare și potrivite începătorilor. Dacă însă vrei să îți testezi germana și să vezi dacă te încadrezi printre cei de nivel maxim intermediar atunci, “Ich Find’ Dich Scheisse” („Cred că ești un rahat”) este un cântec foarte potrivit pentru tine. 

Truck Stop

Truck Stop este o formație extrem de interesantă ca linie melodică. Sunt o formație de muzică country în sensul tradițional ce aduce aminte de melodiile vechi ale lui Kenny Rogers sau Dave Dudley. Și sunt evident cântate în limba germană.

Inițial formația a cântat în engleză, iar apoi, prin anii 1970 s-a întors la limba lor maternă. Probabil că dintre toți cei ce apar în a această listă, aceștia au cele mai clare și ușor de înțeles versuri, mai ales pentru un începător. Există pauze clare după pronunțarea fiecărui cuvânt, iar cuvintele ce aparțin jargonului sunt extrem de puține.

Un cântec foarte frumos de la Truck Stop este “Wenn es nacht wird, in Old Tucson” (“Când vine noaptea în bătrânul Tucson”), un cântec extrem de country, dacă se poate spune așa. Un alt cântec minunat este “Tausend Meilen” (“O mie de mile”). Pentru acesta ultimul probabil că veți avea nevoie să găsiți o versiune cu versuri subtitrate pentru că include și niște cuvinte mai rare. 

Culcha Candela

Dacă îți place muzica pop la modă, atunci Culcha Candela este exact ce îți trebuie.

Este ca și cum Pitbull ar fi cântat în germană, în loc de engleză. Deși sunt o formație germană, melodiile lor au multe influențe latine și spaniole, ba chiar de multe ori includ și bucăți sau cuvinte în limba spaniola în cântece lor.

“Berlin City Girl” este un hit foarte ușor de înțeles și foarte ascultat în cluburile și barurile germane. Este extrem de antrenant și te prinde imediat, iar versurile sunt foarte simple (dar, de fapt, majoritatea cântecelor pop sunt așa, nu).

Un alt cântec de club, pe care poți da din cap în ritm de muzică este “Eiskalt” (“Rece ca gheața”).

TokioHotel

Tokio Hotel

Tokio Hotel este o formație germană pop-rock ce a dobândit succesul internațional în perioada 2007 – 2008, atunci când au câștigat premiul MTV Video Music pentru cântecul lor în limba engleză “Ready, Set, Go!”.

Deși au cunoscut faima în principal datorită cântecelor lor în englez, aceștia s-au bucurat de foarte mare succes și acasă, cu cântecele lor în limba germană ajungând pe primele poziții ale clasamentelor germane.

Pentru începători vă recomandăm să ascultați “Durch den Monsun” (“Prin muson) care este foarte lent și melodios. Versurile includ multe cuvinte uzuale și apr a fi mai degrabă o conversație decât o poezie cu multe expresii din germana folosită în viața de zi cu zi.

“An deiner Seite” (“De partea ta”) este mai degrabă potrivit pentru cei ce se află la un nivel intermediar de învățare, dar nu este dificil de urmărit, mai ales dacă aveți și versurile alături. 

Querbeat

Querbeat aparțin scenei de carnaval din Köln. Sunt o formație foarte numeroasă care cântă la diverse instrumente pentru a crea o atmosferă de petrecere. Carnavalul este o treabă importantă în Köln și Querbeat au foarte multe reprezentații pe toată perioada acestuia, cam ca Michael Buble de Crăciun.

Cântecul lor “Guten Morgen Barbarossaplatz” (“Bună dimineața Barbarossaplatz”) este vorba despre o piață foarte mare din Köln, unde de cele mai multe ori cei ce petrec toată noaptea se regăsesc rătăcind în zori de zi. Este un exemplu foarte bun de muzică de carnaval menit să te provoace să dansezi și să cânți.

Dacă sunteți interesați de dialectele germane și cultura diverselor regiuni din Germania, aceștia au cântece în Kölsch, un dialect specific Köln-ului. “Tshingderassabum” vă arată câteva similarități dintre cele două dialecte. Aici însă vei avea nevoie absolut sigur de versuri pentru a înțelege ce vor să spună. 

Silbermond

Silbermond (Luna Argintie) este un alt exemplu de formație germană cu o solistă deosebită. După multe încercări de a porni o formație sub diverse alte denumiri și cântece în diverse limbi, Silbermond a hotărât să se concentreze pe un repertoriu exclusiv în limba germană și abia atunci au cunoscut succesul. Au câștigat premii MTV și au ocupat locuri fruntașe în clasamentele din țările vorbitoare de limba germană.

“Das Beste” (“Cel mai bun”) este o baladă soft-rock ușor de înțeles chiar și pentru începători. Versurile acestuia urmează un tipar destul de simplu, așa că poți să le urmărești ușor.

Iar dacă ești mai avansat, atunci poți să asculți “Unendlich” (“Fără Sfârșit”). 

Die Beatles

Ați auzit de Beatles, nu??

Pe vremea când erau încep la începutul carierei lor, casa de discuri producătoare, Odeon Records i-a convins să înregistreze câteva cântece în germană pentru a vinde mai multe discuri acolo. Un cântăreț din Luxemburg a tradus în germană „I Wanna Hold Your Hand” și „She loves you” și i-a învățat pe Paul McCartney și John Lennon cum să pronunțe cuvintele corect fonetic.

Aceste cântece sunt perfecte pentru orice începător mai ales că sunt cântate de persoane care nu au accent nativ și sunt și cântece foarte cunoscute.

CONCLUZIE

Este foarte plăcut să înveți limbă germană prin muzică pentru că alături de versuri vei putea să și dansezi și să descoperi o bucată din cultura respectivei țări. Poți alege ce vrei tu, nu numai exemplele de mai sus pentru că vei descoperi că muzica germană este la fel de frumoasă și bogată precum limba în sine.

Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.