Diferența dintre șef și lider. Cum să conduci o echipă ca un adevărat liderdoar 12 minute sa citesti articolul

pexels fauxels 3184405

Ești angajat în România? Atunci cu siguranță ai un manager căruia îi raportezi periodic și cu care te consulți. Poate că ai o relație bună cu el, sau una mai puțin frumoasă. Există în multe companii diferența și percepția diferită dintre șef și lider. Pare că un șef este mai puțin apreciat și că este cel care face viața angajaților puțin mai dificilă, iar liderul este cel respectat, care îi inspiră pe oameni.

Descoperă din acest articol ce face cu adevărat diferența dintre un șef și un lider și dacă, ești manager, cum să conduci o echipă ca un adevărat lider.

Care e diferența dintre un șef și un lider adevărat

Unii oameni ar putea folosi termenii „șef” și „lider” în mod interschimbabil, dar acest lucru nu este complet corect. Adevărul este că unii șefi sunt pur și simplu asta – un șef. Ei au obținut o poziție în secțiunea de management a piramidei corporative. Au un birou frumos și un loc de parcare amenajat. Ei iau decizii care afectează direcția companiei și adesea controlează modul în care sunt cheltuiți banii. Cu toate acestea, numai acele caracteristici nu îi fac lideri.

Șefii pot deveni lideri, iar acest lucru ar trebui să devină o prioritate pentru cei care doresc să conducă eficient la locul de muncă. Primul pas spre a deveni un lider mai bun este înțelegerea caracteristicilor care disting un lider de un șef. Iată câteva diferențe:

1. Liderii conduc, șefii împing

Liderii își motivează angajații, ceea ce îi inspiră apoi să urmeze exemplul liderului lor. Șefii tind să-i împingă pe angajați în loc să-i orienteze. Acest tip de manager tinde să nu ia niciodată decizii, ceea ce îi obligă pe angajați să lucreze fără îndrumări și așteptări, în timp ce managerul lor se ascunde în spatele unui zid de inacțiune.

Adevărații lideri prezintă adesea idei și lucrează alături de angajații lor. Ei comunică clar obiectivele echipei, iar acțiunile lor vizează atingerea obiectivelor împreună. Aceasta este diferența dintre a inspira membrii echipei și a-și pierde respectul. Atunci când o echipă are încredere într-un lider, poate ajuta la îmbunătățirea culturii echipei și îi poate motiva pe angajați să contribuie.

2. Liderii ascultă mai întâi, apoi vorbesc

Liderii buni petrec timp ascultându-și angajații în loc să vorbească peste ei. Ei înțeleg valoarea căutării și încorporării opiniilor altora în procesul de luare a deciziilor.

Șefii tind să domine conversațiile. Ei se așteaptă ca angajații să asculte și să-și îndeplinească comenzile, fără direcție sau fără direcție. Acest tip de atitudine nu este o abordare solidă pentru a construi o echipă de angajați implicați, care doresc să fie apreciați pentru cunoștințele și abilitățile lor.

3. Liderii oferă egalitate

Lumea afacerilor nu este școala elementară – deși ideea de „animal de companie al profesorului” este la fel de neatractiv la birou, precum este în sala de clasă. Sefii pot alege uneori un angajat favorit sau doi, ceea ce poate duce la un tratament inechitabil, cum ar fi dedicarea mai mult timp anumitor angajați decât altora, oferindu-le mai multe beneficii și crearea unui cerc interior. Acest favoritism de obicei nu se potrivește cu ceilalți angajați și adesea va scădea productivitatea și moralul echipei.

Liderii buni tratează pe toată lumea în mod egal, acordând ideilor unei persoane aceeași greutate ca toți ceilalți din echipă. Liderii puternici nu lasă preferințele personale să stea în calea creării unui mediu dinamic.

4. Liderii își suflecă mânecile

Când o companie lansează un proiect major, adevărații lideri ajung „în tranșee” cu echipele lor. Liderii iau inițiativa, în timp ce șefii tind să stea deoparte și să-i „supravegheze” pe alții care fac treaba.

Văzând că un lider este la fel de implicat într-un proiect ca și echipa, îi poate inspira pe alții să facă cea mai bună muncă. Șefilor le place să stea pe margine și să interacționeze doar pentru a da ordine. Acest stil de management afectează motivația echipei, colaborarea și creativitatea.

5. Liderii nu ceartă

Există un timp și un loc pentru comunicarea faptelor greșite și a acțiunilor corective. Cu toate acestea, marea majoritate a problemelor care implică un angajat pot fi tratate cu o doză de critică constructivă, nu certare aspră, fie în privat, fie în fața colegilor

Liderii oferă sfaturi solide într-un cadru privat, în timp ce șefii tind să-și certa și chiar să-și amenințe angajații, ceea ce îi poate face să se simtă îngrijorați, jenați și înfrânți. Liderii pot oferi și disciplină, dar abordarea lor în acest sens ar trebui să fie o experiență de învățare pentru angajați, pentru a-și redirecționa eforturile de la ceea ce nu funcționează.

6. Liderii nu au nevoie de frică

Vechea zicală care spune că o persoană ar fi mai degrabă temută decât respectată nu va lucra în biroul modern (dacă a fost vreodată cu adevărat). Liderii înțeleg că intimidarea și încercarea de a controla angajații cu frică nu va funcționa în niciun cadru. Frica duce la îndoială, moral slab și pierderea productivității. Liderii inteligenți inspiră încredere, entuziasm și empatie și arată încredere în angajații lor pentru a lua singuri decizii.

7. Liderii investesc timp

Unii șefi – în special cei care și-au ales favoriți – tind să ignore majoritatea angajaților lor. Acest lucru le poate da celorlalți lucrători sentimentul că se află în derivă cu un viitor incert. Liderii nu ignoră. Ei investesc timp și efort în dezvoltarea angajaților în profesia lor, învățându-i noi abilități și ajutându-i să avanseze în cariera lor.

10 lucruri pe care să le faci pentru a fi un lider respectat

Vrei să fii un lider respectat de angajații tăi? Atunci este necesar să investești timp și atenție în a face lucrurile care te fac un astfel de manager pentru ei. Descoperă 10 din aceste lucruri pe care le poți face, mai jos.

1. Recunoaște că leadershipul nu este o poziție sau un titlu, este o acțiune sau un exemplu

Oamenii care îi conduc pe alții o fac din suflet. Ei știu că îi pot ajuta pe alții, îi pot ghida, îi pot motiva și îi pot conduce prin exemplu pentru a le arăta calea corectă. Gândește-te la vechea zicală: „Fă cum spun eu, nu cum fac”. Un lider nu gândește așa. Un lider bun, indiferent care este postul, va avea un motto diferit: „Conduce prin exemplu”.

2. Ai un stil de conducere colaborativ

Există o diferență între un lider și un șef. Liderii se consideră parte a echipei. Ei folosesc termeni precum „noi” și apoi se implică cu alții pentru a motiva și ajuta. Ei nu dau vina și nu își iau credit. Ei acordă credit și recunosc munca și ideile altora.

3. Înțelege imaginea de ansamblu

Liderii nu se uită doar la munca lor exclusiv; în schimb, ei privesc afacerea sau compania în ansamblu. Ei caută modalități de a-l îmbunătăți și găsesc modalități de a ajuta afacerea și pe toți cei din ea să continue să crească.

4. Comunică eficient

Majoritatea liderilor importanți sunt, de asemenea, mari comunicatori. Gândește-te la marii lideri din istorie și, pentru aproape toți, vei descoperi că abilitatea lor de a-și comunica gândurile și așteptările a fost un motiv esențial pentru care au putut să-și transmită mesajul și să-i motiveze pe alții să-i urmeze.

5. Fii capabil să lucrezi singur sau cu o echipă

Liderii sunt automotivați și sunt buni în a-i motiva pe alții. Din nou, marii lideri conduc prin exemplu, ceea ce înseamnă că intră și lucrează din greu fără nicio instrucțiune de la alții atunci când este necesar, dar pot, de asemenea, să lucreze împreună cu o echipă pentru a obține rezultate și mai bune.

6. În loc să te concentrezi pe probleme, caută întotdeauna soluții

Oamenii care se concentrează pe probleme vor vedea doar probleme peste tot și nu vor putea vedea ceea ce funcționează de fapt bine. Din păcate, cineva care subliniază mereu ceea ce nu funcționează va obține reputația de a fi negativ sau critic. Cei care identifică probleme, dar generează și idei pentru a le îmbunătăți sau a le rezolva, au o șansă mai mare de a-i determina pe alții să le urmărească și să ofere ajutor cu problema.

7. Respectă contribuția celorlalți

Mentalitatea unui lider bun este că și alții au valoare și contribuție. Îi respectă pe ceilalți și își prețuiesc ideile și munca. Cei care încearcă să se îngrijească de ei înșiși nu vor fi urmăriți de nimeni altcineva, deoarece știu că persoana își va lua întotdeauna meritul pentru ei înșiși.

8. Asumă-ți responsabilitatea. A-ți asuma responsabilitatea nu înseamnă neapărat să-ți asumi vina

Mulți oameni cred în mod incorect că aceste două cuvinte au același sens, dar nu au. Vina este atunci când cineva trebuie să fie numit ca fiind greșit pentru ceva. Responsabilitatea este atunci când cineva face ceea ce se așteaptă de la el și acceptă consecințele acțiunilor sale.

9. Ia inițiativă în loc să aștepți să ți se spună ce să faci

Există „executanți” și există „adepți”. Oamenii care nu au nevoie de supraveghere și pot face lucrurile să se întâmple de la sine au mai multe șanse să câștige încrederea și respectul celorlalți.

10. Fii sincer și demonstrează o integritate ridicată

Acest tip de persoană încearcă întotdeauna să ia decizia corectă. Când ceilalți caută direcție, știu că rezultatul lor va fi mai mult ca sigur unul pozitiv dacă o urmează pe această persoană.

Există unele persoane care au toate aceste trăsături în mod natural, iar aceștia sunt lideri născuți în mod natural. Cu toate acestea, nu toată lumea are toate aceste trăsături de la început și atunci este necesar să investești în abilitățile tale de lider.

Cum să recâștigi respectul subordonaților dacă ai făcut greșeli

Chiar dacă ești un manager cu experiență, pot exista situații în care faci greșeli – acestea sunt umane. Cu toate acestea, una sau mai multe greșeli, ca manager, te pot face să fii văzut mai puțin competent de către subalternii tăi. De aceea, este important să gestionezi cu tact aceste situații. Descoperă mai jos câteva lucruri pe care le poți face dacă ești în această situație și îți dorești să recâștigi respectul subalternilor tăi.

Recunoaște-ți greșeala

Dacă liderii își pierd cumpătul sau dau vina pe alții, ar trebui să-și recunoască greșeala și să-și ceară scuze. Membrii echipei sunt frustrați atunci când un lider îi trage la răspundere, dar trece peste sau refuză să-și asume responsabilitatea pentru propriile greșeli, spune un psiholog și autor de renume.

Ignorarea unei greșeli poate fi demoralizantă și corozivă pentru echipă. Cu toții suntem oameni și cu toții facem greșeli. Ține cont de faptul că în momentul în care spui sau faci ceva, devine un fapt pentru angajații tăi, așa că este important să-l deții și să-ți asumi responsabilitatea.

Cel mai rău lucru pe care îl pot face liderii este să-și minimizeze greșeala, să o ignore sau să încerce să dea vina pe alții. „O scuză sinceră poate face o diferență în relația cu echipa ta și poate consolida încrederea”, spune Perkins. Liderii ar trebui să-și facă scuze directe, fără calificări, spun ea și alți experți. De exemplu:

 • „Îmi pare rău că…” (Explicați greșeala.)
 • „Înțeleg că a provocat…” (Explicați impactul.)
 • „Îmi pot imagina doar ce impact a avut asupra…” (Explicați cum a afectat o anumită persoană sau un grup.)

Gestionează-ți reacția

Dacă liderii nu-și confruntă și nu-și controlează emoțiile, va fi dificil să comunice clar problema și soluția echipei lor.  Când facem greșeli, este normal să ne simțim frustrați, jenați sau rușinați. Dar dacă lăsăm aceste emoții să ne conducă reacțiile, nu vom fi la fel de eficienți în rezolvarea problemelor și în comunicare.

Atenție la punctele tale oarbe

În loc să insiste să aibă dreptate sau să-i învinuiască pe alții pentru o eroare, liderii ar trebui să ia în considerare puncte de vedere alternative și să fie dispuși să accepte informații noi, chiar dacă acestea contrazic convingerile lor actuale. Liderii vor face adesea presupuneri cu privire la greșeală, de ce s-a întâmplat și cine a cauzat-o, deoarece privesc situația din propria lor perspectivă.

Când evaluăm o situație, trebuie să facem un efort pentru a ne asigura că nu există lacune în gândirea noastră. Liderii ar trebui să-și facă timp pentru a clarifica ce sa întâmplat de fapt, cerând oamenilor cu care lucrează să-și împărtășească amintirile despre evenimente.

Stabilește de ce a fost făcută greșeala

Înainte ca liderii să vorbească cu personalul, ar trebui să-și facă timp pentru a reflecta asupra greșelii lor, identificând ce a fost și cum s-a întâmplat.

Clarifică ce s-a întâmplat, clarifică cum s-a întâmplat și stabilește ce anume trebuie să se întâmple în continuare pentru ca aceste probleme să fie rezolvate.

Comunică clar

Este important ca liderii să fie cât mai clari posibil atunci când discută despre greșelile lor cu colegii și membrii echipei. Înainte de a se întâlni cu personalul, aceștia ar trebui să știe exact ce vor să spună. Specialiștii recomandă liderilor să fie capabili să sublinieze următoarele:

 • Definește clar greșeala;
 • Indică următorii pași necesari pentru a-ți recupera din greșeală;
 • Delegă acești pași;
 • Cere părerea echipei lor despre cum să mergi mai departe și să eviți ca aceeași greșeală să se repete.

Liderii ar trebui, de asemenea, să evalueze amploarea greșelii și să admită ce daune ar fi putut cauza aceasta. Nu vă fie teamă să procesați problema și să comunicați în cel mai transparent mod posibil. Membrii echipei vor aprecia sinceritatea și, ca urmare, vor fi mai dedicați liderului lor.

Transformă greșelile în oportunități de învățare

Liderii care adoptă o mentalitate de creștere știu că greșelile fac parte din proces. Ei și echipele lor pot învăța din gafe și derapaje. Recunoașterea greșelilor poate pregăti scena pentru un dialog deschis cu angajații și membrii echipei. De asemenea, recunoaște că nimeni nu este infailibil. Oamenii te vor respecta atunci când ești sincer și arăți că ești uman.

De fapt, angajații cred că supervizorul lor direct este mai eficient atunci când el sau ea încadrează eșecurile și greșelile ca oportunități de creștere, conform rezultatelor sondajului Global Business Ethics 2019.

După ce au analizat ce a mers prost și de ce, liderii ar trebui să accepte părțile analizei care îi pot ajuta să crească și să se dezvolte. Împărtășește-le colegilor și personalului o lecție importantă de muncă/viață pe care ai învățat-o din această greșeală, care, de asemenea, te va umaniza și îi va ajuta pe oameni să se conecteze și să relaționeze cu tine.

Rezolvă problema

Greșelile sunt adesea simptome ale unei probleme mai mari care trebuie abordată. Odată ce liderii înțeleg de ce s-a întâmplat greșeala, ei pot crea un proces pentru a evita erori similare în viitor. Unele greșeli nu sunt la fel de simple precum să uiți să spui echipei că s-a schimbat un termen limită sau să transpui un număr într-un bilanţ.

Unele sunt mai greu de identificat, cum ar fi să lași confuzia să conducă o echipă, să organizezi întâlniri haotice sau neproductive, să iei unele decizii proaste de angajare și concediere sau eșecul de a oferi și a primi feedback.

Când angajații sunt rugați să-și descrie liderii preferați, ei folosesc adesea cuvinte precum umil, scuze, transparenți și dispuși să ceară ajutor. Cei mai buni lideri sunt dispuși să fie vulnerabili și să spună echipei lor: „Iată o greșeală pe care am făcut-o și iată cum o vom remedia.”

Indiferent care sunt provocările cu care te confrunți ca lider sau greșelile pe care le-ai făcut, este important să le recunoști și să ți le asumi. De asemenea, le poți atenua impactul prin comunicare deschisă, sinceră și clară cu subalternii.

Îți cauți o poziție de management în această perioadă?

Vezi sutele de joburi disponibile pe BestJobs din categoria management. Folosește cu încredere filtrele de pe website și găsește-ți jobul visat. De asemenea, actualizează-ți CV-ul cu cele mai recente experiențe și aplică la joburile care te atrag.

Photo by fauxels


Citiți articolul original pe bestjobs.eu

Declinarea răspunderii! romaniahub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (bestjobs.eu) Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Redactia

Redactia

RomaniaHUB.ro este o resursă online care ajută la conectarea companiilor cu furnizorii de servicii în care pot avea încredere. Ne dorim să fim o sursă de inspirație pentru industria marketingului digital, dar și un canal de educație pentru celelalte categorii de public interesate de marketing digital, seo, web design, ecommerce.
mood_bad
 • Niciun review
 • Adauga un comentariu

  Alții au citit și...

  Newsletter

  Abonați-vă si primiți e-mailul săptămânal care face citirea știrilor business mai plăcută. Rămâneți informat și distrați-vă, gratuit.

  PS: Abonarea la newsletter este supusă Politicii noastre de confidențialitate și Termenilor și condițiilor.