Turiștii români și străini au fost invitați să guste în avans din plăcerea sărbătorilor de iarnă, chiar în curtea unui muzeudoar 2 minute sa citesti articolul

maramures craciun

Crăciun cu repetiție în Maramureș. Turiști români și străini deopotrivă au fost invitați să guste în avans din plăcerea sărbătorilor de iarnă, în curtea muzeului satului din Baia Mare.

Gazdele au tăiat porcul, au pregătit gustările tradiționale, iar coconii, micii maramureșeni, i-au înveselit pe oaspeți cu colindele tradiționale.

La fel ca în zilele de Crăciun, ulițele Muzeului Satului din Baia Mare s-au animat de colindători și turiști atrași de obiceiurile unice din Maramureș. Câțiva turiști au ajuns în Maramureș din India tocmai pentru că sunt fascinați de obiceiurile de aici, dar și de mâncarea tradițională.

Turist: E similar cu o mâncare de la mine din țară, doar că în India sunt mult mai picante și se pun tot în varză cu sos, dar îmi place acesta mai mult. Aș mânca sarmale zilnic. Azi am primit de la toată lumea, ne dă de mâncare și palincă de casă și sarmale.

Turistă: E a șasea zi a mea aici și îmi place tare mult. În special oamenii. Cultura e foarte diferită, așa ceva nu vezi în fiecare zi, muzica e foarte bună, am devenit dependent de ea. Știu câteva cuvinte: mulțumesc, bună ziua. Încă învăț.

Și cum în Maramureș, nu e Crăciun fără colinde, muzeul a răsunat de vocile coconilor, micii colindătorii care au pornit din poartă în poartă pe la toate căsuțele de la muzeu. Cu toții au fost cinstiți cu colaci, mere și nuci.

Fetiță: Acum două luni ne-am apucat d epregatiri. Am avut repetiții, asta-i tradiția la noi, când mergem la biserică, aici și pe la noi.

Gazdele, venite din mai multe zone ale Maramureșului, cu desăgile pline, i-au întâmpinat pe oaspeții pofticioși cu cele mai bune bucate din bătătură.

Gazdă: Cu produse de post care se taie de Crăciun. Caltaboș, picioare de porc afumate, jumări, coaste de porc și slănină. Sunt afumate la fum, 3-4 zile și după le-am luat și le-am adus aici și le mâncam.

Localnic:Excelente sunt. An de an vin, anul trecut nu s-a organizat. E foarte frumos.

Bucătar:Varză cu carne, e tradiție la noi, la Mireș. Pentru 80 de persoane, depinde cât punem în farfurie pot fi și 100.

Maramureșenii au făcut o tradiție din organizarea acestui festival.

Ionel Bogdan, președinte Consiliul Județean Maramureș:Este organizat pe patru țări, adică patru zone istorice din Maramureș. În fiecare zonă, Țara Codrului, Lăpușului și Maramureșului fiecare primărie e gazdă, primește colindători.

Ajuns la a 13-a ediție, „Crăciun în Maramureș” este unul dintre puținele festivaluri în care turiștii sunt ospătați de gazde fără să scoată bani din buzunar.

Citiți articolul original pe Stirile ProTV

Negarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Alții au citit și...

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.