Supermajoritatea în fața realității (Adevărul)
Coaliția PNL-PSD-UDMR se bucură de o majoritate covârșitoare în Parlament, ceea ce i-a făcut pe mulți entuziaști de la începuturile guvernării să anunțe proiecte grandioase pe agendă, cum ar fi revizuirea consistentă a Constituției. Între timp, avântul s-a mai domolit, supermajoritatea de pe hârtie nefiind suficientă nici pentru rezolvarea problemelor curente, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță.
Certificatul Verde ar fi trebuit adopta din vară. Atunci nu exista interes, iar PSD a găsit toate motivele să se opună. Acum, viziunile diferite față de ceea ce ar trebui să însemne certificatul de vaccinare au blocat adoptarea legii în Parlament. Discuția a fost din nou deviată spre o țintă falsă, testarea gratuită, despre care se vorbește de luni de zile Și nu se ajunge la nicio măsură practică. Pentru că dă bine să anunți că susții testarea gratuită, dar când se ajunge la bani, îți dai seama că nu există nici o soluție pentru a finanța așa ceva din bugetul statului…
Bugetul de stat pentru anul viitor nu are șanse să fie adoptat până la intrarea în vacanța parlamentară, deși membrii coaliției anunțau cu același entuziasm că problema va fi rezolvată până la sfârșitul lui decembrie. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, vorbește acum despre un termen mai realist, sfârșitul lunii ianuarie. Pe lângă lipsa de timp pentru dezbateri, problema principală este tot insuficienta fondurilor pentru toate majorările promise cu atâta larghețe…
Pensiile speciale pentru primari, altă măsură populistă de satisfacere a activului de partid reprezintă un alt obstacol în discuțiile despre buget…
Mărirea deficitelor, soluția la care s-a apelat cu mare nonșalanță în ultimii ani, nu mai ține, iar depășirea unor ținte asumate prin PNRR, nici asta nu se mai poate face.
Pentru prima dată, guvernanții, indiferent de cine se află la Palatului Victoria, se văd încorsetați în intenția de a cheltui bani mult peste posibilitățile bugetului, cu gândul că vor arunca totul în împrumuturi. Și asta face un pic mai neatractivă guvernarea.
„Miracolul” românesc: România are un decedat la 12 infectări. Spania și UK, un mort la 400 infectări (Newsweek)
Un fake news de proporții este propagat pe diverse canale și de politicieni: România ar fi țara care stă cel mai bine din punct de vedere epidemiologic din Europa.
Majoritatea pacienților COVID români, internați în spital cu forme grave, erau nevaccinați și au decedat într-un procent ridicat. În alte state europene, cu procent ridicat de persoane infectate, au decedat mai puțin pacienți pentru că persoanele infectate erau vaccinate.
România – număr decese (media ultimei săptămâni): 85. Număr infecții noi (media ultimei săptămâni): 1.016. Raport infectări/decese: 12. Procent vaccinați complet: 38%.
Spania – număr decese (media ultimei săptămâni): 32. Număr infecții noi (media ultimei săptămâni): 12.476. Raport infectări/decese: 390. Procent vaccinați complet: 79%.
UK – număr decese (media ultimei săptămâni): 119. Număr infecții noi (media ultimei săptămâni): 50.732. Raport infectări/decese: 426. Procent vaccinați complet: 69%, scrie Newsweek.
De unde începe România, ca țară UE, noul deceniu în educație: cele mai slabe rezultate europene la jumătate dintre obiectivele-cheie de întărire a școlii până în 2030, mult în urmă și la celelalte ținte – Monitorul educației și formării 2021 (Edupedu)
România are performanța cea mai slabă din Uniunea Europeană la trei din șase indicatori-cheie privind educația, iar la restul trei – printre cele mai slabe in UE, potrivit “Monitorului educației și formării 2021”, publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută.
Documentul arată că, față de 2010, România are un avans mult mai slab – iar pe alocuri chiar un regres – comparativ cu restul țărilor europene, când vine vorba despre apropierea de țintele stabilite la nivel european, pentru 2030, la acești indicatori-cheie. Printre ei: participarea la educație timpurie, competențele la citire, matematică și științe, părăsirea timpurie a școlii, ponderea absolvenților de învățământ superior sau investițiile în educație.
Integral pe portalul Edupedu.
Moment important pentru ideea că există și „România cu buni profesioniști”. Fabrica de talent de lângă Podul Constanța, care se bate cu Hollywoodul (Libertatea)
Importanta victorie europeană a filmului „Quo Vadis, Aida?”, o peliculă bosniacă, dar rafinată tehnic în România, a întors privirile lumii filmului către un loc din nordul Bucureștiului, unde un laborator de post-producție de clasă mondială face ceea ce, până acum, ne obișnuiam să facă cei de la Hollywood.
Printre cele mai recente proiecte se numără și producții precum România sălbatică, Întregalde și Babardeală cu bucluc sau pornobalamuc.
În țara asta există oameni specializați și talent pentru a lucra la cel mai înalt nivel, spune Cristian Nicolescu. Omul care conduce compania are însă un mesaj dur autorități.
Pe larg în Libertatea.
Ambiţia antreprenorilor români din HoReCa: Lanţurile de cafenele şi restaurante încep expansiunea peste hotare, unde clientul e mai orientat spre consum (Ziarul Financiar)
Prima afacere locală care a mizat puternic pe expansiune peste hotare a fost reţeaua SaladBox, care are acum circa 15 ţări pe harta proprie. În plină pandemie, 5 to Go şi DAbo Doner au deschis localuri în străinătate, pe pieţe precum Franţa sau Marea Britanie.
Alţi jucători precum Spartan sau City Grill prospectează pieţele externe, dar evoluţia crizei sanitare joacă un rol în decizia finală, notează ziarul de business.
Citiți articolul original pe
Adauga un comentariu