Jurma: Pentru cei vaccinați cu trei doze sau cei vaccinați după Covid, Omicron nu este o ameninţare la fel de mare ca Deltadoar 3 minute sa citesti articolul

in omicron

Octavian Jurma afirmă că Omicron nu este o ameninţare la fel de mare precum tulpina Delta pentru persoanele vaccinate cu trei doze sau pentru cele care s-au vaccinat după ce au trecut prin boala Covid 19.

Acesta subliniază că, în cazul acestei boli, nu se poate pune semnul egal între infectare şi îmbolnăvire, menţionând că schema simplă de vaccin nu împiedică infectarea, dar previne formele grave de boală şi decesul. El mai afirmă că valul 5-Omicron va fi mai scurt decât Delta şi că abia săptămâna viitoare vom avea o imagine mai corectă a valului Omicron.

Epidemiologul Octavian Jurma arată că studiile privind noua variantă – Omicron – a virusului SARS-CoV-2 aduc veşti bune în ceea ce priveşte protecţia în faţa formelor grave de boală în cazul persoanelor vaccinate. El precizează că inclusiv cei nevaccinaţi care au avut COVID-19 au „o doză variabilă de protecţie”, notează News.ro. 

„Deşi Omicron ne infectează cu mult mai mare uşurinţă decât varianta Delta, riscul de spitalizare şi deces este mai scăzut faţă de Delta pentru cei vaccinaţi sau trecuţi prin boală. (…) Dacă ai boosterul făcut sau/şi te-ai vaccinat după cei ai trecut prin boală, Omicron nu este o ameninţare la fel de mare pentru tine ca Delta şi probabil chiar mai mică decât Alpha. Pentru cei nevaccinaţi vestea bună este că şi trecerea prin boală oferă o doză variabilă de protecţie, chiar dacă este inferioară celei oferită de booster sau de imunitatea hibridă (cea mai bună)”, scrie Octavian JUrma, sâmbătă după amiază pe Facebook.

Mediul subliniază că infectarea nu este acelaşi lucru cu îmbolnăvirea.

„Reţineţi: infectare nu este egal cu îmbolnăvire. Vaccinul (în schema simplă) şi-a pierdut capacitatea de a împiedica infectarea dar nu şi capacitatea de împiedica formele grave de boală şi deces. Boosterul reface şi o mare parte din protecţia neutralizantă (împotriva infectării & transmiterii). (…) Orice om înţelept poate transforma ghinionul de a fi trecut prin boală în norocul de a putea dobândi imunitate hibridă sau chiar superimunitate prin vaccinare”, mai scrie Jurma.

Acesta precizează că „pierderea capacităţii sistemului imun de a ne proteja de infectare cu Omicron poate fi compensată de măsuri non-farmaceutice” cum ar fi folosirea măştilor FFP2/N95, distanţarea fizică, igiena, aerisire/filtrare.

„Circulaţia virusului poate fi limitată prin testare (certificat verde)”, mai spune medicul.

Octavian Jurma este de părere că al cincilea val al pandemiei va fi mai scurt decât cel provocat de varianta Delta, menţionând că, în contextul sărbătorilor, abia de săptămâna viitoare va exista „o imagine mai corectă” a valului pandemic provocat de tulpina Omicron.

”Masca + vaccinul oferă aşadar o protecţie foarte bună şi în valul 5-Omicron. Cu ajutorul lor vom trece cu bine şi de acest val, care va fi mai scurt decât valul Delta. Cu puţin noroc, vom avea o perioadă mai lungă de linişte decât după valul 3-Alpha. Cu foarte mult noroc poate vom reuşi să controlăm pandemia.

NOTĂ: Raportările din această perioadă au fost afecatate peste tot în lume (nu doar în România) de sărbători. Abia de săptămâna viitoare vom avea o imagine mai corectă a valului Omicron şi în România”, conchide Jurma.

Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Alții au citit și...

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.