9 moduri în care antreprenorii performanți gestionează stresuldoar 8 minute sa citesti articolul

antreprenor stres

În mod absolut cea mai bună modalitate de a câștiga bani este prin a crea o afacere proprie. Atunci când afacerea îți aparține, nu numai că este a ta și acest fapt îți oferă o anume libertate legată de decizii, dar este normal ca atunci când ai ceva al tău să fii mult mai concentrat spre a obține rezultate cu adevărat notabile.

antreprenor stres

Partea lipsită de strălucire a propriei afaceri, a momentului acela în care te desparți de eticheta de angajat și ajungi să conduci tu propria afacere este reprezentată printr-un singur cuvânt: responsabilitate. Atunci când ai propria afacere ai responsabilitatea să faci lucrurile să funcționeze, să te asiguri că toată lumea își face treaba, că totul este realizat corect, că salariații tăi își primesc remunerațiile, etc. Această mărire a responsabilității duce in 99% din cazuri la un stres major, stres ce poartă chiar denumirea de stres antreprenorial.

Stresul nu se simte din păcate și nici nu poate fi diagnosticat prin analize specifice, dar dacă nu este gestionat poate duce la probleme de sănătate de la cele psihice precum depresia, până la dureri de cap, amețeli și alte manifestări de ordin fizic. De aceea este foarte important pentru orice antreprenor să găsească metode eficiente de a gestiona și combate stresul, așa că mai jos găsești 9 asemenea sugestii pentru tine.

Fă sport!

Exercițiile fizice, mișcarea sunt foarte importantă pentru sănătatea noastră, acesta este un fapt cunoscut deja de către toată lumea. Un fapt însă mai puțin știut este că o activitate fizică zilnică ajută foarte mult și pentru a îndepărta stresul. O activitate intensă, o alergare în parc de doar 20 de minute sau un pic de cardio te pot ajuta să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă, te pot sprijini să învingi stresul, frământările și frustrările zilnice atunci când conduci o afacere. Activitatea fizică determină organismul tău să producă endorfine care contribuie la buna ta dispoziție.

Găsește acel sport sau activitate fizică care îți place cu adevărat și nu neglija să o practici zilnic. Poate fi chiar o plimbare sau o alergare în parc, nu trebuie neapărat să te înscrii la o sală de sport sau de forță.

Ține un jurnal

Nu, nu este o glumă. Atunci când ții un jurnal este ca și cum ai împărții cu foaia din fața ta tot ce îți trece ție prin minte, adică ce așterni pe acesta. Petrece câteva minute în fiecare seară și scrie într-un carnet sau jurnal ce probleme te-au supărat, cum a fost ziua ta, etc. Nu te chinui să creezi liste sau să îți organizezi cumva gândurile. Dimpotrivă scrie ce îți trece prin minte, în ordinea în care îți trec prin minte, adică, împarte probleme tale cu foaia din fața ta.

Atunci când ai avut vreo zi mai liniștită (dacă ți se poate întâmpla vreodată), atunci poți folosi jurnalul pentru a așterne idei, soluții, etc. De altfel, poți lua jurnalul acesta peste tot cu tine și de fiecare dată când simți nevoia poți scrie ceva ce te supără, stresează, frustrează sau, de ce nu, te inspiră.

Varsă-ți oful socializând cu cei ca tine

Familia sau prietenii tăi te vor asculta cu siguranță dacă simți nevoia să „te vaieți” sau pur și simplu să dai afară un pic din energia aceea negativă acumulată de-a lungul zilei. Totuși vor înțelege oare cu adevărat prin ce treci? Dacă nu conduc la rândul lor o afacere le va fi foarte greu să și rezoneze cu tine. Și chiar dacă ai un prieten sau o rudă care conduce propria sa afacere, dacă nu este același domeniu cu al tău nu se vor lovi de aceleași probleme, pentru că multe dintre acestea sunt specifice activității desfășurate.

Astfel că este important să te alături unei comunități de antreprenori din același domeniu. Caută grupuri Facebook, participă la conferințe și seminare în domeniu, intră pe diverse forumuri. Găsește canalele de comunicare posibile și disponibile în domeniul tău de activitate. Vei descoperi că pe lângă sprijinul moral pe care ți-l pot acorda „partenerii tăi de suferință”, aceștia îți pot oferi de multe opri și soluții la diverse probleme specifice sau un sfat atunci când nu știi ce e bine și ce nu este.

Separă timpul personal de servici

Există vorbă care spune că atunci când pășești afară din biroul tău spre a pleca spre casă trebuie „să lași serviciul acolo”. Dacă „aduci munca acasă cu tine”, indiferent că vei continua să lucrezi și acasă sau vei aduce problemele și te vei frământa cu ele, nu vei permite creierului și corpului tău să se relaxeze deloc. Și acesta este doar un aspect al acestei probleme. Pentru că mai este și problema familiei care va crede că te are alături și de fapt tu nu vei fi acolo decât fizic, nu și cu mintea și atenția.

Este esențial pentru sănătatea ta mentală să îți relaxezi creierul și să te relaxezi din când în când. Chiar dacă este vorba doar despre o oră sau două pe zi este important să te distrezi și să uiți de probleme. Totodată, existența unor zile de relaxare și „uitare” complete te vor ajuta să capeți forțe noi, să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă și să uiți de stres.

Găsește un hobby

Găsește un hobby, dar nu de dragul de a o face, ci pentru că îți place. Evaluează care sunt acele lucruri pe care i-ar place să le faci în timpul liber și dedică-le acestora o parte din timpul tău liber. Dacă cel mai bun prieten al tău pictează în ulei nu trebuie să te simți aiurea că pe tine te pasionează emisiunile reality tv. Este important să găsești acel hobby care îți place cu adevărat, pentru că acesta îți va capta atenția și te va ajuta să îți golești mintea, scăpând, astfel, de stres, chiar și pentru o perioadă mică de timp.

Ai grijă de tine și ascultă-ți organismul

Atunci când conduci o afacere este foarte dificil să ai grijă de sănătatea ta, mai ales atunci când te afli la început de drum și vrei să faci cât mai mult, cât mai repede. Chiar dacă vei avea câteva luni în care vei mânca un sandvici la prânz și nimic dimineața sau cartofi prăjiți la 7 seara, înainte de a mai verifica vreo două-trei dosare trebuie să nu uiți că este important să mănânci. Este minunat să ai o dietă echilibrată, dar este un fapt bine-cunoscut că nu poți face acest lucru tot timpul. Dar, este foarte important să nu uiți că trebuie să te hrănești pentru că dacă nu o faci, creierul tău nu va putea funcționa.

Totodată, trebuie să înveți să îți asculți organismul. Atunci când nu te mai poți concentra, când ai o durere sau vezi în ceață, toate acestea sunt semne că ceva nu este ok. Poate fi doar oboseală sau chiar o problemă medicală, indiferent ce este acel „semnal” nu trebui să îl neglijezi pentru că „o vei face tu când vei avea timp”. Ia o pauză, consultă un medic și chiar dacă stresul este de vină și trebuie să iei o pauză, fă-o! Alternativa este să faci greșeli, să te îmbolnăvești cu adevărat rău și să nu mai poți avea grijă de afacerea ta.

Distribuie atribuțiile pentru că nu poți să faci totul

Cea mai mare capcană atunci când deschizi propria afacere este „păcatul” micro-managementului. Există această idee preconcepută, dar absolut normală la nivel psihologic, că nimeni nu poate face ceva la fel de bine ca tine pentru propria ta afacere. Nu este o problemă care are legătură cu lipsa ta de încredere în cei pe care i-ai angajat, ci cu dorința ta de a controla tot ce este în jur pentru a te asigura că totul merge perfect.

Nu, nu poți să faci tu totul! Așa că va trebui să înveți că este necesar să împarți sarcinile, atribuțiile cu cei pe care i-ai angajat, căci, altfel, care este logica pentru care ai făcut respectivele angajări?!

Perfecționismul este doar o iluzie, nu uita!

Aveam obiceiul de a-i spune copilului „Ești perfect” până într-o zi, când un psiholog mi-a spus că săracul copil se chinuia să fie perfect. Pentru mine, acest compliment era doar o afirmare a faptului că pentru mine copilul m eu este perfect, indiferent ce face sau cum e, dar pentru el, acest lucru era diferit. Perfecțiunea nu există, ea este doar o iluzie pe care foarte mulți dintre noi o avem. Atunci când creăm o afacere, aceasta nu trebuie să fie perfectă, site-ul nu trebuie să fie din prima, pe prima poziție pe paginile de căutare, logo-ul nu trebuie să fie cel mai user-friendly din lume, etc. Ceea ce este important este să pornim, să urnim lucrurile și să vindem. Până la urmă perfecțiunea nu există, iar dacă ne încăpățânăm să o găsim vom crea un stres inutil nu numai pentru noi, dar și pentru cei din jurul nostru.

Găsește acel spațiu mental ce te relaxează

Ok, te rog să nu îți dai ochii peste cap. Este corect: unele persoane preferă să mediteze sau să facă yoga sau câteva exerciții de respirație. Dar dacă nu ești printre acele persoane, atunci poate că ai altă modalitate scurtă de a-ți goli mintea și de a o lua de la capăt. Fie că joci o rundă de Solitaire, bei o cafea cu ochii închiși, ieși pe terasă și fumezi o țigară, bei un ceai și te uiți pe fereastră, indiferent de metoda aceea care te ajută să atingi acel punct de liniște mentală este important să îl găsești.

CONCLUZIE

Stresul este un monstru! Nu exagerez când afirm acest lucru pentru că motivul pentru care îl denumesc astfel este că, apariția sa, poate crea mari piedici în orice dorești să realizezi. Atunci când conduci o afacere, indiferent că este la început sau nu, stresul este iminent, căci este evident că frica te va însoți tot timpul. Scopul acestui articol nu este să elimine stresul, ci să îți arate ce modalități ai pentru a-l gestiona. Dacă vei găsi acel instrument specific ce face stresul tău să dispară, măcar pentru un timp, atunci cu siguranță succesul tău este aproape.

Irina Sasu

Irina Sasu

mood_bad
  • Niciun review
  • Adauga un comentariu

    Alții au citit și...

    Newsletter

    Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

    PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.